ZETApress

hírportál

Szenes Hanna 90. születésnapján

Szenes Hanna megélhette volna ezt a kort, de a magyar fasiszták huszonhárom évesen megölték. Az elmúlt évben szeptember 2-án Budaörsön igazi akcióval emlékeztünk meg a budapesti születésű izraeli nemzeti hősről ? tudtuk meg Angyal László Aviatortól.

Magyar és izraeli ejtőernyősök közös emlékugrást hajtottak végre Li?2-es szállító repülőgépből a két nép hőse és mártírja tiszteletére. Ugyanilyen, pontosabban nagyon hasonló Dakotából ugrott vagy egy tucatnyit Szenes Hanna a brit hadsereg főhadnagyaként az egyiptomi kiképzése során. 1944 márciusában Jugoszlávia felett az ugrás Handley Page Halifax bombázó repülőgépből történt.

Mint csütörtökön beharangoztuk, tegnap a szlovéniai Metlika helység melletti Prilozje repülőtéren folytattuk a 90. születésnapi megemlékezést. Tiszteletünket leróttuk Franc Rozman-Stone, a hős szlovén partizánparancsnok emléke előtt is, aki a palesztinai brit önkénteseket fogadta és segítette útjukon céljaik felé.

Az izraeli ejtőernyősök, Dar Nahum, Elinor Webber, Yaniv Warshavsky és Assaf Arbelle szlovén katonai ejtőernyősökkel együtt emelkedtek fel a Pilatus PC?6 repülőgép fedélzetén, és ugrottak ki ott, ahol 1944 márciusában, a partizánok várták Szenes Hannát és társait. Dar Nahum felvételén az ugrók: Elinor Webber, Yaniv Warshavsky és Assaf Arbelle láthatók.

Budapesten sikerült megnyernünk Hende Csaba honvédelmi minisztert is az ejtőernyős emlékugrás támogatására, melyet július 20-án, szerdára tervezünk. A Li?2-es repülőgép Budaörsön a négy izraeli és az öt-öt magyar katonai és sport ejtőernyőssel fog a levegőbe emelkedni. Aznap este a Hadtörténeti Múzeum Dísztermében jó hangulatú műsoros esttel, Havas Judit, Hegedűs D. Géza és a Sabbathsong Klezmer Band fellépésével zárjuk a megemlékezésünket. Az ugrásról készült videó idekattintva látható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Andrea is emlékezett | ZETApress

Szóljon hozzá!