ZETApress

hírportál

Szenes Hannáért ugranak

Július 18-án, hétfőn 17-től 18-ig műsoros megemlékezés lesz Szenes Hanna emléktáblájánál, a Dohány utcai zsinagóga sírkertjében ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum II. emeleti tárgyalójában.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézet új főigazgatója és Dr. Töll László alezredes kommunikációs igazgató beszélt a jövő szerda délelőtti ejtőernyős ugrásról, melyre a Budaörsi repülőtérről a múzeum Li?2-es repülőgépe viszi fel 3600 méterre a négy izraeli, öt magyar katonai és öt sportoló ejtőernyőst. Ugrásuk végrehajtása után Nádas Tamás műrepülő Európa-bajnok bemutató repülése következik, aki most a Balatonon, a Kékszalag vitorlás tókerülő versenyen tartózkodik.

A négy izraeli ejtőernyős legfiatalabbika egy 21 éves hölgy, aki nemrég szerelt le a katonaságtól. Eddig 146 ugrása volt. A közel hasonló korú izraeli fiú 140 ugrással rendelkezik, ?56-ban kivándorolt magyar szülők gyermeke. Harmadik társuk 38 éves, lengyel származású elektromérnök, aki már ezernél is többet ugrott. Az izraeli csapat korelnöke a 48 éves tartalékos őrnagy szintén ezer feletti ugrásszámmal dicsekedhet. Meglepetés vendég volt a sajtótájékoztatón Szenes Hanna öccsének, Gyurinak a fia is. A 62 éves Efrain hét éve nyugdíjas, korábban az izraeli Hadügyminisztériumban dolgozott, de tragikus sorsú nagynénjével ellentétben sosem próbálkozott meg az ejtőernyőzéssel.

A július 20-án délelőtt 10 órai budaörsi nyilvános rendezvényen a résztvevők tisztelegnek Szenes Hanna emléke előtt. A Sabbathsong Klezmer Bánd előadásában elhangzik az izraeli és a magyar himnusz és Szenes Hanna dala: az Éli, Éli. Igaz előbb még a négy izraeli ejtőernyős ma Szlovéniába utazik, ahol négy szlovén ejtőernyőssel közös ugrást hajtanak végre Szenes Hanna és társai 1944. márciusi metlikai földet érésének színhelyén.

A jövő szerdai ugrást követő estén 6-tól 8 óráig megemlékezés és fogadás lesz a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a várnegyedbeli Tóth Árpád sétány 40-ben. Welcome Drink, állófogadás és beszélgetés lesz az akcióban résztvevő ejtőernyősökkel. A köszöntők után Havas Judit előadóművész és Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész Szenes Hanna verseket szaval, majd a Sabbathsong Klezmer Bánd műsora zárja az estét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szenes Hanna 90. születésnapján | ZETApress

Szóljon hozzá!