ZETApress

hírportál

Nosztalgiavonattal Pécsre

Már Pécsett van Európa Kulturális Fővárosa ?kulcsa?. A linzi küldöttség tegnap hivatalosan átadta a stafétabotot, így kezdetét veheti vasárnap este 6-kor az a nagyszabású rendezvény, mely Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata lesz.

Vízkereszttől nap, mint nap más helyszínen 450 diák mutatja be karneváli menetben Pécs történetét ? tudatta Rozs Borbála. A Dóm téren a római város születését, az ókeresztény időszakot, István király emlékezetét követhetjük nyomon. A Pécsi Tudományegyetem előtt Nagy Lajos király korára, a reneszánszra, benne Janusz Pannonius humanista költőre emlékeznek és a törökkorra, arra, hogy hogyan integrálódott be egy teljesen más kultúra az európai környezetbe.

A Csontvári Múzeum előtti téren a XVII. századtól elevenedik meg a további történelem, így a város újjászületése, a polgárosodás, Klimó György szerepe, a szabad királyi város, a pécsiség kialakulása, és Pécs a modern művészetek otthona. Ezzel részesei lehetünk a kétezer éves kulturális örökségnek, amelyre büszkék a pécsiek és mi magyarok.

Miután a farsang időszakában vagyunk, a Kulturális Főváros ezt a hagyományt választotta a Széchenyi téri hivatalos megnyitó keretéül. Itt is hangsúlyozódnak a nagy pécsi történelmi időszakok. Minden kort egy hatalmas bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik.

Ez idő alatt történelmi műsorszámokat láthatunk, amelyeket főleg pécsi művészek adnak elő. A műsorban fellép többek közt a Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Néptáncegyüttes, Somogy Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert (a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse) komponálta.

A fináléban ?megénekeltetik? a fellépőket néhány hazai sztárral közösen, így a művészek között köszönti a Kulturális Főváros Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelynt és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját. Erre a január 10-i kivételes ceremóniára Sopianae élményvonat indul a Nyugatiból déli 12-kor, kedvezményes ? 2010 forintos ? árú retúrjeggyel. Visszaérkezés hétfőn hajnali háromnegyed 1-kor Kelenföldre, negyed 2-re meg a Nyugatiba várható ? tudatta Rozs Borbála.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pécsre figyel a világ | ZETApress

Szóljon hozzá!