ZETApress

hírportál

Vízipisztolyok a Dunáért

Víz volt tegnap minden mennyiségben a Duna-parton. Este a WWF Magyarország immár hagyománynak számító vízipisztoly-csatával ünnepelte a Nemzetközi Duna Napot. Céljuk azt volt, hogy felhívják a figyelmet a Duna védelmének fontosságára, és az önkéntesség évében minél több szimpatizánst mozgasson meg a természetvédelem jegyében.

Emellett sikeresen debütált a MÜPA előtt a WWF legújabb road-show-ja is, amely a vízlábnyom fogalmával és a tudatos vízhasználat ismeretével gazdagítja majd az ország lakosait. Akik az eseményen részt vettek, különleges stigmát is kaptak, amelynek viselésével ma maguk is felhívhatják a figyelmet a Nemzetközi Duna Napra.

Az elmúlt hetek kánikulai időjárásában gyakran fohászkodtunk az égiekhez egy hűsítő záporért. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, a WWF Magyarország mégis kísérletet tett a forróság enyhítésére, és a hűsölés mellett még egy fontos ügyre is igyekezett felhívni a figyelmet. A hűsölésből végül a keddi borult időjárásnak köszönhetően teljes lehűlés lett, de a Duna Nap előestéjén tartott program így sem maradt el!

A Duna hazánk legnagyobb folyója, mellékágai, ártéri erdei, gyepei gazdag élővilágot, a kavicságyak mélye pedig hatalmas és olcsón kinyerhető ivóvízkészletet rejtenek. A Szigetköz és az alsó Duna-szakasz növény- és állatfajok utolsó példányainak nyújt otthont, a Dunakanyar páratlan szépsége hazánk büszkesége, a Duna-menti települések lakóinak számára pedig sokszor a folyó jelenti a legfőbb megélhetést. Az Európát átszelő közlekedési hálózatok (TEN-T) fejlesztési programja azonban egészen más szempontokat vesz figyelembe.

Az Európai Unió TEN-T fejlesztési terveiben a folyó a Fekete-, és az Északi-tengert összekötő közlekedési folyosóként szerepel. Ám a Duna hajózhatóságának nem megfelelő kialakítása súlyosan károsíthatja a magyarországi Duna-szakasz még meglévő természeti környezetét és élővilágát.

A Nemzetközi Duna Nap tökéletes alkalom felhívni a figyelmet azokra a súlyos problémákra, amelyek veszélyeztetik a folyó élővilágát. A WWF ezúttal a MOME line-nal közösen rendezte meg eseményét, ahol a vízipisztolyozás mellett rugólábasok színesítették a kissé esős kedd estét. Bicikli által működtetett, külön áramot nem igénylő DJ pult szolgáltatta a csata mellé a zenét, de az Atlanti-óceánt 2007-ben átevező Rakonczay házaspár kalandjairól is hallhattunk.

A WWF Vizes Turné programsorozata is ezen a napon indult útnak. ? Figyelemfelkeltő kampányunk célja a felelősségtudatos vízfelhasználás népszerűsítése a lakosság körében. Annak érdekében, hogy az üzenet minél többekhez eljusson, a Vizes Turné egész nyáron járja majd az országot, jövőre pedig több környező országba is ellátogat ? mondta el Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

Persze a játékos forma ellenére nem feledkeztünk meg az ügy komolyságáról sem. Szó esett a Duna mellékágainak, szigeteinek jelentőségéről, a Duna Stratégiáról, és a Duna hajózhatóvá tételének problémaköréről is. Az esemény az esős idő ellenére jól sikerült, közel 100 lelkes Duna-védő zúdította egymásra a vízi áldást. Senki sem úszta meg szárazon! Emellett a résztvevők dunás kitűzőkkel távozhattak, amelyet a mai Duna Napon, a jeles dátumon büszkén viselhetnek jelezvén, hogy nekik nem a duma, hanem a Duna a fontosabb!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Földkerülő a tavon | ZETApress

Szóljon hozzá!