ZETApress

hírportál

Galériából a hotelbe

Deim Pál festőművész, Keleti Éva fotóművész és Kézdy György színművész lett tegnap este a Táncsics Alapítvány Életmű Díj idei kitüntetettje. Hét év után új helyen, a Corinthia Grand Hotel Royal Báltermében kerül sor az ünnepi eseményre.

2004-től 2010-ig hétszer a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében adták át az Életmű Díjakat, ahol tavaly is ? mint minden évben ?, december első vasárnapján köszöntötték a művészeket. Eddig 22 díjazott volt, a mostani hárommal létszámuk negyedszázra emelkedett.

Csák Ferenc, az MNG főigazgatója szüleivel ? Csák Máté építésszel és Körmendi Anna ügyvéddel, a Falk Miksa utcai Körmendi Galéria tulajdonosaival ? vett részt az ünnepségen. Csak december 31-vel mondott le a Galéria irányításáról, mégis új helyszínt keresett az Alapítvány az idei díjátadásnak.

Az alapítvány egyik fontos célkitűzése a kortárs magyar kultúra népszerűsítése, értékeinek megőrzése. A kortárs művészetek magas színvonalú pártolása, támogatása az erkölcsi tőkén kívül egy olyan szellemi közeget teremt az alapítvány körül, amelyre a magyar szociáldemokráciának feltétlenül szüksége van és lesz a jövőben is.

Az Európai Unióban törekedni kell saját kultúránk megőrzésére és felvirágoztatására, amely végeredményben saját identitásunk és egyben a jövő magyar nemzedékeinek létalapját is jelenti. Ezért alapította meg a Táncsics Mihály Alapítvány 2004-ben a Táncsics Mihály Életmű Díjat, amit évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben.

A program alapvető feltétele az életmű művészi színvonalának minősége, amely hosszú távon is megalapozza az odaítélt életműdíj tekintélyét szűkebb szakmai berkekben és a széles társadalmi nyilvánosság előtt egyaránt. Ezt szavatolja egy ? a művésztársadalom által széles körben elfogadott és elismert szakértők sorából választott ? rangos grémium, akik a kuratórium felkérése alapján a díjazottak kiválasztásban játszanak szerepet: Bereczky Loránd, Donáth László, Horváth Ádám és Szinetár Miklós.

A tegnap esti rendezvény Pavlovits Dávid gitárművész és Scholcz Anna csellóművész húsz perces koncertjével kezdődött, majd Szabó Vilmos, a kuratórium újdonsült elnöke köszöntötte a megjelenteket. Őt Mesterházy Attila MSZP-elnök köszöntője követte. Reményüket fejezték ki azért, hogy egyre több művész merje elfogadni a szocialistáktól kapott kitüntetést. (Mint márciusban megírtuk, Kovács Kati Nőnapon, a Jókai úti Székházban nem vette át az MSZP Nőtagozatának Közéleti-díját.) A két elnökre később is fontos feladat várt, ők adták át a kitüntetetteknek a díjakat.

A díjazottakról egy-egy kisfilmet láthattunk, majd Deim Pál laudációját Bereczky Lóránd, Keleti Éváét Horváth Ádám, míg Kézdy Györgyét Donáth László mondta el. Deim és Keleti a teremben hallgatta végig a méltatást, Kézdyt viszont unokája, Kézdy Karolina Sára képviselte, mivel a nagyapa még egy hétig napi két előadásban Pécsett játszik. Donáth lelkész úr meg is jegyezte, hogy amíg az 1936. február 24-én Krausz Györgyként született idős művész vidéken vállal szerepet, addig a közeli Paulay Ede utcában olyanokra bízták az Új Színház vezetését, akik egy kanál vízben meg tudnák fojtani a 76. életévében járó színészt.

A másfél órás ünnepséget a Bálteremben pezsgős koccintás zárta, majd a szomszédos Valetta-teremben fogadásra várták a meghívottakat. Addigra már a hívatlanok is megérkeztek, s a folyosón várakoztak. Többen azt sem tudták, hová jöttek, az előző évek galériás gyakorlatához hasonlóan mégis szívesen fogadták őket. Étel-ital bőven volt, miért is sajnálták volna tőlük a felszolgáltakat?

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Auschwitzre emlékezünk | ZETApress
  2. Kitüntették a művészeket | ZETApress

Szóljon hozzá!