ZETApress

hírportál

Őrjárat a temetőben

Fel kéne már újítani a Batthyány kriptát a Kerepesi temetőben, írtuk néhány hete az emlékév megnyitása kapcsán. Mintegy húsz évvel ezelőtt egyszer már feltörték és kirabolták. Akkor még nem volt civil biztonsági szolgálat a temetőben, 1992. nyarán viszont már igen. A Zsaru magazin munkatársaként látogattam el hozzájuk, s töltöttem el velük egy délutánt.

Ki tudná vajon olvasóink közül, hogy a temetők is közterületek. Az emberekben valamiféle misztikum él irányukban, pedig ott is vannak oda nem illő dolgok a kerítésen belül. A 14 fővárosi temető biztonságára Bibecz Zoltán vezető rendész vigyáz. Esti őrjáratára kísértem el nemrég. Mivel egyedül sosem ellenőriz, velünk tartott kollégája, Wittmann László is.

A központ a Fiumei úton van. Volkswagen Golffal indulunk. A csoportnak még két ARO-ja van, ebből egy állandóan az Újköztemetőben tartózkodik. Először a Nemzeti Panteonban nézünk szét. Sok a régi, lepusztult síremlék. Hozzátartozókat sehol sem látunk. Talán már nem is élnek. Még csak délután öt óra van, de már kihalt a temető. Pedig csak 8-kor lesz záróra. Benézünk a bokrok alá, de nem is nagyon kell keresnünk. Az utakon is sok az eldobált papírzsebkendő. Használója nem az orrát törölte bele, lejjebb… A mellette levő gumik sem luftballonok. Nem felfújásra, felhúzásra használták őket.

? Idehordják be kocsival a Rákóczi téri örömlányokat ? mondja a főrendész. ? Nem nagy a távolság, a futó ismeretségeket még gyorsabb aktus követi. Sok kurva le sem vetkőzik, csak a szoknyáját hajtja fel. Ellenőrzéskor aztán azt felelik, csak beszélgettek. A férfiak zöme nős. Mindig könyörög-nek, hogy ne írjunk feleségüknek, bár sokuk megérdemelné. A múltkor egy jól szituált hatvanas egy nyugati gépcsodában hozott ki egy repedt sarkút. Jobb érzésű embernek felfordulna a gyomra. Neki mégis ez kellett.

A temető megszentségtelenítőit ? mind a két személyt ? feljelentik. A hozzátartozók ugyanis ide azért járnak, hogy halottaikra emlékezzenek, s nem arra, hogy mit tudtak még fiatalon. Számukra ez a látvány kegyeletsértő. A férfiakkal a rendészek sokszor virágot vetetnek néhány elhanyagolt sírra, s ennek fejében elállnak a feljelentéstől.

A rendőrség is segít

A temetőben bárki elbújhat. A kapus nem ellenőrzi a belépőket, hisz bárki jöhet a sírokhoz. A gyanúsan álldogálókat viszont mindig megszólítják, és kérik, hogy mutassák meg hozzátartozójuk sírját. Volt olyan cigányasszony. aki egy doktorét mutatta meg, akinek a nevét el sem tudta olvasni.

A látogatók nem szoktak panaszkodni, hogy inzultálnák a csavargók őket. Rablás sem volt még a főrendész négyéves ittléte alatt, pedig a sértett biztosan a portásnak jelentette volna azonnal az esetet. Egy évvel ezelőtt valaki éjszaka egy lövést halott, de sem a fegyver, sem a hulla, nem került elő. Azóta se tudni, mi sült el.

Néhány éve hatalmas felháborodást váltott ki a Batthyány-kripta kifosztása. Ennek, valamint a Deák- és a Kossuth-mauzóleumnak, továbbá a Munkásmozgalmi Panteonnak az őrzését átvette a rendőrség. Az elektromos jelzőberendezés közvetlenül a kapitányságon riaszt. Egyébként is jó a kapcsolata a VIII. kerületi rendőrkapitánnyal.

Az autó rádiója a portával és a rendész irodával is állandó kapcsolatban van. Ha valamilyen gond lenne, bezáratná a kaput, hogy egy vétkes gépkocsi se tudjon elmenekülni. Igaz, e temetőből nem szoktuk kivinni semmit. Az áru a falakon belül cserél gazdát.

Megszaporodtak a vállalkozók. Egv embernek az önkormányzat harminc különböző tevékenységre is ad ki engedélyt. Ilyen lehet a virágárusítás és a síi-gondozás, valamint a sírkőállítás is. Ez utóbbihoz sem követelik meg a szakértelmet.

Ezek a sírkövesek a hivatalos árnál jóval olcsóbban dolgoznak. Harmincezer forint helyett 15 ezerért elvállalják a munkát. Csak épp a követ lopják hozzá egy közeli sírról. A kuncsaft örül, hogy olcsón jutott hozzá, s lehet, hogy egy hét múlva továbblopják tőle is. Akkor aztán mehet panaszkodni bárhová. Elégtételt nem kap.

