ZETApress

hírportál

Jubileumi díjátadás

Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Vállalkozók Napja keretében a Prima Primissima Díjátadó Gálaestet, amelyet ez alkalommal is közvetített a Magyar Televízió. A X. jubileum alkalmával a különleges Gálaműsorban a korábbi évek Junior Prima díjasai, Prima és Primissima díjas művészekkel együtt léptek fel.

Demján Sándor több mint kétmilliárd forinttal támogatta magánvagyonából a Prima Primissima Díjat, így az összes támogatással együtt, hárommilliárd forinttal járult hozzá a magyar szellemiség ügyéhez. Demján Sándor 10 éves vállalása az év végén lejár. Ahogy tavaly bejelentették, 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank Zrt. gondozza és finanszírozza tovább a Prima Primissima Díjat. 2013-tól kezdve Demján Sándor magánvagyonából a Közönségdíj anyagi támogatását vállalja át, amelyet 2003-2012 között Csányi Sándor biztosított.

A Prima Primissima az elmúlt évek alatt rangos rendezvénysorozattá nőtte ki magát, amelynek része a Junior Prima Díjak és a Megyei Prima Díjak átadása is. A fiatal tehetségek elismerésére létrehozott Junior Prima Díj rendszerében ebben az évben hét kategóriában ismerték el a fiatal szaktekintélyeket. Társalapítóként az MFB Zrt. a Magyar tudomány-, az MKB Bank Zrt. a Magyar sport-, az ERSTE Bank Hungary Zrt. a Magyar sajtó-, az MVM Zrt. a Magyar zeneművészet-, továbbá a TriGranit Fejlesztési Zrt. a Magyar építészet és építőművészet-kategóriában, az FHB Jelzálogbank Nyrt. a Magyar színház ? és filmművészet-kategóriában és a Docler Holding Magyar népművészet és közművelődés-kategóriában nyújtotta át az elismeréseket. Mint ismeretes, a Junior Prima Díjak a szakmai zsűrik döntései alapján kerülnek odaítélésre, kategóriánként a 10 kiemelkedő eredményeket felmutató fiatal tehetség elismerő oklevelet, egy kisméretű Ajkai Kristály Kincsem-szobrot, valamint hétezer euróról kiállított csekket kap.

A Gálaestet megelőzően tizenkilenc Megyei (területi) Prima Díj átadóra is sor került. Minden megyében három-három, a helyi közösség által elismert kiemelkedő személyiséget, vagy jogi személyt részesített elismerésében a VOSZ megyei szervezete, rangos program és nívós műsor kíséretében. A megyei díjátadó rendezvények fontos helyi eseményekké fejlődtek, amelyek keretében a megyei vállalkozók és vállalkozások a helyi szellemi élet, a kultúra, a tudomány, az oktatás, a köznevelés és a sportélet kimagasló képviselőit, elismert szereplőit részesítették elismerésükben. Mára elmondható, hogy ezek a megyei rendezvények szerves részeivé váltak az üzleti szféra részéről megnyilvánuló, és egyre erőteljesebben kibontakozó mecenatúrának, amellyel a vállalkozói társadalom a szellemi élet támogatásával is hozzá kíván járulni az ország gazdasági-társadalmi felemelkedéséhez.

A 2007. évi Gálához hasonlóan az idei Gálán is 5 db Jubileumi Primissima díjat adtak át, amelyeket az Alapító a korábbi Prima-díjasok közül választott ki. A Jubileumi Primissima díjas is megkapta a Zsolnay Kincsem-szobrot, valamint további negyvenezer eurót ? a korábban Prima-díjasként már átvett tízezer euró mellé.

