ZETApress

hírportál

Tűzhangya partot ért

Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor: Tűzhangya című könyve a minap jelent meg a Pongor Publishing Üzleti Kiadó gondozásában. A könyv Magyarország első, egyben világrekorder óceánátevezőinek viszontagságos útját mutatja be.

A könnyed, naplószerű stílusban, az ötlet születésétől, az előkészületeken át, a részletes útleírásáig tartó mű szerzői maguk az utazók. A szerzőpár házaspár 2006-ban döntött úgy, hogy utolsó éves egyetemistaként halaszt egy évet tanulmányaikból, és megvalósítják gyermekkori álmukat: áteveznek az Atlanti-óceánon.

Az első hallásra hajmeresztőnek tűnő vállalkozás sikerében kevesen bíztak, de a fiatalok lelkesedése és elszántsága az előkészületek során végül számos szakembert meggyőzött, így lett szakmai tanácsadójuk Fa Nándor, aki a könyv előszavát is írta. Viki és Gábor őszintén mesél arról, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük a hajójuk saját-kezű megépítése, a szponzorok felkutatása, majd később az út során. Hogyan találtak barátokra ismeretlen országokban, milyen emberfeletti küzdelmet folytattak az olykor 8-10 méteres hullámokkal, esővel, széllel, hőséggel és hideggel.

Megtudjuk tőlük, milyen lelki változásokon mentek keresztül, az óceán magányában, miközben több mint ötezer kilométeren keresztül, felváltva, kikötés nélkül eveztek a spanyolországi Kanári-szigetek, és a Karibi térségben fekvő Antigua partjai között. Milyen sokat jelentett számukra a család egyöntetű lelki támogatása, milyenek voltak hétköznapjaik egy nem hétköznapi közegben, a 9 méter hosszú, másfél méter széles hajóban, ahol több mint 50 napot töltöttek szinte teljes magányban.

Amikor meghallottam, hogy Viki és Gábor meg szeretnék írni utazásuk történetét, azonnal tudtam, ebből remek könyv születik majd. A magyarok igen szkeptikus emberek, főleg a külföldiek sikereivel kapcsolatban. Mindig van egy jó indokunk, amivel megmagyarázzuk másoknak miért sikerül, ami nekünk nem. A Tűzhangya sztorijában az a legjobb, hogy Viki és Gábor két teljesen átlagos családból származó magyar fiatal, akiknek nem volt extra háttere, mégis megcsinálták, amit elterveztek. Ez teszi őket igazán hitelessé, és inspirálóvá bárki számára, akinek vannak még céljai az életben, s szeretné azokat el is érni ? foglalta össze a gondolatait Pongor-Juhász Attila, könyvük felelős kiadója a könyvbemutatón.

Kinn az óceánon nem volt semmi körülöttünk, se tévé, se reklám, se divat, se család, se szomszéd, nem kellett senkit semmiről meggyőzni, és senki nem szólt semmiért. Az óceánt nem érdekli, mennyi pénz van a zsebedben, és milyen jólfésült vagy, sem az milyen parfümöt használsz. Egyszerűen az óceánt nem érdekli, ki vagy! És amikor erre rájössz, már nem akarsz valakinek tűnni, már nem érdekel az egód. Csak hajózol. Egy óceáni vihar egy ilyen kis hajóban elmossa az ember egóját, a lelke pedig leköltözik a gyomrába, és azért cselekszik, hogy holnap is éljen ? olvashatjuk az útleírásban.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vízipisztolyok a Dunáért | ZETApress
  2. Vitéz vízre száll | ZETApress

Szóljon hozzá!