ZETApress

hírportál

Gyerekek az Arénában

Ahogy már a múlt szerdai, domonyvölgyi sajtótájékoztatón megtudtuk, a VI. OTP Bank Lovas Világkupa nyitónapjára, a IV. Nemzeti Gyermek Lovasnapra összesen 14 ezer óvodás, iskolás gyermek és sokgyermekes család kapott ingyenes belépőt, hogy megismerhessék a lovas világ szépségeit, sokszínűségét.

A délelőtti és délutáni előadások során a résztvevő kicsik és nagyok körében zajos sikert arattak a lovasbemutatók, bekiabálásokkal biztatták a póni-galopp és díjugrató versenyek indulóit. A nyitónapon a legnagyobb sikert talán a rendezvény kabalafigurája, Muki ló, és a Gangnam stílusú közös táncolás aratta. A szivárványszínekben pompázó ló vezetésével egyszerre tombolt közel 13 ezer gyerek, bemutatva a híres lovas táncot.

Lovas-kultúra oktatás az alaptantervben

A délelőtti sajtótájékoztató témájaként a Kincsem Nemzeti Lovas Program szerepelt. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke értékelte az eltelt időszakot. Büszkén vállalja, hogy kezdeményezőként és politikai felelősként is támogatja a programot. Kedvező tapasztalatait is megosztotta a sajtó munkatársaival: a helyi civil kezdeményezések pozitív hatásaként egyre több helyen és egyre több fiatal ismerkedik a lovas élettel. A program jó úton halad, a megvalósítás igazi felelősei a szakemberek ? zárta megnyitóját.

Részletesen szólt a kormányprogram eddigi tapasztalatairól Horváth László, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram végrehajtásáért felelős miniszterelnöki megbízott. Elmondta, hogy éppen egy éve kapott megbízást a kormányprogram elkészítésére, s most már az eltelt időszak eredményeiről tud számot adni. Elkészült a jelentés, mely hamarosan a kormány elé kerül. A program széles körű összefogást, szakmai, politikai támogatást kapott. Nőtt a médiaérdeklődés, ami segített a népszerűsítésben.

Óriási lépés volt az oktatás terén történt változás, a lovas-kultúra tantárgy bekerült a Nemzeti Alap Tantervbe; közel 200 iskola érdeklődik a lovas-oktatás iránt; jelentősen nőtt a lovas szolgáltatók száma. A lovas-túra útvonalak megjelölése folyamatban van, Európában egyedülállóan közel tízezer km lesz átlovagolható. Sok feladat vár még a megvalósításra: pl. a tenyésztés, a szakképzés, rendezvények, lóversenyzés, állami ménesek, stb. helyzetének rendezése terén. Indul a tervezett szilvásváradi, és a Nemzeti Lovarda fejlesztési projektje.

Mindezekhez Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke hozzátette: fontos a lovassport népszerűsítése, ennek mintegy kirakata a mostani, VI. Lovas Világkupa. Örömmel szólt arról, hogy nőtt a lovassport tömegbázisa, a rendezvények száma. Ahhoz, hogy a gyerekek első találkozása a lóval kellemes, meghatározó legyen megfelelő lóállomány és magasan képzett szakemberek kellenek. A Magyar Lovas Szövetség ezen a téren jelentős lépéseket tett és tesz a jövőben is. A Lovas Világkupa kiváló lehetőség a jövő nemzedékének megnyerésére, öröm látni a kipirult arcokat az Aréna lelátóján ? mondta a hétszeres fogathajtó Világbajnok.

Évszakok ? Lovas Nemzet Fotópályázat 2011-2012.

Az összevont zsűrizésre 2012 novemberének elején került sort, ahol a három elismert zsűritag (Tám László fotóművész, Balázs József (Bazsi) díjlovas bíró, grafikus és Takács Szabolcs, a Fotómozaik című lap főszerkesztője) értékelte az alkotásokat. A kategóriánkénti első három helyezett fotóit, valamint a közönségszavazás nyerteseinek képeit az OTP Lovas Világkupán állították ki. A tárlatot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Horváth László a Kincsem Nemzeti Lovasprogram végrehajtásáért felelős miniszterelnöki megbízott és Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnöke nyitotta meg a sajtótájékoztató után, a Papp László Sportaréna Sajtótermében.

Balázs József Bazsi, a Lovas Nemzet főmunkatársa köszöntőjében az értékelés szakmai szempontjait is ismertette. A díjazottak oklevelet, Lezsák Sándor ajándékát, előfizetést és értékes könyvcsomagot vehettek át, az első helyezettek ezen felül Mihály Árpád szobrászművész Hunor és Magor című szoborkompozíciójának bronzplakett változatát is megkapták, melyet a művész a Lovas Nemzet Fotópályázat számára készített 2000-ben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Audi TT az Arénában | ZETApress

Szóljon hozzá!