A péntek este díjazott ?primisszimák? és ?primák? a Prima Primissima Alapítvány Alapító Okiratában meghatározott eljárás szerint kerültek megválasztásra. Az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primssima Alapítvány kuratóriumának tagjai, továbbá a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, valamint a korábbi évek ?primisszimái? és a Társalapítók, valamint a támogatók jelölhettek. A beérkezett jelölésekből idén nyár elején a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium együttes ülésén, titkos szavazással választotta meg a tárgyévi ?primákat?: kategóriánként hármat. Tegnap délben a ?primák? sorából mind a 10 kategóriában egy-egy ?primisszimát? választottak titkos szavazással a VOSZ kibővített Elnökségének és a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai.

A ?primisszimák? a díjról szóló tanúsítvány és az ötvenezer euró pénzbeli elismerés mellett megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot, Schrammel Imre Kossuth- és Primissima Díjas szobrászművész gyönyörű művét, a ?primák? pedig oklevelet és tízezer eurót. Az este folyamán átadták ? a Prima és a Primissima díjakhoz hasonlóan ? szintén ötvenezer euró értékű Közönségdíjat is, amelyet idén is Csányi Sándor ajánlott fel magánvagyonából. A Közönségdíjas az Ajka Kristály ólomkristály Kincsem lovát tudhatja magáénak. A Közönségdíj nyertese a harminc ?prima? közül a közönség szavazatai alapján került megválasztásra. A jelöltek bemutatását és munkásságuk megismerését szolgáló csaknem negyed esztendős időszakban idén rekord mennyiségű szavazat gyűlt össze. Szavazni SMS-ben, telefonon, és az interneten keresztül lehetett.

Az elmúlt évek sikeres együttműködése alapján a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Pappas Autó Magyarország Kft. idén is biztosította a személyautót, az új Mercedes-Benz A-osztályt, amelyet közjegyző jelenlétében a Közönségdíjjal kapcsolatban leadott szavazatok beküldői között sorsoltak ki. A boldog nyerte Együd Attiláné Dömösi Judit lett.

A 2012. évi díjazottak

Jubileumi Prima Primissima: Bálint András színművész, színigazgató, Jancsó Miklós filmrendező, Jordán Tamás színművész, színigazgató, Szörényi Levente zeneszerző, szövegíró, énekes és Zobóoki Gábor építész. Magyar irodalom: Prima Primissima: Krasznahorkai László író. Prima: Kiss Anna költő, drámaíró és Tornai József költő, író, műfordító. Magyar színház- és filmművészet: Prima Primissima: Kósa Ferenc filmrendező. Prima: Bodrogi Gyula színművész és Szinetár Miklós rendező.

Magyar képzőművészet: Prima Primissima: Sajdik Ferenc karikaturista. Prima: Ujházi Péter festőművész és V. Majzik Mária képzőművész. Magyar tudomány: Prima Primissima: Palkovits Miklós akadémikus, agykutató. Prima: Ritoók Zsigmond akadémikus, filológus és Szemerédi Endre akadémikus, matematikus. Magyar oktatás ás közművelődés: Prima Primissima: Grétsy László nyelvész, nyelvoktató. Prima: Batta András egyetemi tanár, rektor és Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Magyar építészet és építőművészet: Prima Primissima: Török Péter tájépítész. Prima: Balogh Balázs építészmérnök és Lázár Antal építészmérnök. Magyar sajtó: Prima Primissima: Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője. Prima: Benda László szerkesztő, riporter és Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője. Magyar népművészet és közművelődés: Prima Primissima: Bihari János Táncegyüttes. Prima: Halmos Béla népzene oktató és a Szerelmes földrajz című portrésorozat.

Magyar zeneművészet: Prima Primissima: Miklósa Erika operaénekes. Prima: Kodály Kórus Debrecen és Szenthelyi Miklós hegedűművész. Magyar sport: Prima Primissima: Kulcsár Győző párbajtőröző. Prima: Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos sakkozó. Közönségdíjas: Bodrogi Gyula színművész.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lions-díj a bálban | ZETApress
  2. Primissimák a MŰPÁ-ban | ZETApress

Szóljon hozzá!