ZETApress

hírportál

Földkerülő a tavon

Hétfőn rajtol az első hazai szervezésű katamarán világbajnokság. A Groupama Garancia F18 katamarán vb első napjaiban is tempósan zajlanak az események ? tudtuk meg délelőtt Nagy F. Attilától, a Balatonfüredi Yacht Club elnökétől a Szent Miklós hajó fedélzetén.

A Groupama Garancia jóvoltából a balatonfüredi kikötőből 10 órakor kifutó VIP hajó utasaként Schell Judit és Szujó Zoltán, a világbajnokság nagykövetei és a földkerülés 48 napos és pár órás rekordját felállító Franck Cammas szakértő magyarázata mellett figyelhettük a katamaránok felkészülését, és hallgathattuk meg a földkerülés személyes élménybeszámolóját. Fa Nándor is hallgató volt, mert az Atlanti-óceánt átevező Rakonczay-házaspár felkészítője újabb Föld körüli vitorlázásra nem készül.

A hétfőn rajtoló első magyar katamarán világbajnokságra 26 országból érkezett 136 versenyző hajó színes forgataggá változtatta a Füred Kempinget. Elfoglalva szálláshelyeiket szorgosan készültek a megmérettetésre. A küzdelem tisztasága érdekében a versenybírák minden hajót és résztvevőt mérlegeltek, ugyanis az F18 szakág előírásai szabályozzák a minimális súlyokat. A mérlegelés szervezetten és gyorsan zajlott, így akik túlestek rajta, szinte azonnal a parthoz tolták hajójukat, hogy vízre szállhassanak, és mihamarabb megismerkedjenek a Balatonnal. Balatonfüred napok óta vébélázban ég, s ez így marad a július 8-i, pénteki a zárónapig.

Franck Cammas, a világhírű vitorlázó ebbe a pezsgő hangulatba érkezett tegnap és örömmel találkozott korábbi versenytársaival. A szervezők gondoskodtak róla, hogy a többszörös rekorder ne maradjon szárazon. Miközben Yann Ménétrier, a Groupama Garancia igazgatója közelről ismerkedett a katamaránozással, addig Cammas motorcsónakkal követte az eseményeket. A magyar fiúk talán nem véletlenül vették túl élesre a kanyarokat, így az igazgató úr kalandjának a vége borulás lett.

Cammas jól ismerve az ilyen helyzeteket, nevetve méltatta a ?magyar tenger? vitathatatlan előnyét: ? Jó, hogy nem sós a víz, így legalább nem csípi a szemed! ? A hírességnek nagyon tetszettek a világbajnokság bevezető napjain átélt élmények, de igazi sportemberként már a következő kihívásra koncentrál, így hazánkban csak két napot tölthetett el. ? Két nagy versenyre is készülök, ahol egy számomra ismeretlen mezőnnyel kell szembenéznem. Túllépve a korábban szinte csak franciákból álló regattákon, itt az alkalom, hogy a Groupamával nemzetközi vitorlázásba kezdhessünk. Szeretnék majd több időre visszajönni Magyarországra, ahol eddig mindent nagyon szimpatikusnak találtam ? mondta a földkerülés világrekordere.

A Groupama Garancia F18 katamarán világbajnokság ünnepélyes megnyitójára holnap este 6 órakor kerül sor a balatonfüredi Kisfaludy színpadon, előtte délután 2-től éles próbát tartanak a vízen. A verseny startpisztolya hétfőn délelőtt dördül el. A díjkiosztó jövő pénteken ugyancsak este 6-kor lesz a holnapi megnyitó helyszínén ? tudtuk meg a Szent Miklóson a kétórás sétahajózás során.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hullámok hátán | ZETApress
  2. Svájci győztes a 47. Kékszalagon | ZETApress

Szóljon hozzá!