ZETApress

hírportál

Svájci győztes a 47. Kékszalagon

A svájci Safram csapat Ventilo M1 típusú katamaránja nyerte meg az idei, gyenge szeles Kékszalag vitorlásversenyt. A Safram, amelynek szkippere Rodolphe Gautier, kormányosa pedig Christophe Péclard, pénteken 02 óra 06 perckor futott be a balatonfüredi célba ? tudatta Sajtóirodájuk.

A második helyen a Kékszalag időrekordját tartó Fifty-Fifty nevű 50 lábas magyar katamarán érkezett, 15 perc hátránnyal. A hajó kormányosa Józsa Márton. Harmadik lett a tizenegyszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki ezúttal egy Decision 35 típusú, Cellum névre keresztelt kéttestű hajóval vágott neki a versenynek. A legjobb egytestű hajó az egytestű rekordot tartó Raffica lett Király Zsolt kormányzásával. A rekorddöntés ezúttal a gyenge szél miatt elmaradt.

A 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj 540 hajóból álló mezőnye csütörtökön 9 órakor rajtolt el Balatonfüreden, hogy megtegye a verseny légvonalban mintegy 155 kilométeres távját. A verseny első részét a Cellum és a Safram küzdelme fémjelezte. A siófoki bóját a Safram több mint tíz perc előnnyel vette, de Tihany előtt Litkeyék ismét beérték a svájci egységet. A rajtot a Csobánc hajó fedélzetéről néztük végig. A médiahajó fél 9-kor futott ki a balatonfüredi kikötő 7-es hajóállásáról, ahol aztán másfél órás hajókázás után 10 órakör kötöttünk ki.

Több nézőhajó is volt a vízen, 1-1 órás sétahajózásra vitték a fizető vendégeket. A VIP-vendégekkel a Szent Miklós hajó futott ki még a rajt előtt, ám ők jóval tovább maradtak a mezőny közelében. Azon a hajón 2011. július 2-án délelőtt magam is utaztam már két órát a Groupama Garancia F18 Katamarán Vb sajtótájékoztatóján.

A Szent Miklós hajó tegnapi vendége volt Zsidró Tamás mesterfodrász, a jövő szombati I. Kékharisnya Regatta alapító-főszervezője is. (A női vitorlásverseny beharangozója idekattintva olvasható.) Mint a beszállás előtt megtudtam tőle, a július 11-i futamon nem lesz ugyan félezernél is több vitorlás mint a Kékszalagon, de már most is több tucat nevezés érkezett, három számjegyű résztvevő várható. A futamra ő is várja a sajtómunkásokat, így arról is beszámolunk.

A délután folyamán a két hajót utolérte egy üldöző boly, köztük a Black Jack nevű katamarán de két egytestű hajó is, a Király Zsolt kormányozta Raffica és a Kaiser Kristóf vezette Principessa. Ekkor még legalább tíz hajó látszott esélyesnek a győzelemre. A verseny a Keszthelyi-öböl bejáratánál dőlt el, amelyet a Safram északról, Balatongyörök felől gyorsabban közelített meg, mint a délen vitorlázó Cellum. A svájci hajó itt tudott véglegesen az élre állni, és előnyét egyre növelni tudta a célig.

A célban pezsgővel várta a Kékszalag bajnokait a Kreinbacher Birtok, akik a vitorlásverseny új partnereként pezsgő- és borcsomaggal köszöntötték a leggyorsabb csapatokat. A színvonalas versenyhez méltó tradicionális pezsgő Somlóról érkezett ? a borvidék, amely csak egy rövid kirándulásra van az északi parttól, a Balaton Borrégió része. A tókerülő verseny bajnokai így hazai pályáról érkező, frissítő furmint pezsgővel ünnepelhetnek, amelynek készítői osztják a vitorlázók kalandvágyát; Somlón elsőként vágtak pezsgőkészítésbe, és hosszú távú terveik vannak, amit az is bizonyít, hiszen pezsgőiket legalább két éven át érlelik.

