ZETApress

hírportál

Nem jöttek el Katusok

Sem Katus Attila, sem Kovács Kati nem jött el ma délben az Adrenalin Kupára a Papp László Budapest Sportarénába. Fábry Sándor is otthon maradt, Rippel Ferenc viszont ? igaz bátyja, Viktor nélkül ? beszállt nyolcadikként a kettes-fogathajtók küzdelmébe.

Az indulók húzták ki a saját rajtszámukat, s elsőként Pataki Attilának, a tavalyi győztesnek kellett fogatra szállnia. Sólyom és Tornádó mögé ült a bakra, segédhajtója Lázár Zoli volt. Hatalmas tempóban kezdtek, a lovak kihagyták az 1. kaput, majd a 8. számú összetett akadályt is lerombolták. Végül 90 másodperc után megálltak, de ezzel ?Taroló? Attila győzelmi reményei végleg elszálltak.

Rékasi Karesz élete első versenyén remekül irányította Betyárt és Keselyt, mögötte Lázár Vili állt a fogaton. 59 másodperces idejével átvette a vezetést. Őt Faragó András Kusztót és Jákót hajtva követte, s a segédhajtó most Zoli lett. A két Lázár-fivér váltogatta egymást, s három fogatot készítettek fel a versenyre. András 73 másodpercet teljesített, így Karesz továbbra is vezetett.

Újra az első fogat következett, Sólyommal és Tornádóval Galambos ?Lagzi Lajcsi? sem bírt. A lovak csak harmadik nekifutásra mentek át az 1. kapun, s Vili segédhajtása ellenére is csak 83 másodpercet teljesítettek. Az ötödikként újra pályára lépő Betyár és Kesely viszont még az előbbi körét is túlszárnyalta, s Mészöly Gézát 57 másodperces idővel (háta mögött Zolival) az első helyre repítette.

Rippel Feri (Kusztó és Jákó, mögöttük Vili) 67 másodperce jó időnek tűnt, de még ketten hátravoltak. Bebe élete első fogathajtó versenyén Sólymot és Tornádót kapta, akik vele sem akartak átmenni az 1. kapun. Ráadásul az egyik ló szája is vérzett, így a Back II Black énekese nem is merte rángatni őket. Szerencsére egy erőteljes szárhúzással irányba állította őket, így ha kidöntötték is az egyik oszlopot, de mindössze 3 másodperces büntetőidőt veszítettek. Zolival a hátuk mögött így 64 másodpercet teljesítettek.

Már csak a Betyárt és Keselyt hajtó Mága Zoli, a 2009-es győztes, a péntek esti Prima Primissima Díjátadó Gála közönségdíjasa volt hátra Vili fogatán. Gyorsan indult, a 8. akadályig remek időt ment, de ott kiengedett. Lelassult, de így is csak 2 tizedmásodperccel került Bebe mögé, s szorult le ezzel a dobogóról. Mégsem búsult, élvezte a hajtást.

A végeredmény: 1. Mészöly Géza, 2. Rékasi Károly, 3. Bebe, 4. Mága Zoltán, 5. Rippel Ferenc, 6. Faragó András, 7. Galambos Lajos, 8. Pataki Attila lett. A lovak közül Betyár és Kesely az 1. 2. és 4. helyre, Sólyom és Tornádó a 3. 7. és 8. helyre, még Kusztó és Jákó az 5. és 6. helyre hozta fogatát. További információk idekattintva olvashatók.

Míg a tegnapi sajtótájékoztatóra Sasvári Sándor, addig a maira Galambos Lajos nem jött, a többiek viszont szívesen nyilatkoztak. Géza az 5. versenyén jött fel a csúcsra, míg Karesz és Bebe az elsőn lett a 2-3. Zoli az újévi koncertjére készül, mégsem féltette művészkezét a hajtástól. Ha az 8 akadálynál nem lazít, könnyen első lehetett volna, mert a két utolsó akadályt is remekül vette.

Feri 2007. december 8-ra, 6. rekordjukra emlékezett, melyet az 1. Lovas Világkupa középső napján állítottak fel Viktorral az Aréna homokján. Azóta már további hármat értek el fivérével, s jövő nyárra tervezik a tizediket. A részletekbe egyelőre nem akartak beavatni minket. András és Attila sem kesergett a 6-8. helyért, mert nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos.

Ha a Rippel-fivérek rekordjának nem is tapsolhattunk, mégis született egy világcsúcs. Kassai Lajos lovas íjász egy vágtató ló hátáról 19,85 másodperc alatt talált el 14 feldobott korongot, mely vesszőnként 1,42-t jelent. A korábbi rekordja 12 korong volt, de a tegnap délutáni főpróbán többször eltalált már 14-et is. Segítője a vágtató ló mellett futott. Nehezítette a feladatot, hogy a nézők védelme miatt csak lefelé lehetett célozni, s a szokásosnál gyengébb íjat kellett használni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Zoli helyett Zolika indul | ZETApress

Szóljon hozzá!