ZETApress

hírportál

Sírgyalázók Józsefvárosban

Tegnap hajnalra meggyalázták Kádár János és felesége, Tamáska Mária sírját a Kerepesi temetőben. A temetőőrök vették észre a feltárt sírt, melyben az MSZMP egykori főtitkára, majd elnöke 1989. júliusától nyugodott. Felesége három évvel élte túl urát. Mindketten 1912-ben születtek, Kádár akkor Csermanek néven Fiumében látta meg a napvilágot. Érdekesség még a történetben, hogy Habsburg Ottó is ugyanabban az évben született.

Mariska néni hamvasztásra került, s hamvai urnástól tűntek el nyughelyéről. János bácsinak csak a koponyáját vitték el. Hazaáruló gyilkos szent földben nem nyugodhat! ? írta oda a sírrabló. A rendőrség nyomoz, egylőre eredménytelenül. A gaztettet mindegyik párt, politikai hovatartozás nélkül ítélte el. A végső nyugalomra mindenkinek joga van, nyilatkozta a Fidesz.

Kádár képét néhány évvel ezelőtt a Kossuth Lajos téren köpte le valaki. Egy fához kötött, kartonpapírból készült tábla figyelmeztetett a kommunizmus áldozataira az októberi szürkületben. A lap felső részén volt egy Kádár-portré Gyilkos és áruló felirattal. Többen néztük, köztünk állt egy zavaros tekintetű idős asszony is.

Mit keres itt ez a rohadt gyilkos? ? kiáltott a hölgy, s a képre köpött. Furcsán nézhettem rá, amit észrevett, mert sietve tovább indult a metróállomás felé. Én is arra mentem, s ő attól félt követem, és bántani akarom. Jóval távolabb megállt, bevárt. Maga is egy szemét rohadt kommunista! ? ordított rám, majd visszarohant a papírtáblához. Még láttam, amit széttépi, földhöz vágja, és többször rátapos. Közben eszelősen hadonászott szegény.

Hazamentem, nem foglalkoztam vele tovább. Néhány órával később, valamelyik híradóban jobboldali személyek nyilatkoztak a történtekről. A kommunisták meggyalázták az emléktáblánkat, megzavarták kegyeletünket, mondta egyikük. Az igazságot vagy nem ismerte, vagy nem akarta elismerni. Nem tudta, vagy nem akarta tudni, hogy a képgyalázót saját hívei közt kell keresnie. Az idős hölgy Kádár elleni gyűlöletből követte el tettét, amit a jobboldali szónok az áldozatok meggyalázásaként értékelt. Az eszelős hölgy cselekedete még jól is jött nekik a baloldaliak elleni propagandához.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Fiume régen sem volt falu

Szóljon hozzá!