Aki legszívesebben a helyszínen fedezné fel, hogy hogyan születnek a buborékok, éshogy mitől olyan különleges a somlói terroir, azt várják a Kreinbacher Birtokon. Idén nyáron számtalan új programmal készültek: borbár nyílt kilátással a hegyre, a bisztró szezonális menüt kínál a borok és pezsgők mellé, szombatonként pedig birtoklátogatás és borkóstoló programot szerveznek.

A győztes csapat már sok kiváló eredményt ért el. Nemrégiben megnyerték a Genfi-tavon a Genf-rolle-Genf versenyt, legyőzve a Décision 35-ös flottát. A Genfi.tavi tókerülő Bol d?Or Mirabaud versenyen a 9. helyen végeztek, de csak néhány perccel lemaradva az élmezőnytől.Rodolphe Gautier csapata tapasztalt, összeszokott versenyzőkből áll, de hajójuk a Ventilo M1-es is gyors hajó. Különösen a gyenge, változékony szelekben lehet voltak gyorsak, és a Balatonon éppen ilyen szél fújt. A győztes csapat: Christophe Péclard, kormányos Rodolphe Gautier, Fabian Racloz, Yves Guntern, Attila Pénzes, Fabien Froesch. A szél a nap folyamán végig nagyon gyenge maradt, csak este 10 órakor érkezett lett kicsit élénkebb a légmozgás. A mezőny a verseny alatt a Balaton teljes hosszában széthúzódott. Sokan feladták a küzdelmet, de a kitartó hajók zöme is csak péntek késő délután vagy éjszaka ér majd célba.

Audi Ultra Cup vitorlás sebességi verseny ma délután

A Magyar Vitorlás Szövetség a Kékszalaghoz kapcsolódó események sorában idén egy teljesen új, egyedi eseményt indít, amelyhez támogatónak megnyerte a vitorlás sporthoz sok szállal kötődő Audi autómárkát. A Balaton leggyorsabb hajói, azok, amelyek csütörtökön reggel csatába szállnak a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj abszolút győztesének járó herendi kupáért, pénteken a balatonfüredi nézőktől néhány száz méterre az Audi Ultra Cup sebességi versenyen mérik össze tudásukat. ? A rendkívül gyors, hipermodern katamaránok és liberák megjelenésével hihetetlen mértékben megnőtt a hajók sebessége. Jó szélben ezek a vitorlások akár 30-40 csomós tempóra (kb. 60-80 kmh) is képesek ? ezt a fantasztikus élményt szerettük volna közel hozni a nézőkhöz, hiszen a Kékszalagon mindez a partról nem látható ? mondta el Holczhauser András MVSZ-főtitkár, az esemény ötletgazdája.

A vitorlásszövetség elképzeléseinek egy régi partnerét, az Audit nyerte meg, amely már sok éve elkötelezetten támogatja a vitorlás sportot. ? A vitorlázás ezen a szinten a korszerű technológiát és a dinamizmust jeleníti meg, mindezek olyan értékek, amelyek rendkívül jól kapcsolódnak a négykarikás márka progresszív, innovatív jellegéhez ? indokolta az együttműködést Mátrabérci Sándor, az Audi márkaigazgatója.

Mindennek a legnagyobb nyertesei a nézők lesznek, akik egészen közelről csodálhatják majd meg a gyors hajókat. A tervek szerint, széliránytól és -erőtől függően a balatonfüredi Tagore sétány és a hajóállomás között egy téglalap alakú pályát tűznek ki, amelyen a hajók egyenként vitorláznak végig ? a téglalap keskenyebb oldalát alkotó ? rajt- és célvonal között. A hajók sebességét GPS-technológiával mérik, az Audi Ultra Cup-ot az az egység nyeri, amely a rövid pályán a legnagyobb sebességet érte el. A csata igen komolynak ígérkezik: az előzetes jelentkezések alapján rajthoz áll majd Litkey Farkas Cellum nevű katamaránja, Józsa Márton Kékszalag-rekordot tartó Ffty-fiftyje, Nagy ?Rozsda? Attila a Black Jackkel és Király Zsolt a Rafficával. Az esemény ma délután 15 órakor kezdődik ? érdemes a hétvégét tehát Balatonfüreden kezdeni ezen a délután!

Szóljon hozzá!