ZETApress

hírportál

Prímák a színpadon

Mégsem jövőre osztják ki utoljára a nagy társadalmi megbecsülésnek örvendő díjat. 2013-tól az OTP Bank veszi át a Prima Primissima finanszírozását ? mondta el Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a tegnap esti díjátadó gálán, a Művészetek Palotájában.

A Prima Primissima Díjat Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Elnökségével egyetértve 2003-ban alapította, amelynek keretében évenként 10 kategóriában összesen 700 ezer euró értékű díj kerül kiosztásra. Célja a hazai tudomány, kultúra, művészet és sport kiemelkedő képviselőinek politikától független támogatása, díjazása, valamint a nagyközönség figyelmének felkeltése kulturális, tudományos értékeink iránt.

A kategóriánkénti 3-3 személyből a VOSZ kibővített Elnöksége és a Prima Primissima Kuratóriuma a Vállalkozók Napja rendezvénysorozatán tartott ülésén közvetlenül az este 6 órakor kezdődő Prima Primissima Díjátadó Gálaest előtt, közjegyző jelenlétében titkos szavazással döntött a kategóriánkénti 2-2 Prima Díjas és 1 Prima Primissima Díjas személyéről. A Prima Díj szakmai alapon, a Primissima Díj a szakmai elismerésen túl közismertség, népszerűség alapján került odaítélésre. Minden kategóriában tehát egy ötvenezer eurós Prima Primissima Díjat és két tíz-tízezer eurós Prima Díjat adtak át.

Az m1 este 9-től felvételről közvetítette a gálát. Először Kiss Imre, a Művészetek Palotájának korábbi igazgatója vehette át Életmű-díját, majd a Junior Prima Díjasok gálaműsorával színesítve megismerhettük a 2011. évi Prima Primissimákat és Prima Díjasokat:

Magyar irodalom: Csukás István ? író, költő, Bereményi Géza ? író, dalszövegíró, filmrendező és Szakonyi Károly ? író, drámaíró. Magyar sport: Kiss László ? úszó szakedző, Aranycsapat Alapítvány ? Kű Lajos és Székely Éva ? úszó. Magyar népművészet és közművelődés: Honvéd Együttes, Borbély Jolán ? néprajzkutató és Mága Zoltán ? hegedűművész. Magyar képzőművészet: Kaján Kalász Tibor ? grafikus, karikaturista, Jovánovics György ? szobrászművész és Váli Dezső ? festőművész.

Magyar zeneművészet: Fischer Iván ? karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója, Bogányi Gergely ? zongoraművész és Takács Klára ? opera-énekesnő. Magyar építészet és építőművészet: Vadász György ? építész, Fekete György ? belsőépítész és Turányi Gábor ? építész, egyetemi tanár. Magyar tudomány: Kroó Norbert ? akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor, Buda Béla ? orvos, pszichológus és Hangody László ? egyetemi tanár, ortopédsebész.

Magyar oktatás és közművelődés: Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Csermely Péter ? tudós, biokémikus és Szőnyi Erzsébet ? zeneszerző, zenepedagógus, karnagy. Magyar sajtó: Al Ghaoui Hesna ? szerkesztő-riporter, Kepes András ? újságíró, a BKF dékánja és Vadas Zsuzsa ? újságíró. Magyar színház ? és filmművészet: Tordy Géza ? színművész, rendező, Béres Ilona ? színművésznő és Jordán Tamás ? színművész, rendező.

Közönségdíj: Mága Zoltán hegedűművész. A tíz kategóriában jelölt személyek közül, a kommunikációs kampányt figyelemmel kísérők telefonon, SMS-ben és online szavazhattak a jelöltekre. A 30 jelöltből a leadott szavazatok alapján került ki a Közönségdíj nyertese, aki szintén ötvenezer euró díjazásban részesült, melyet Csányi Sándor ajánlott fel magánvagyonából.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nem jöttek el Katusok | ZETApress
  2. Jubileumi díjátadás | ZETApress

Szóljon hozzá!