ZETApress

hírportál

Robotsebészet Telkiben

Az irányító rendszer

Az irányító rendszer

A da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével végezték el tegnap az első hazai, urológiai robot-asszisztált sebészeti beavatkozást. A Telki Kórházban lezajlott beavatkozást a Keszthelyen tanácskozó urológus szakemberek élőben követhették.

Tegnap délután a Magyar Urológusok Társaságának XIV. Kongresszusához kapcsolódóan került sor az első hazai ? az urológia területén végzett ? robot-asszisztált sebészeti beavatkozásra. Az esemény során egy ún. radikális prosztatektómia típusú műtétet végeztek el a da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével. E műtéttípusra jellemzően prosztatarák kapcsán kerül sor.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatféleség a férfiaknál, 65-80 éves kor között fordul elő leggyakrabban. A Nemzeti Rákregiszterben évente mintegy négyezer új daganatos előfordulást regisztrálnak, 2006-ban 1077 halálesetért volt okolható e betegség a Magyar Rákregiszter korrigált adatai szerint.

A radikális prosztatektómia lényege, hogy a prosztatát és az ondóhólyagokat a műtét során eltávolítják. Az általában előforduló szövődményeken (vérzés, sebgyógyulási zavar) túl további kellemetlen szövődmény lehet az inkontinencia is, ami a műtét jellegéből adódik, hiszen át kell vágni a húgycsövet. További késői szövődmény lehet az impotencia, aminek előfordulása nem idegkímélő műtétnél 100%-os, de idegkímélő műtét után sem mindig sikerül a potenciát megtartani. Jól látható tehát, hogy az ilyen műtéteknél fokozottan fontos a precíz, minél kisebb károkozással járó beavatkozás, hiszen a már említett kellemetlen késői tünetek (inkontinencia, impotencia) bekövetkezése nagyban függ a műtéti technikától.

Mi is az a da Vinci robotsebészeti eszköz?

A da Vinci egy számítógép vezérelte szerkezet, melyet az orvos egy joystick-kal és pedálokkal irányít. A szerkezet számítógépes rendszere előtt az orvos ülő helyzetben foglal helyet, és a beépített képernyő fölé hajolva háromdimenziós képben látja a műtéti területet, amit szükség esetén kétdimenzióssá is tehet. A sebész ezen a képernyőn kinagyítva követi az általa irányított történéseket, a felvételt a robot egyik karján lévő kamera rögzíti. Az operációt végző orvos mindkét kezének két-két ujját a robot karjait irányító, gyűrű alakú alkatrészbe illeszti, és az így végzett mozdulatokat utánozza le a robot.

[nggallery id=16]

A műszerkarok végződése cserélhető ? lehet például csipesz, fogó vagy szike ?, műtéti beavatkozásra pedig biztonsági okok miatt csak korlátozott alkalommal használható ugyanaz az eszköz. A sebész nem a műtőasztalnál áll, hanem külön konzolról operál, így a beavatkozásokat elméletileg akár egy másik helyiségből is elvégezheti az orvos. A gyakorlatban azonban jelenleg még ez a legkevésbé kihasznált előnye az eljárásnak, pedig a NASA annak idején éppen emiatt adott megbízást a kutatóknak a robot fejlesztésére.

A sebészrobot felhasználási lehetőségei az urológián belül a legkiterjedtebbek. A hagyományos módon végzett beavatkozások után gyakoriak lehetnek a vizelési- és merevedési zavarok, ami ronthatja a beteg komfortérzetét és negatívan befolyásolhatja a házaséletét, a robottal végzett műtétek során azonban jelentősen csökkennek ezek a kockázatok. A da Vinci rendszer az urológiai műtétekhez hasonlóan jól használható a nőgyógyászati műtéteknél és a kardiológiai beavatkozások során is; elvileg bármely sebészeti eljárásban alkalmazható, használhatóságának leginkább az anyagi keretek szabnak határt.

A da Vinci sebészeti robot több szempontból is előnyösebbé teszi a sebészeti beavatkozásokat: a beteg a műtétet követően gyorsabban gyógyul, az operációt végző sebész könnyebben elérheti az egyébként nehezen hozzáférhető területeket, és a műszer kiküszöböli a kézremegésből adódó kellemetlenségeket is.

