ZETApress

hírportál

Híradás a műtőből

Két kilométer optikai kábel köti össze a nagyelőadót a műtővel. Magyarországon egyedülálló, de regionálisan is kiemelkedő az a beruházás, amelynek eredményeképpen a Szent Imre Kórház és a szomszédos Aesculap Akadémia oktatócentrum között optikai-kábel összeköttetés létesült ? tudtuk meg Jónás Fannitól.

Az Európában is csúcstechnológiának számító rendszer interaktív szavazógéppel van összekötve, és egyszerre több kép full HD minőségű megjelenítésére alkalmas. Az innovációnak köszönhetően május 8-án, szombaton nagyszabású élőműtéti közvetítés keretében követhették nyomon a résztvevők az Akadémia nagyelőadójában a kórház műtőjében zajló laparoszkópos lágyéksérv-műtétet.

A Szent Imre Kórház két műtője ? a sebészeti és a nőgyógyászati ? és a szomszédos Aesculap Akadémia nagyelőadója között 2009 év végén alakították ki azt az optikai-kábel rendszert, amelynek segítségével a jövőben az Akadémia képzéseire jelentkezők egyedülálló, élőműtéti közvetítéssel egybekötött interaktív kurzusokon vehetnek részt. Az intézmény tervezi különböző posztgraduális kurzusok meghirdetését, valamint olyan képzések megszervezését, amelyet a világon egy-egy speciális területen egyedülálló szaktudással bíró professzor tart majd. A cél, hogy az ilyen jellegű képzés szerves része legyen az operatív medicinának, szakember-képzésnek, mind a fiatal, mind az idősebb generáció számára.

Egyedülálló élőműtéti közvetítés

Május 8-án, szombaton a kórház és a B. Braun cégcsoport által működtetett képzési centrum a Magyar Sebészeti Társaság Közép-magyarországi Szakcsoportjával együttműködve tartotta első nagyszabású nyilvános élőműtéti közvetítését, amely során a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója, Dr. Bátorfi József professzor egy laparoszkópos lágyéksérv-műtétet vezényelt le. Az eseményt eközben az előadóban a Szent Imre Kórház Általános Sebészeti Profil vezetője, Dr. med. habil. Bálint András moderálta.

A közvetítések egy 2 kilométer hosszú optikai kábelen keresztül zajlottak, amely az Aesculap Akadémiát működtető B. Braun cégcsoport közel 13 millió forintos beruházásának köszönhetően épült ki. A professzionális moduláris rendszer 3 kamera fogadására, azaz 3 kamera képének egyidejű megjelenítésére, és a későbbiekben akár több műtővel egyidejűleg zajló interaktív kapcsolatra is alkalmas. Jelenleg a kórház műtőjéből egy laparoszkópos és két fejkamera közvetíti a képet, az előadó pedig egy fix kamerával van felszerelve, amelyek mindegyike Full HD minőséget biztosít.

Ez az adatátviteli minőség körülbelül ötször nagyobb felbontást, ötször több képi információmennyiséget jelent. Az Aesculap Akadémia auditóriumának kivetítőjén egyszerre akár mindegyik rendelkezésre állókép követhető. A maga nemében egyedülálló rendszer része az auditóriumban használható interaktív szavazógép is, amely a látottak alapján felmerülő tudományos szakmai állásfoglalást, irányvonalak kijelölését teszi lehetővé.

Az Aesculap Akadémia

A B. Braun vállalatcsoport égisze alatt 1995 óta működő nemzetközi Aesculap Akadémia hálózata több mint harminc országban kínál szakmai képzéseket és fejlesztő programokat az egészségügyben dolgozó szakemberek számára. Világszerte több mint 40 ezer egészségügyi partner vesz részt az Akadémiák által szervezett tudományos kurzusokon évente.

A hazai Aesculap Akadémia 2007. október 8-án nyitotta meg kapuit, fórumot biztosítva ezáltal a szakemberek nemzetközi színvonalú képzésére. A 400 négyzetméter alapterületű oktatócentrumban található egy százötven fő befogadására alkalmas auditórium, valamint egy huszonöt fős, műhelymunkák, tudományos ülések, panel szekciók lebonyolításához ideális tárgyaló helyiség. Az oktatócentrum Panasonic technikájával és modern interaktív szavazógép-rendszerével megvalósíthatóak a nemzetközileg is elvárt interaktív tanulási folyamatok.

