ZETApress

hírportál

Kitüntették a művészeket

Hárman kaptak tegnap Életmű-díjat Budapesten. A Táncsics Alapítvány Életműdíjjal tüntette ki Keres Emil háromszoros Jászai- és Kossuth-díjas Érdemes és Kiváló művészt, Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművészt és Sós László grafikusművészt. Az elismeréseket Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Szabó Vilmos, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át a művészeknek.

Az Életmű-díjat 2004-ben alapította az MSZP pártalapítványa, az elismerést évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben. A program alapvető feltétele az életmű művészi színvonalának minősége, amely hosszú távon is megalapozza az odaítélt életműdíj tekintélyét szűkebb szakmai berkekben és a széles társadalmi nyilvánosság előtt egyaránt. Ezt szavatolja egy ? a művésztársadalom által széles körben elfogadott és elismert szakértők sorából választott ? rangos grémium, akik a kuratórium felkérése alapján a díjazottak kiválasztásban játszanak szerepet: Bereczky Loránd, Donáth László, Horváth Ádám, Szinetár Miklós ? derült ki a háttéranyagból.

Miként tavaly, úgy idén is hangsúlyozták, hogy az alapítvány egyik fontos célkitűzése a kortárs magyar kultúra népszerűsítése, értékeinek megőrzése. A kortárs művészetek magas színvonalú pártolása, támogatása az erkölcsi tőkén kívül olyan szellemi közeget teremt az alapítvány körül, amelyre a magyar szociáldemokráciának feltétlenül szüksége van és lesz a jövőben is.

Szóljon hozzá!