Az eddig tíz-tizenöt centis vágást igénylő műtéteket az új műszer segítségével egy-két centis sebet ejtve is el lehet végezni (mint a laperoszkópiás beavatkozások esetén). Mindazonáltal a két módszer nem konkurense egymásnak, mivel az orvos kézmozdulatait tökéletes pontossággal követő műszer alkalmazásával a virtuális térben operáló sebész olyan területeket is elérhet a szervezeten belül, amelyek puszta kézzel, vagy laparoszkópiás módszerekkel csak nagy kockázatot vállalva, vagy egyáltalán nem hozzáférhetőek.

A klinikai vizsgálati adatok alapján a da Vinci sebészeti robot használatával nagymértékben csökken a vérveszteség ? harmadára a laparoszkópiás eljáráshoz képest, és kevesebb, mint tizedére a nyílt műtéthez képest ?, felére csökken a kórházban átlagosan eltöltött napok száma, de a vizeletürítési funkciók is jóval gyorsabban javulnak: 3 hónap után a páciensek 89%-ánál már rendben folynak a dolgok, szemben a másik két módszerre jellemző 54-62 százalékos aránnyal. A szexuális funkciók megtartásában szintén kézzel fogható a robotsebészet előnye, a műtétet követő első év végén a páciensek 86%-ánál helyreáll az eredeti állapot.

Elmondható, hogy a robotsebészeti eljárás minden szereplő számára hasznot hoz: A páciens szempontjából a kisebb műtéti seb okozta gyors felépülés mellett jelentős előnyt jelent a kisebb vérveszteség és a szövődmények, a fertőzés, valamint a későbbi összenövések veszélyének csökkenése. A kórház szempontjából a kisebb szövődmény, fertőzés illetve a minimál-beavatkozás miatt, kevesebb a kórházban töltött napok száma, és elkerülhető a sokszor milliós nagyságrendű intenzívosztályos ápolás. Az állam szempontjából a rövidebb táppénz és gyorsabb munkába állás jelenti a berendezés pozitívumát.

Mivel a műszer képes kiiktatni az operációt végző orvos kezének esetleges remegését, továbbá lehetővé teszi a látás és a manipuláció tökéletes összehangolását, a robotasszisztált műtétek már csak emiatt is biztonságosabbak.

A világon jelenleg 1171 da Vinci robotsebészeti eszköz üzemel ? amiből 211 Európában található ?, és 2008-ban több mint 136 ezer sebészeti beavatkozásban segítette az orvosok munkáját. Az eszköz számos környező országban is megtalálható, Romániában, Bulgáriában, Törökországban, és Csehországban is üzemelnek már ilyen berendezések, de sajnos Magyarországon egyelőre nem elérhető ez a technológia.

A da Vinci

1991-ben alakult társaságunk 3 éve kötött szerződést a da Vinci sebészeti robot gyártójával, az Intuitive Surgical (USA) céggel illetve annak közép-Európai megbízottjával a robot-asszisztált sebészeti technológia magyarországi bevezetése és elterjesztése érdekében.

A robotsebészet ? a világ legkorszerűbb és legkevésbé invazív sebészeti eljárása ? mintegy tíz éve látott napvilágot és mára a világ nagy részén nélkülözhetetlen, napi rutinként használt eszköz. Létjogosultságának vitathatatlan bizonyítéka, hogy nemcsak az amerikai és európai kontinens gazdag országai ? mintegy luxusként ? engedhetik meg maguknak a da Vinci használatát, hiszen például Romániában 4 berendezés található, és Csehországban éppen a holnapi napon kerül sor a kilencedik robotsebészeti központ átadására.

Miért ne juthatna hozzá ehhez a legkorszerűbb sebészeti terápiához a magyarországi beteg ugyanúgy, mint szerencsésebb külföldi sorstársai? Az elmúlt három év erőfeszítései során megtanultuk, hogy a robotsebészet nemcsak anyagi kérdés. Épp ennyire fontos a társadalom különböző szereplőinek szemléletváltása. Ahhoz, hogy a robotsebészet beinduljon Magyarországon, nemcsak a szakma, de a szakmapolitika és a politika pozitív elkötelezettsége is elengedhetetlen.

