ZETApress

hírportál

Zoli helyett Zolika indul

Rendkívül erős mezőny méri össze tudását fogathajtásban a jövő hétvégén hatodik alkalommal sorra kerülő Lovas Világkupán, ugyanis öt világbajnok ? akik összesen 21 vb-aranyérmet birtokolnak ? csap össze a Papp László Sportarénában ? tudtuk meg a délelőtti, domonyvölgyi sajtótájékoztatón.

A Lázár Lovasparkban délig kiderült, hogy a fedeles fogathajtó VK-sorozat negyedik, budapesti állomásán rajthoz áll az utóbbi három világbajnokság csapatversenyében győztes teljes holland hármas, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde és Theo Timmermann, továbbá az utóbbi két vb egyéni győztese, a magyar tulajdonban lévő fogattal versenyző ausztrál Boyd Exell. A hazai színeket a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József képviseli.

A vecsési hajtó nem esélytelen a jó szereplésre, ugyanis Stuttgartban egy harmadik hellyel mutatkozott be, de a legutóbbi kiírásban szerzett ezüstérme is bizonyítja, hogy kifejezetten jól megy neki ez a műfaj. A legnagyobb favoritnak azonban Exell a VK-sorozat négyszeres címvédője számít, aki eddig mindkét fordulót megnyerte, amelyen elindult. Ezúttal Lázár Zoli hatszoros világbajnokunk nem ül bakra, mert nem akart idén a legjobb 10 közé kerülni, s a szabad kártyát sem fogadja el. Mindenkit meglepve bejelentette viszont, hogy jövőre ismét kettesfogattal versenyez. Nem titkolt célja, hogy testvérével, Vilivel megnyerjék Szlovákiában a világbajnokságot. Mivel a kisfia, Zolika egy versenyen elindul az Arénában, így a jövő hétvégén is szurkolhatunk egy Lázárnak.

Díjugratásban is igen rangos mezőny gyűlik össze, több olimpikon is ellátogat Budapestre, s a szakág olyan kiemelkedő nemzetei is küldenek versenyzőket, mint Hollandia vagy Németország. Lázár Vilmos, a magyar szövetség elnöke elmondta, a viadalokon 17 nemzetből több mint 50 lovas mintegy 150 lóval versenyez a közel százezer eurós pénzdíjért.

A jövő évi tervekről megtudtuk, hogy mi rendezzük a négyesfogathajtó vb-t, mely az őszi Nemzeti Vágtán kerül lebonyolításra. A nemzetközi versenynaptárban erre a szeptember 28-i dátum szerepel, de szeretnék két héttel előbbre hozni, hogy az ideihez, és tavalyi hasonlóan megint szeptember közepén vágtázzanak a Hősök terén. Tárgyalnak róla a nemzetközi lovasszövetséggel. A korábbi, május végi, június eleji vágtaidőpontok viszont már sosem térnek vissza, mert a vénasszonyok nyarán ideálisabb az időjárás.

A hétszeres fogathajtó világbajnok hozzátette, hogy a szokásoknak megfelelően ezúttal sem csak a profi sportolók versenyeiről szól majd az esemény. A díjugratást és vezetést ötvöző Ride and Drive-ban, továbbá fogathajtásban korábbi és jelenlegi sikeres magyar sportolók, illetve zenészek, művészek, televíziós személyiségek küzdenek meg egymással. Lóra és autóba Balogh Gábor, Martinek János, Gyenesei Leila, Szőllősi Györgyi, Homonnay Zsolt, Pintér Tibor, Kunkli Tivadar és Ungvári Miklós fog szombaton pattanni, míg fogathajtásban vasárnap Abebe Dániel, Pataky Attila, Faragó András, Stohl András, Vastag Csabi és öccse, Tomi (koncertjük Szilveszterkor lesz a Lovasparkban), Hajdú Péter, Varga Győző, Harsányi Levente és a címvédő Mészöly Géza indul.

A programot olyan műsorok színesítik, mint western show, póni galopp, vagy éppen a tavaly látott, s közkívánatra visszahívott világhírű Lorenzo szabad idomításos bemutatója. A rendezvény első napján, jövő pénteken 14 ezer ? köztük kétezer nagycsaládokból érkező ? gyermek ingyen tekintheti meg a programot, de mint a szervezők elárulták, óriási az érdeklődés, így akár háromszor ekkora aréna is megtelt volna.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gyerekek az Arénában | ZETApress
  2. Négyesfogat Vágtával | ZETApress

Szóljon hozzá!