ZETApress

hírportál

Fiume régen sem volt falu

Az elmúlt szerdán meggyalázott Kádár-sírt szombatra virradóra helyreállították. Újra aranyozták a feliratokat, megtisztították a márványlapokat, s mindezt hajnalban, a legnagyobb titokban végezték. Az MKMP ? az új nevű egykori MSZMP ? elnöke kegyeletsértőnek nevezte az eljárást, s újratemetést követel.

Szülőfalujában, vagy felesége szülőhelyén kellett volna végső nyugalomra helyezni Kádár Jánost ? írta a tegnapi Metró Postában valaki. A doktor úr bizonyára kiváló tudósa saját szakterületének, de annál kevésbé a munkásmozgalom történetének. Ha nem így lenne, bizonyára tudná, hogy Kádár (Csermanek) János Fiumében született 1912. május 26-án, s meggyalázásig épp a Fiumei úti sírkertben nyugodott.

A tengerparti település már akkor is város, a Monarchia kikötővárosa volt. Trianon után előbb Jugoszláviához került, most viszont már Horvátországhoz tartozik. Kádár hamvait odaküldeni igencsak furcsa felvetés. Felesége urnája máig sem került elő, őt így nem is temethették újra, így a múlt szombaton csak Kádár János fej- és törzs-nélküli csontjait tudták visszahelyezni eredeti helyére egy fémkoporsóban.

Kádár halálakor ? 1989. július 6-án ? még nem történt meg a rendszerváltoztatás, így egyértelmű volt, hogy a Munkásmozgalmi Panteon közelébe kerüljön az akkor még Mező Imre úti temetőben. Azóta is minden év július első szombatján itt róják le kegyeletüket a szimpatizánsai. Felesége hamvait három évvel későbbi halálakor ? az Antall-kormány regnálásakor ? kegyeleti okokból férje mellé temették. Ebben sem láthattunk akkor semmi kivetnivalót. Addigra a VIII. kerületi főút neve Mező Imréről Fiumeire változott.

A sírrombolás utáni horvátországi export eléggé hajánál fogva előrángatott ötlet, amit a doktor úr sem gondolhatott komolyan levelében. Nem hiszem, hogy a horvátországi idegenforgalmat kéne segítenünk azzal, hogy nyaranta kegyeleti turizmust szervezünk Kádár János fiumei sírjához! Gondolom, a horvátoknak sincs szükségük híres szülöttükre!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kádárról a temetőben | ZETApress

Szóljon hozzá!