Reméljük ? bizonyos jelek ezt megerősíteni látszanak ? hogy csökken az ellenállás és növekszik a támogatás a 3 évvel ezelőtti helyzethez képest. Meggyőződésünk, hogy a robotsebészeti technológia nem áll meg Magyarország határainál és hamarosan hazánkban is elérhető lesz. Ebben számítunk minden támogató közreműködő, nem utolsó sorban a média segítségére.

Ezúttal egy időben két da Vinci érkezett hozzánk. Az egyikkel egy műtétet hajtottak végre a Telki Kórházban, a másikat Keszthelyre vitték, hogy az Magyar Urológusok Társasága Kongresszusának résztvevői testközelben ismerkedhessenek a berendezéssel. A gépeket néhány nap múltán vissza kell szállítanunk, de meggyőződésünk, hogy nem kell sokat várni arra, hogy az első rendszerek végleges üzembe álljanak ? mondta el Balla Gábor ügyvezető igazgató.

A Telki Kórház már használt robotot

A Telki Kórházban nem első alkalommal hajtottak végre szenzációszámba menő műtétet. A mostani, da Vinci robotos urológiai bravúrt megelőzte egy ugyancsak ezzel a géppel végzett nőgyógyászati műtét 2007-ben ? az volt Magyarországon az első ilyen beavatkozás. Akkor a műtétet Ungár László nőgyógyász professzor végezte és közvetítette, aki az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság elnöke és a Telki Kórház orvosa. A műtétet egy budapesti orvosi kongresszus követhette figyelemmel kivetítők segítségével. A műtőt, a személyzetet, a beteg ellátását, gyógyszerelését, és kórházi tartózkodásának összes költségét a Telki Kórház ajánlotta fel a fiatal háromgyermekes anyukának.

[nggallery id=15]

A kivételesen ritka és szenzációs műtétek jól illeszkednek a Telki Kórház filozófiájába: a kórház mindig is úttörő szerepet játszott a magyar egészségügyben. Ez az ország első és mindmáig egyetlen magánkórháza, amely most már járóbeteg bázissal is rendelkezik (Budapesten, a Budakeszi úton és hamarosan újabbakkal is). Ahogy a da Vinci műtétek is bizonyítják, a Telki Kórház törekszik arra, hogy a legújabb technikákat, a legújabb módszereket és legkorszerűbb eszközöket alkalmazza. Az elsők között hozta létre például a nemzetközi magánoltó központot is. Sehol máshol nincsen 24 órás gyermekgyógyászati ellátás babaszűrési programokkal: Telkiben akár szüleivel, testvéreivel együtt lábadozhat a kis beteg a kórházi szobában, hisz gyógyulását a családi támasz jelentősen segítheti.

Egyedülálló a Telki Kórház Budakeszi úti Egészség Centruma is. Abban különbözik minden más járó-beteg rendelőintézettől, hogy a holisztikus szemléletű gyógyítást szem előtt tartva, a nyugati orvostudományt és a keleti gyógymódokat ötvözi a még hatékonyabb ellátás érdekében. Természetgyógyászai a diagnózis felállításakor és a kezelések előírásakor igénybe vehetik a nyugati orvoslás nyújtotta módszereket és eszközöket is, konzultálhatnak saját orvoskollégáikkal ? közös erővel, a holisztikus orvoslás segítségével pedig minden eddiginél nagyobb sikereket érhetnek el.

És még valami, ami szintén fontos a gyógyuláshoz: a Telki Kórházban és Egészség Centrumában komolyan veszik a környezet egészségre gyakorolt hatását. Minden a beteg kényelmét, jó közérzetét szolgálja: a szállodai szintű környezet, a színvonalas gasztronómia, hostessek, gyönyörű kert… Szinte kár, hogy soha nem kell várakozni!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Híradás a műtőből | ZETApress
  2. Da Vinci újra nálunk | ZETApress

Szóljon hozzá!