ZETApress

hírportál

Andrea is emlékezett

Négy izraeli és négy szlovén ejtőernyős közös ugrást hajtott végre pénteken a szlovéniai Metlikán, Szenes Hanna 1944. március 14-i földet érésének helyszínén ? tudtuk meg Geiger Andrástól, a Mensch Nemzetközi Alapítvány alapítójától tegnap este a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum földszinti Márványtermében.

A hétvégi ugrás folytatásaként szerda délelőtt a budaörsi repülőtéren gyülekezett a négy izraeli ejtőernyős. Öt magyar katonával és öt magyar sportolóval együtt egy Li?2-ből szerettek volna kiugrani 3600 méter magasban, de sajnos a légi irányítás és az időjárás egyaránt közbeszólt. Az előbbiek mindössze 1200 méteres repülési magasságot engedélyeztek, s egy jókora zápor is eláztatta a reptér füvét. Hiába állt el délre az eső, hiába sütött ki a nap, a muzeális gép a kedvezőtlen talaj miatt nem kapott felszállási engedélyt.

Tom Nádas a KékszalagonA repülés szerelmesei így sem maradtak légi parádé nélkül. Nádas Tamás műrepülő Európa-bajnokunk megtartotta bemutató repülését. Hasonló programot produkált, mint a múlt héten, a balatoni Kékszalag vitorlás tókerülő versenyen. Este aztán ő is a múzeumi fogadás vendége volt.

A kisszámú közönséget a HM nevében Somkúti Pál köszöntötte. A főtiszt Szenes Hannáról elmondta, hogy a 23 évesen mártírhalált halt költőnőt a három legfontosabb katonaerény ? a bátorság, az önfeláldozás és az ügyben való hit ? jellemezte. Azok a tulajdonságok, melyek nélkül egy katona sem tudja maradéktalanul ellátni a rábízott feladatot.

Ezután Eitan Szenes emlékezett nagynénjére. Utána Havas Judit előadóművész és Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész Szenes Hanna verseket szavalt, majd a Sabbathsong Klezmer Bánd műsora következett. Igaz, a zenekarból csak Masa Anita és Masa Tamás érkezett, a többiek hangja CD-ről jött a hangszórókból. Miután megénekeltették, megtáncoltatták a közönséget, újabb vendéget köszönthettük.

Hívd Andreát!

A széksorokban üldögélt Szenes Andrea Anikó, akit utolsónak szólított Geiger András a mikrofonhoz. Az ismert médiaszemélyiség, az ősszel elhunyt Szenes Iván lánya elmondta, hogy a második keresztneve épp Szenes Hanna, született Szenes Anikó iránti tiszteletből lett Anikó. Mostani műsora, a Beszéld meg Andreával! ? Szenes SzínHáz a Prizma TV-n látható.

1 hozzászólás

  1. Életét veszítette tegnap egy katari bemutatón Nádas Tamás világ- és Európa-bajnok műrepülőnk – írta a Dohanews.co. A katari portál fényképekkel illusztrált közlése szerint a 44 éves pilóta gépe lezuhant, a többszörös magyar bajnok a helyszínen elhunyt, a szervezők a többi programot törölték. Nádas Tamás két két múlva, március 20-án lett volna 45 éves.