Állatok a sírkertben

Ha hivatalosan állít valaki síremléket, bemutatja a terveket a temetőirodán. Csak olyanra adnak engedélyt, amely beleillik a környezetbe. Ezt később aztán lefényképezik, nyilvántartásba veszik. Később is visszakereshető. A feketén állított síremlékeknek nincs nyoma a kimutatásban. Kár, mert így a megrendelőt sem lehet felelősségre vonni!

Másik gond a kontármunka, az, hogy bármikor ledőlhet a nehéz kő. A múltkor egy rendész kezét sebesítette meg, de az arra járó kisgyereket agyon is üthette volna. Szerencsére komoly baj nem történt.

A temetőben nagyon sok macska van. Ezek nem bántanak senkit. Vannak viszont néha kóbor kutyák is. Sok lelketlen gazda ugyanis itt engedi el megunt ebét. Ezek aztán mindenfelé kaparnak, megjelölik a sírokat. A Köjált kell értesíteni ilyenkor, amely kihívja a sintért. Még a rendészek sem tarthatnak kutyát.

Rendésztől lopni?

Őrjáratunkat az Újköztemetőben folytatjuk. Most csak fácánokat látunk, de bejönnek néha a szomszédos XVII. kerületből őzek is. A Pilisi Erdőgazdaság vadászai jönnek olykor kilőni őket. Abelovszki Károly épp az ARO mellett figyel. Az autón ócska rádióantenna. Nemrég lopták le róla az újat, amikor ebédelni ment. Állandóan ebben a temetőben van, ismeri minden részét. Eddig civilben teljesítettek szolgálatot, de július 13-án mindannyian egyenruhába bújtak. Gumibot és gázpisztoly is tartozik a felszerelésükhöz. Nem érdemes megtámadni őket.

A temető kerítésén fiatal lány kuporog. A szomszédos Gyűjtőfogházba kiabál át kedvesének. A börtönablakban sokan kapaszkodnak a rácson, hallgatva a beszélgetést. Három hónapja csücsül benn a legény, va-lanii verekedésért. Eddig a Gyorskocsiban volt, nemrég került ide. Talán rövidesen kiengedik. A lány már nagyon várja, hogy együtt legyenek.

A közelben van a szórásos parcella is. Szertartáskor magnóról szól a zene, a kazetták is a gépházban vannak. A krematórium személyzete kezeli. Nemrég feltörték, ellopták az elektronikát. A tettes azóta sincs meg. Vajon belső ellenség lehetett? Kinek jutna eszébe a temetőből magnót lopni?

A 301-es parcella mellett rendőrautó posztói. A rendészeknek ez csak jó, kevesebb a gondjuk. Minket is megnéznek, majd villámgyorsan rádiózni kezdenek. Nem zavarjuk munkájukat.

Kaszkadőr jelölt tizenévesek

Utolsó állomásunk a palotai temető. A hatalmas újpalotai lakótelep szomszédságában van. Nemsokára ? hetek múlva ? kitehetik a megtelt táblát. Üresen áll a határában a volt szovjet laktanya. Csak abba az irányba terjeszkedhetne. Ha ez nem történik meg, rövidesen nem tudnak ide temetni.

A lakótelepen sok az unatkozó fiatal. A papa mindent megad nekik, még a motort is. Unalmukban néhányan a sírokon rendeztek akadályversenyt. Amikor aztán figyelmeztették a szülőt, ő volt legjobban felháborodva. Máskor ?értelmes” fiatalok egy urnatárolót bontottak ki, s szórták szét a hamvakat. A szülő persze ezt is tagadta mindaddig, míg elébe nem tárták fiacskája temetőben hagyott iskolai füzetét.

Sokszor a rendészeket is érik inzultusok. Nemrég a cinkotai temetőbe egy fiatalasszonyt nem engedtek be kocsival. A temetőbe csak az idős személyeket szállító autók hajthatnak be, vele viszont gyermekei voltak. (Európa többi országában az idősek is kiszállnak a kapuban, s mi őket akarjuk utolérni!) Néhány nap múlva a nagymama jelentette fel a rendészt, hogy nem engedték be, pedig nem is volt a kocsiban. Mégis hagyta, hogy lánya rábeszélje a dologra. Lehet, persze, hogy nem is tudott az egészről, csak a nevében írták. A személyes elbeszélgetésre ugyanis nem jött el.

Mindenszentekkor a nagy temetőkből még szigorúbban kitiltják a kocsikat. Ez az idős hölgyeknek, uraknak jelent komoly bevételt. A rendészek csak bérnagymamáknak hívják őket. Üldögélnek a portán, aztán 100 forintért bekísérik a sírig a lusta autóst. Velük ? őket szállítva ? ugyanis be lehet menni kocsival is. Jól jön nekik a nyugdíj mellé a mellékes.

Érettségizetteket keresnek

A rendészeten nagy a fluktuáció, a temetőben is létszámgondokkal küzdenek. Három főt azonnal fel tudnak venni. Mégsem mehet be bárki az utcáról. Az érettségi minimum. Valamilyen rendőri múlt sem hátrány, nő meg érteni is illik hozzá. Inkább legyenek kevesebben, de intézkedéseik megalapozottak legyenek. Fellépésük most is kulturált és határozott. Ellenségeik sem találhatnak bennük kivetnivalót.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Sírgyalázók Józsefvárosban

Szóljon hozzá!