ZETApress

hírportál

Auschwitzre emlékezünk

Ma van az ENSZ Holokauszt-emléknapja. 67 éve ezen a napon szabadult fel az auschwitz?birkenaui haláltábor. A Holokauszt Emlékközpont és az Élet Menete Alapítvány ismét közös megemlékezést rendezett. Délelőtt 11-kor nyitotta meg kapuit Elhurcolt életek címmel a Páva utcába január 15-én szállított korhű vagonban berendezett vándorkiállítás.

Megemlékező beszédet mondott Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke, Őexc. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Dr. Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára. Gerendás Péter előadóművész énekelt, Kézdy György színművész Radnóti Miklós: Erőltetett menet című, 1944. szeptember 15-én Borban megírt versét mondta el. (A művész úr december 4-én vehette át a Táncsics Alapítvány Életmű-díját a Royal Szállóban.) A kiállítást Prof. Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója nyitotta meg.

Az Élet Menete Alapítvány Holokauszt-vándorkiállítása 2012. évi útját a Holokauszt Emlékközpontban kezdte, a megnyitót követően tárlatvezetéssel várták a látogatókat az Emlékközpontban. A vándorkiállítás február 26-án vasárnapig tekinthető meg az Emlékközpont nyitvatartási idejében: keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között. Menjünk minél többen, emlékezni és emlékeztetni, mindannyiunk kötelessége!

A haláltábor felszabadítására az MSZP is emlékezik

Kegyelettel emlékezünk ma a holokauszt áldozataira, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 67. évfordulójára. Az MSZP jelen van és emlékkoszorút helyez el azon a központi rendezvényen, amelyet Auschwitzban tartanak ezekben az órákban a holokauszt ENSZ által nyilvántartott Nemzetközi Emléknapja alkalmából.

Ma, amikor átírta a kormányzó parlamenti többség a holokauszt tagadását egyértelműen büntető jogszabályt, ma, amikor számosan tagadják a holokauszt megtörténtét, ma, amikor egyre látványosabban és vészjóslóan elszabadulnak az újnáci, a rasszista, a kisebbséget megbélyegző, kirekesztő szélsőséges jobboldali eszmék, különösen fontos, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk mindenkit a holokauszt tragédiájára.

A közös történelmi emlékezet és az egymás iránti felelősségtudat, a másság, a kisebbség, az emberi és személyiségi jogok megkérdőjelezhetetlen tisztelete mentheti meg az utókort attól, hogy a történelem megismételje önmagát. Emlékezünk és emlékeztetünk! ? vallja Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető.

Szóljon hozzá!