ZETApress

hírportál

Hannára emlékezünk

Néhány nap múlva a szlovéniai Metlika mellett, Szenes Hanna földet érési helyén ugranak az izraeli ejtőernyősök, majd július 20-án, a budaörsi repülőtéren kerül sor az izraeli-magyar közös ugrásra. Ezúttal a Magyar Honvédség ejtőernyős katonái is részt vesznek az akcióban ? tudtuk meg Angyal László Aviatortól.

A 90 évvel ezelőtt, 1921. július 17-én, Budapesten született Szenes Anikót a világ, elsősorban Izrael, Hannah Senesh néven ismerte meg. Édesapja, Szenes Béla ismert újságíró és színpadi szerző volt. Anikó csak hat éves, amikor édesapja elhunyt, így Giora nevű testvérével együtt édesanyja, Katerina nevelte fel. Szenes egy református lányok számára létesített magániskolába járt, ahová katolikus és zsidó tanulókat is felvettek.

Kitűnő érettségit tett, de továbbtanulását megakadályozták a zsidótörvények, és 1939. szeptemberben kivándorolt Palesztinába. Nahalalban, a lányok mezőgazdasági főiskoláján szerzett diplomát és 1941-ben a Sdot Yam kibuc tagja lett és csatlakozott a Haganához, a zsidó védelmi fegyveres szervezethez. Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket a brit mandátum területén az angol hadsereg arra képezte ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók, akkor már küszöbön álló, deportálását.

Szenes Hanna két társával együtt 1944 márciusában, a szlovéniai Metlika közelében a partizánok által ellenőrzött területen ért földet. Ekkor tudták meg, hogy a németek már megszállták Magyarországot, s emiatt a jugoszláv partizánoknál maradtak, s több akciójukban részt vettek.

Szenes Hanna két társával együtt május 13-án lépte át a magyar határt, de egy csendőrjárőr azonnal elfogta őket. Ettől kezdve pokoljárás lett az élete. A nyilas hatalomátvétel után a fasiszta magyar katonai bíróság golyó általi halálra ítélte, és 1944. november 7-én a Margit körúti fegyház udvarán agyonlőtték. Hamvait 1950-ben Izraelbe szállították, s a nemzet hőseként temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen. Izraelben nagy tisztelettel gondolnak rá, utcákat neveztek el róla, naplóbejegyzései, versei, dalai széles körben ismertek.

És az ejtőernyős emlékugrás? A Jumping for Hanna Senesh? Két évvel ezelőtt magyar veterán ejtőernyősök kértek fel, hogy Szenes Hanna emléktáblájánál, a megemlékező tisztelgésük alakalmával mondjak néhány szót. Örömmel vállaltam, de azt is kimondtam, hogy valamilyen komolyabb megemlékezést is megérdemelne ez a bátor lány, aki ráadásul az első magyar ejtőernyős hölgyek között is előkelő helyet foglalhatott el. A társaság aktívan ejtőernyőző doyenje, Szeder Ferenc rám bízta a dolgot.

Egy évvel ezelőtt elkezdtem szervezni a közös izraeli-magyar ejtőernyős ugrást. Kérésemre Steven A. Geiger, a Mensch Alapítvány alapítója teljes lendülettel magáévá tette elképzelésemet és Budaörsön 2010. szeptember 2-án igazi akcióval emlékezhettünk meg Szenes Hannáról. Magyar és izraeli ejtőernyősök Li?2-es szállító repülőgépből ugrottak ki közösen a két nép hőse és mártírja tiszteletére. Ugyanilyen, pontosabban nagyon hasonló Dakotából ugrott vagy egy tucatnyit Szenes Hanna a brit hadsereg főhadnagyaként az egyiptomi kiképzése során.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szenes Hannáért ugranak | ZETApress

Szóljon hozzá!