Az Akadémia elnevezése a gyógyítás görög istenének, Asclepios-nak szentelt templomra utal. Az ókori szellemiséghez és a ?Sharing Expertise? mottóhoz hűen az Aesculap Akadémia felvállalja a tudásmegosztás és tudományterületek közötti párbeszéd elősegítését. ? Az Akadémia tevékenysége és programjai három fő elemre épülnek: a tudásátadásra, az innovatív tanulási folyamatokra, valamint egy nemzetközi hálózat kialakításának elősegítésére ? számol be Dr. Arndol Dénes, az Akadémia igazgatója. ? Kulcsüzenetünk, hogy Európai Uniós tagállamként Magyarországnak stratégai fontosságú az egészségügyi szektorban dolgozó szakemberek folyamatos képzése.

A magyarországi Aesculap Akadémia célkitűzései között szerepel, hogy magas szintű és az adott igényekhez igazodó edukációs programokat biztosítson az egészségügyi szektorban dolgozó stratégiai partnerek számára. Az Akadémia individualizált szemlélete lehetővé teszi, hogy partnerkörét a lehető leghatékonyabban, egyénre szabottan szolgálhassa ki. Ezen felül stratégiai célkitűzése az is, hogy képzési, továbbképzési programjain keresztül hozzáadott értéket teremtsen az egészségügyben dolgozó partnerek számára. Ezen hozzáadott érték a B. Braun vállalatcsoport és az Aesculap Akadémia számára is kiemelt szerepet kap abban, hogy elismertségüket tovább növeljék, valamint partnerkörüket megtartsák és folyamatosan szélesítsék.

B. Braun vállalatcsoport

Ezen célkitűzések megvalósításában a budapesti Akadémia nagy segítséget kap a nemzetközi Akadémiák hálózatától, akik az úgy nevezett ?best practice sharing? koncepció jegyében megosztják jól bevált metodikáikat. A hazai AA munkájának egyik alappillére a multidiszciplináris alapon kiépített szoros szakmai együttműködés az orvos-szakmai szervezetekkel, tanácsadó testületekkel, hiszen a cég tudásmegosztásra vonatkozó mottója jegyében folyamatos információcserére törekszik kiemelt szakmai partnereivel.

Az Akadémia működési stratégiájának kulcsfontosságú eleme az individualizált szemlélet alapján kialakított, magas színvonalú, az adott partnerkör igényihez illesztett curriculumok és műhelymunkák létrehozása. A kurzusok és továbbképzések egyetemi akkreditációja természetesen szintén kiemelt helyet kap az operációs stratégiában, hiszen ez a magas szakmai színvonal biztosításának egyik alapköve. Ezen kívül a nemzetközileg standardizált procedúrák és a szakmai tanácsadó testületekkel való szoros együttműködés azok a tényezők, melyeknek köszönhetően a kiemelkedő szakmai színvonal folytonossága biztosítva van.

A budapesti Aesculap Akadémia által szervezett kurzusokon a tavalyi évben összesen hatezer szakmai Partner vett részt. Emellett az intézmény több nemzetközi szimpóziumnak is otthont adott már. Az Aesculap Akadémia tehát egy olyan, a maga nemében egyedülálló, multidiszciplináris edukációs platform, amely hozzáadott értéket biztosít az egészségügyi szektorban dolgozó stratégiai partnerei számára, ezáltal a B. Braun vállalatcsoport és saját ismertségét és elismertségét hivatott növelni.

Az oktatás területén elért kimagasló teljesítményéért az Amerikai Akadémia három egymást követő évben nyerte el a megtisztelő Frost & Sullivan díjat, oktatási elvárás rendet, benchmark-ot teremtve ezáltal más országok, így hazánk számára is. Műtőbeli közvetítést legutóbb tavaly ősszel a Telki Robotsebészeten láthattunk.

Szóljon hozzá!