ZETApress

hírportál

Virágoznak az (ipari) parkok

Tavaly Magyarországon 210 ipari park működött 11 ezer-ötszáz hektáron, a betelepült 3700 vállalkozás 210 ezer dolgozót foglalkoztat, termelésük 69%-át exportálják. ? Az ország számára versenyelőnyt jelentenek az ipari parkok, mert a befektetőknek infrastruktúrát adnak, és gazdaságszervező szerepet töltenek be a térségükben ? mondta az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesülete (IPE) elnöke.

Tóth János elnök a bel-budai, Corvin téri ?értéket őrző? Matheus Kávézóban tartott háttérbeszélgetésen utalt arra, hogy az elmúlt tizenöt évben az magyarországi ipari parkok jelentős fejlődést értek el. ? Értéket teremtettek, értéket alakítanak ? mondta Tóth János elnök Lindenberger Tamásnak. Utalt arra is, hogy az elmúlt 15 évben a magyarországi ipari parkok jelentős fejlődést értek el.

Az IPE elnöke nagypénteken, a sajtó képviselői előtt úgy vélekedett, hogy a jövőben az ipari parkok mellett egyre inkább létre kell hozni az egyetemi kutatásokra is építő tudományos, innovációs, technológiai parkokat, amelyek az ország versenyképességét tovább javíthatják.

Az elnök elmondta, hogy a 2007-2013-es Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében 250 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre az ipari parkok fejlesztésére, amelyből 2009-ig mintegy 27 milliárd forintot már felhasználtak. Ez az összeg nagyságrendileg nagyobb lehetőség a korábbinál, mert 1992 és 2007 között 10,5 milliárd forintot fordított a kormányzat az ipari parkok fejlesztésére.

Az egyesület szorgalmazza, hogy dolgozzák ki az ipari parkok minősítését, amely mint objektív, adatokban is kifejezhető mérce segítené a befektetőket a parkokba betelepülő, ilyen terveket kidolgozó kis-nagy és multinacionális vállalkozásoknak a helyszínek kiválasztásában, és garanciát adna a minőségi szolgáltatásra ? tette hozzá az IPE elnöke.

Kérdésünkre reálisnak tartotta a szakmai szervezet vezetője a mezőgazdasági- technológiai és élelmiszeripari folyamatokban résztvevő vállalkozások betelepülésére is az ipari parkokba. Akár egy XXI. századi pálinkafőző, palackozója, és logisztikai háttere, s utalt a prémiumkategóriájú hungaricumot kínáló hely lehetőségére is. Mint elmondta: különbséget lehet tenni az összeszerelést végző ? példaként említett ? vállalkozásokat befogadó és az űrkutatás céljaira is használható csúcstechnológiák befogadását elvégző ipari parkok között. Mindkettő típus értékes, fontos és munkájukat segíti az IPE. Ipari Park címet már adott vissza olyan szerveződés, mely belátta, a pályázatában feltüntetett és elvárt kritériumokat nem tudja teljesíteni ? válaszolta érdeklődésünkre.

Az eseményen Pekár Erzsébet, az MTI munkatársa vehette át az egyesület elismerő oklevelét, igényes, folyamatos tudósításaiért, mellyel az IPE munkájának ismertségét segítette. Gratulálunk!

Szóljon hozzá!