ZETApress

hírportál

Da Vinci újra nálunk

Két év után újra robotsebészet volt Magyarországon. A Magyar Honvédség Honvédkórház Urológiai Osztálya és a magyarországi forgalmazó Dutchmed Kft. szervezésében a robotsebészetben vezető technológia, a da Vinci Surgery sebészeti rendszer hazai bemutatásán jártunk délelőtt a Dózsa György úti telephelyen.

Az esemény rendkívülisége, hogy Magyarországon állami intézményben először ma volt lehetősége a szakmai közönségnek és a sajtónak élő közvetítésben végigkövetnie egy urológiai beavatkozást, egy rákos prosztata eltávolítását. Az operációt Dr. Kovács Gábor, a Honvédkórház főorvosa és Dr. Jan Schraml, a cseh Ústí nad Labem-i Masaryk Kórház nagy tapasztalatú professzora végezte.

Ismét robot operál Magyarországon. A világhírű da Vinci robotsebészeti rendszer újra hazánkba látogatott. A Telki Magánkórházban végzett műtétek után most megint szikét ragadott a robotkéz. Magyarországon a Telki Kórházban 2007-ben Dr. Ungár László egy nőgyógyászati műtétet, majd 2009-ben Dr. Kovács Gábor egy urológiai műtétet végzett a da Vinci rendszer segítségével. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Pap Károly utcai telephelyen is megtekinthető volt a műtéti program a délelőtti közvetítésen.

Robot operált a Honvédkórházban

A mai közel kétórás műtétet követő sajtótájékoztatót Prof. Dr. Papp György, a Honvédkórház Urológiai Osztályának vezetője vezette. Kérdéseinkre Dr. Bazsó Péter, a Honvédkórház orvos-igazgatója ? aki ?civilben? idegsebész, mely ugyanilyen mutatós és matatós szakma ?, Dr. Kovács Gábor, a Honvédkórház urológus főorvosa, Katarína Bariová, a da Vinci Surgery képviselője, Balla Gábor, a Dutchmed Kft. ügyvezetője és Dr. Jan Schraml, a csehországi kórház professzora válaszolt. A cseh urológus elmondta, hogy napi két, heti 6-7, évi 180-200 műtétet végez. Gépük ötszáz beteget operál évente, mert az urológusok mellett a nőgyógyászok, fül-orr-gégészek és sebészek is használják.

Az egészségügyi innovációk lehetővé tették, hogy a laparoszkópos, endoszkópos technikák után a sebészet minimális invasiv, illetve kulcslyuksebészeti vonalát erősítve robotsebészeti rendszerek is helyet kapjanak a mai kor műtéti technikái között. Ennek egyik képviselője a da Vinci robotsebészeti rendszer. A robotsebészeti technológia fejlesztésében a katonai orvoslás igényeinek figyelembe vételével több száz szakember, és cég vett részt a ?90-es évek eleje óta, így a műszer a Honvédkórházba tulajdonképpen hazaérkezett. A piacvezető da Vinci rendszert az amerikai Intuitive Surgical Inc. fejlesztette, az első engedélyeket az ÁNTSZ tengerentúli megfelelőjének számító FDA 2000-ben adta ki.

A rendszer három részből tevődik össze. Egyike a sebész által egy joystick és pedálok segítségével irányított sebészi konzol, amely által az orvos távolból is képes a műtétet a robotkar rendszerre továbbítva elvégezni. Ezért is nevezték el ezt a robot rendszert intuitívnek, mivel a robotkar teljes egészében követi a sebész által végzett kézmozdulatokat. Ezért így az a megfelelő precizitással és eleganciával képes olyan eredmények elérésére, amelyek még más módszer alkalmazásában nem voltak bizonyítottak az orvostudomány szakterületein.

Mindezt alátámasztja az a tény is, hogy a robot rendszer harmadik rész elemeként egy irányítóegység szerepel, amely a legmodernebb 3D HD optikai endoszkópos rendszerrel van felszerelve, ami maximális látási viszonyokat teremt a műtét alatt mindvégig. Így egyrészt nemcsak a műtét alatti komfortos körülményeket tudja bebiztosítani az orvos részére, hanem legfőképpen és elsősorban a beteg műtét alatti biztonságát, ami az orvos számára a legfontosabb bármilyen módszer alkalmazásáról van is szó.

A betegbe a műtét során apró 1-2 cm-s bemetszéseken keresztül kerülnek be az apró-robot karra erősített- sebészeti eszközök, amelyeket a sebész háromdimenziós képernyőn keresztül követ. A sebész kézmozdulatait a rendszer érzékeli. A rendszer előnye a mini-invaziv eljárás, precíziós, mikro-sebészeti beavatkozás lehetősége, kisebb vérveszteség, gyorsabb gyógyulás. A rendszert főként az urológia, nőgyógyászat, kardiológiai sebészet területén használják, bár már számos más műtétet is elvégeztek; történt élődonoros vese-transzplantáció, hasnyálmirigy-átültetés, daganatos gyomoreltávolítás, lágyéksérv-opus, epehólyag-eltávolítás is.

Amerikában és Európában több robotsebészeti központ működik. Európában 357 robot van installálva, USA-ban 1508 és ezen kívül a világ összes többi területét együttvéve 166 robot operál. Összesen tehát 2048 robot központ működik szerte a világon. Romániában ma 7 rendszer működik. Hazánkban sajnos még egy robotsebész sem működik, pedig a lakosság számát tekintve minimum négy, ideális esetben tíz da Vinci rendszerre lenne szükségünk.

A páratlan sebészeti rendszert egy prosztatektómia műtét közben tekinthettük meg. A prosztata eltávolítására a férfiakat leggyakrabban érintő daganatos betegség, a prosztatarák miatt került sor. A prosztataeltávolításra a férfiakat leggyakrabban érintő daganatos betegség, a prosztatarák miatt került sor, ez a beavatkozás jellemzően hagyományos, nyílt műtét keretében nagy vérveszteséggel ? legalább fél literrel ? történhet meg.

A robotsebészet előnye tehát itt egyértelmű: nincs szükség akkora vágásra, elég néhány lyuk a hasfalon, s a vérzés is alig néhány milliliteres. A gyorsabb sebgyógyulás miatt a cseh kórházakból a helyben lakó betegeket a harmadik, a messzebbről érkezőket a nyolcadik napon engedik haza. Mivel ez az idő a hagyományos műtétekkor jóval hosszabb, a szűkös ágykapacitás miatt robot nélkül nem lehetne ilyen gyors betegcserét, ilyen sok műtétet elvégezni. Ha szövődményként mégis műtéti utó-vérzés lépne fel, ez már a robot nélkül is ellátható.

Szóljon hozzá!