ZETApress

hírportál

Keszthelyi siker

Az eső ellenére is sikeres volt az Egészségváros Keszthelyen. Több mint négymillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a keszthelyiek. A Városi Kórház Keszthely számára gyűjtöttek a helyi lakosok szeptember 11-én, szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat első őszi állomásán.

A résztvevők a szombati ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen négymillió-háromezer-kilencszáz forinttal gazdagodott az intézmény ? tudtuk meg Ollé Ágnestől.

Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik szeptember 11-én ellátogattak Keszthelyre, a Fő térre. A keszthelyi lakosokat a rossz időjárás sem tántorította el, részvételük az eső ellenére is kiemelkedő volt: több mint ezer ember fordult meg a nap folyamán a Richter által szervezett rendezvényen.

A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni szakemberek előadásait sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A keszthelyi lakosok érdeklődése nem csak az előadások és a tanácsadások iránt volt magas, kígyózó sorok álltak a testtömeg-indexet, testzsírt, magasságot, testsúlyt mérő gép előtt is.

Az Egészségváros keszthelyi állomásán a legtöbben a vérnyomásukra és a koleszterinszintjükre voltak kíváncsiak. Ez a két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűrésen résztvevő keszthelyi lakosok 20 százalékánál mértek magas koleszterinszintet, míg a résztvevők 50 százalékának magas volt a vérnyomása.

Közel 300-an vettek részt a csontsűrűség-mérésen, a szakemberek 97 esetben találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jelet, sokan először jártak életükben ilyen szűrésen. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 40-50 éves korosztályt érinti. A bőrgyógyász szakemberek a legtöbb látogatónak a gomba miatt tanácsolták, hogy végeztessenek további ellenőrzést.

A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes PSA vizsgálatot sokan keresték fel, közel kétszázan. Csupán 3 esetben mértek olyan eredményt a szakemberek, amely esetben további vizsgálatokra van szükség.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a keszthelyiek többsége fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy a program védnöke Rudolf Péter is. A színművész nemcsak lelkesítő beszédével buzdította a lakosokat az egészségtudatos gondolkodásra és a szűrővizsgálatokon való részvételre, hanem ő maga is beállt a sorba ellenőriztetni a vérnyomását, koleszterinszintjét.

Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében életre hívott Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében kétmillió forint adományt ajánlott fel a Városi Kórház Keszthely számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A keszthelyiek aktív részvételének köszönhetően a nap végén Kvarda Attila, a Városi Kórház Keszthely főigazgatója négymillió 3900 forintos adományt vehetett át Beke Zsuzsától, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjétől.

Családi nap ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal Vácott

Ingyenes szűrővizsgálatokon, egészségügyi tanácsadáson, előadásokon vehetnek részt azok, akik szeptember 18-án, szombaton ellátogatnak Vácra, a Március 15. térre a Richter Egészségváros Program egész napos családi rendezvényére. A helyszínen tornával, fitnesz- és gyermekprogramokkal, helyi fellépőkkel várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt. A tartalmas szórakozás mellett minden résztvevő növeli a Richter Gedeon gyógyszercég Jávorszky Ödön Kórház számára tett felajánlását is.

Az egész család számára nyújt egészséges szórakozást szeptember 18-án Vácott, a Március 15-e téren a Richter Egészségváros Program. A 10 órától 18 óráig tartó rendezvény keretében bárki évek óta halogatott egészségügyi ellenőrzéseken eshet túl, többek között prosztata-, csontritkulás- és bőrgyógyászati szűrést, koleszterinszint- és vérnyomásmérést végeztethetnek el szakemberekkel a rendezvényre látogatók.

A szűrővizsgálatok mellett egészségügyi tanácsadásokon is részt vehetnek az érdeklődők: Alzheimer-kór, nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai témában felmerülő kérdésekre kaphatnak választ, a patika sátorban pedig a Kérdezze gyógyszerészét tanácsadás mellett megtudhatják testsúlyukat, magasságukat és testtömeg-indexüket. A legaktívabb lakosok véradáson és elsősegélynyújtás bemutatón is részt vehetnek.

A kampány védnöke, Rudolf Péter köszöntőjével, Katus Attila pedig délutáni aerobik órájával igyekszik a lakosság figyelmét ráirányítani a megelőzés fontosságára, az egészség megőrzésének érdekében tett felelős lépésekre. A rendezvényen színpadra lép többek között a Váci Mazsorett Együttes, a Silverstar Művészképző Iskola tánccsoportja, a Dynamic Táncstúdió és a Miami Táncsport Egyesület.

A helyszínen nemcsak saját egészségükért tehetnek a látogatók, hanem a város egészségügyi intézményének fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak. A Richter kétmillió forint adományt ajánl fel a Jávorszky Ödön Kórház számára. Ezt az adományalapot a rendezvényre látogató és a programokban aktívan részt vevő lakosok egy játék keretében tovább növelhetik.

Érkezéskor minden résztvevő pontgyűjtő füzetet kap. Valamennyi szűrővizsgálatért, tanácsadáson való részvételért, egy-egy előadás meghallgatásáért, teszt kitöltéséért vagy a fitneszeszközök használatáért adománypontok járnak. A beváltott pontokat a Richter forintban hozzáadja a kórház számára szánt adomány alapösszegéhez. Javaslataikat vagy észrevételeiket pedig az email-címükre küldhetik el.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Egészségvárás Vácott | ZETApress

Szóljon hozzá!