ZETApress

hírportál

VII. Életmű Díj a Galériában

Tegnap délután 5 órától a Magyar Nemzeti Galéria Budavári palotai Kupolatermében a Táncsics Mihály Alapítvány három Táncsics Alapítvány Életmű Díjat adott át Avar István színművésznek, Gyémánt László festőművésznek és Seregi László koreográfusnak.

Köszöntőt mondott Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök, az alapítvány elnöke. A díjazottakat Szinetár Miklós, Bereczky Loránd és Horváth Ádám köszöntötte. Az alapítvány egyik fontos célkitűzése a kortárs magyar kultúra népszerűsítése, értékeinek megőrzése. A kortárs művészetek magas színvonalú pártolása, támogatása az erkölcsi tőkén kívül egy olyan szellemi közeget teremt az alapítvány körül, amelyre a magyar szociáldemokráciának feltétlenül szüksége van és lesz a jövőben is.

Az Európai Unióban törekedni kell saját kultúránk megőrzésére és felvirágoztatására, amely végeredményben saját identitásunk és egyben a jövő magyar nemzedékeinek létalapját is jelenti. Ezért a Táncsics Mihály Alapítvány 2004-ben megalapította a Táncsics Mihály Életmű Díjat, amit évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben.

A program alapvető feltétele az életmű művészi színvonalának minősége, amely hosszú távon is megalapozza az odaítélt életműdíj tekintélyét szűkebb szakmai berkekben és a széles társadalmi nyilvánosság előtt egyaránt. Ezt szavatolja egy ? a művésztársadalom által széles körben elfogadott és elismert szakértők sorából választott ? ötfős rangos grémium, akik a kuratórium felkérése alapján a díjazottak kiválasztásban játszanak szerepet. Tagja még a három laudátoron kívül Donáth László és Szepes Hédi is.

Korábbi díjazottaink

2004-ben: Vígh Tamás szobrászművész és Schéner Mihály festőművész, 2005-ben: Kokas Ignác festőművész, Juhász Ferenc költő és Melis György operaénekes; 2006-ban: Garas Dezső színművész, Kállai Ferenc színművész, Kertész Ákos író és Papp Oszkár festőművész. 2007-ben: Angyalföldi Szabó Zoltán festőművész, Lorán Lenke színművésznő, Lukács Ervin karmester és Spiró György író; 2008-ban: Ádám Ottó rendező, Kaján Tibor grafikus és Kányádi Sándor költő; 2009-ben: Görgey Gábor író, Nagy Sándor szobrászművész és Törőcsik Mari színművésznő.

Távozáskor mindannyian a Gyarapodó Magyarország 2002-2008 című képeskönyv egy-egy példányát kaptuk ajándékba, mely az elmúlt 8 év szociál-liberális kormányzásának sikertörténetét dolgozza fel. A fotókat a Miniszterelnöki Hivatal és az MTI anyagából Gréczy Zsolt szerkesztő válogatta.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gyurcsányék sikerei | ZETApress
  2. Galériából a hotelbe | ZETApress

Szóljon hozzá!