ZETApress

hírportál

Jumping for Hannah Senesh!

Budaörsön igazi akcióval megemlékeztünk a budapesti születésű izraeli nemzeti hősről, Szenes Hannáról. Az Izraeli Kulturális Intézet megnyitása is kitűnő alkalmat kínált, hogy magyar és izraeli ejtőernyősök közös emlékugrást hajtsanak végre a két nép hőse és mártírja tiszteletére.

Az ugrásra a Budaörsi repülőtéren került sor szeptember 2-án, csütörtökön a világ egyetlen repülőképes Li?2-es (DC?3 Dakota) szállító repülőgépből. Ugyanilyen repülőgépből hajtotta végre gyakorló ejtőernyős ugrásait, Szenes Hanna, a brit hadsereg főhadnagya felkészülése során.

A négy izraeli ejtőernyős meghívásunkra érkezett Budapestre. A legfiatalabb Elinor sorállományú ejtőernyős katonalány, több mint 150 zuhanó ugrást hajtott végre, Dar ezer ugrás felett jár, a IDF Partroops Orphan bemutatócsapat egyik alapító tagja, Tsahy 1800 ugrással és Adi 2500 ugrással a Skykef Klub oktatói. Vászka, Ügynök, Cinó, Szudró kapitány, Tűzoltó, Ketteske és Lindi voltak a hétfős magyar csapat tagjai. Erről a 23 fotó idekattintva látható.

Szeptember 4-én, szombaton este a Hotel Presidentben folytattuk a megemlékezést. Bíró Nóra előadóművész elénekelte Szenes Hanna: Éli, Éli… című dalát, Havas Judit előadóművész és Hegedűs D. Géza színművész Szenes Hanna verseit szavalta, Nógrádi Gergely kántor, operaénekes elénekelte a Jerushalajim shel zahav című dalt, majd a Sabbathsong Klezmer Band műsora következett. A Blessed Is the Match: The Life and Death of Hannah Senesh című dokumentumfilm vetítése után Ritter Lászlóval, a film történész szakértőjével beszélgetett a közönség.

A következő évben, Szenes Hanna 90. születésnapján, a szlovéniai Metlika helység mellett fogjuk az ejtőernyős emlékugrást végrehajtani. Ott, ahol 1944. márciusban, a partizánok által ellenőrzött területen két társával együtt földet ért ? tudtuk meg Steven A. Geigertől és Angyal S. László Aviatortól.

Szenes Hannát, született Szenes Anikót 23 évesen végezték ki Budapesten. Angyal László lánya, a képen látható Kamilla 1987. szeptember 4-én született Tel Avivban, így épp szombaton ünnepelte 23. születésnapját. A László balján álló másik lány Steimetz Anikó, aki a szervezésben működött közre.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vetítés az évfordulón | ZETApress
  2. Hannára emlékezünk | ZETApress

Szóljon hozzá!