ZETApress

hírportál

Egészségvárás Vácott

Még az időjárás is segített Vácott az Egészségváros résztvevőinek. Több mint négymillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a váciak. A Jávorszky Ödön Kórház számára gyűjtöttek a váciak szeptember 18-án, szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat második őszi állomásán.

A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen négymillió 152 ezer-ötszáz forinttal gazdagodott az intézmény.

Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik szeptember 18-án ellátogattak Vácra, a Március 15. térre. A váci lakosok részvétele kiemelkedő volt: kétezer ember fordult meg a nap folyamán a Richter által szervezett rendezvényen, ahol több mint 1200 szűrést végeztek el.

A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett a Richter Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni szakemberek előadásait a sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A váci lakosok érdeklődése nemcsak az előadások és a tanácsadások iránt volt magas, sokan vettek részt az elsősegélynyújtás bemutatón és kígyózó sorok álltak a testtömeg-indexet mérő gép előtt is a Richter referenciapatikákat bemutató sátornál.

A Richter Egészségváros váci állomásán 210-en a koleszterinszintjükre és 340-en a vérnyomásukra voltak kíváncsiak. Ez a két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűrésen résztvevő váci lakosok közül 55 embernél mértek magas koleszterinszintet, míg a vérnyomásmérésnél a résztvevők 40 százaléka mutatott magas értéket, 9 esetben 180 feletti értéket.

138-an vettek részt a csontsűrűség-mérésen, a szakemberek 40 százalékuknál találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A résztvevők közül 28-an először jártak életükben ilyen szűrésen. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 40-50 éves korosztályt érinti. A bőrgyógyász szakemberek 325 vizsgálatból 75 esetben bőr- és körömgomba miatt tanácsolták, hogy végeztessenek további ellenőrzést. A prosztata (PSA) vizsgálatot több mint 230-an keresték fel.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a váciak többsége fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy a program védnöke Rudolf Péter is. A színművész nemcsak lelkesítő beszédével buzdította a lakosokat az egészségtudatos gondolkodásra és a szűrővizsgálatokon való részvételre, hanem ő maga is beállt a sorba ellenőriztetni koleszterinszintjét.

Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében indult Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében kétmillió forint adományt ajánlott fel a Jávorszky Ödön Kórház számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A váciak aktív részvételének köszönhetően a nap végén Bárány Zsolt a Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója négymillió 152 ezer-ötszáz forintos adományt vehetett át Beke Zsuzsától, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjétől.

Egészségváros Gyulán

A kórházat is segítik a Richter Egészségváros látogatói. Családi nap ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal Gyulán. Ingyenes szűrővizsgálatokon, egészségügyi tanácsadáson, előadásokon vehetnek részt azok, akik szeptember 25-én, szombaton ellátogatnak Gyulára, a Kossuth térre a Richter Egészségváros Program egész napos családi rendezvényére.

A helyszínen tornával, fitnesz- és gyermekprogramokkal, helyi fellépőkkel várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. A tartalmas szórakozás mellett minden résztvevő növeli a Richter Gedeon gyógyszercég Pándy Kálmán Kórház számára tett felajánlását is. Az egész család számára nyújt egészséges szórakozást szeptember 25-én Gyulán, a Kossuth téren a Richter Egészségváros Program.

A 10 órától 18 óráig tartó rendezvény keretében bárki évek óta halogatott egészségügyi ellenőrzéseken eshet túl, többek között prosztata-, csontritkulás- és bőrgyógyászati szűrést, koleszterinszint- és vérnyomásmérést végeztethetnek el szakemberekkel a rendezvényre látogatók. A szűrővizsgálatok mellett egészségügyi tanácsadásokon is részt vehetnek az érdeklődők: Alzheimer-kór, nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai témában felmerülő kérdésekre kaphatnak választ, a patika sátorban pedig a Kérdezze gyógyszerészét tanácsadás mellett megtudhatják testsúlyukat, magasságukat és testtömeg-indexüket. A legaktívabb lakosok véradáson és elsősegélynyújtás bemutatón is részt vehetnek.

A kampány védnöke, Rudolf Péter köszöntőjével, Katus Attila pedig délutáni aerobik órájával igyekszik a lakosság figyelmét ráirányítani a megelőzés fontosságára, az egészség megőrzésének érdekében tett felelős lépésekre. A rendezvényen színpadra lép többek között a Gyulai Mazsorett Egyesület, az Energy Dance Cool, a Körös Táncegyüttes és a GM Tánciskola.

A helyszínen nemcsak saját egészségükért tehetnek a látogatók, hanem a város egészségügyi intézményének fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak. A Richter kétmillió forint adományt ajánl fel a Pándy Kálmán Kórház számára. Ezt az adományalapot a rendezvényre látogató és a programokban aktívan részt vevő lakosok egy játék keretében tovább növelhetik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bezárt az Egészségváros | ZETApress

Szóljon hozzá!