ZETApress

hírportál

Törjünk be együtt, haver!

Akciósok mesélték ? 1

A részegnek látszó férfiak hirtelen kijózanodtak, s leteperték a pisztollyal fenyegetőző rablót, írtam néhány hete az Akciócsoport munkájáról szóló beszámolómban. Ma is és holnap is a tőlük hallott újabb történeteiket mesélem el.

Fehér késő este ért haza a külvárosi bérházba. A lépcsőházban ismerős arcokat pillantott meg Látta már valahol a három fiatalembert, de hamarjában nem tudta, hogy hol találkozhattak. Nincs itthon Virág? ? kérdezte egyikük.

Ezek bizonyára a barátai lehetnek, gondolta Fehér. Sokat csavargott az éjszakában, s ezek a szőrös, kócos hajú emberek is talán betörők Virág is az volt, s Fehérnek is sok volt a rovásán. ? Keressük meg együtt Virágot! ? ajánlotta újdonsült ismerőseinek.

A közeli presszóba, Virág törzshelyére mentek. A pincér nem tudott róla, de ha már itt voltak, sörözni kezdtek. Nehezen indult a beszélgetés, közös téma nem volt. A három új barát mit sem mondott magáról. Azt árulták csak el, hogy rendszeres éjszakai életet élnek, nagy játékosok, pénzük is van. Arról mégsem esett szó, miben is utaznak.

Később a pincér félrehívta Fehért. Sokáig pusmogtak, majd a három fiatalembernek meglepő ajánlatot tett a férfi. Az egyik vendégnél a pincér rengeteg kézpénzt ? mintegy nyolcvanezer forintot ? látott amikor a számlát adta, és le kellene nyúlniuk Négyen könnyen kirabolhatnák kinn a sötétben, s a pincér is részesülne a pénzből a tippadásért.

Ilyen kisstílű vagy? ? kérdezte Nagy, a hármak szóvivője. ? Mi sokkal nagyobb tételben utazunk, ennyi pénzért nem kockáztatjuk a szabadságunkat.

Ne higgyétek, hogy csak ehhez értek ? replikázott Fehér. ?Társaimmal betörni szoktam. Sajnos, most nem találtam meg egyiküket sem, de ha már ilyen jól összejöttünk, tartsatok velem! Van egy tuti tippem. A tulaj nincs otthon, ki kéne rámolni a lakást még ma éjjel!

Miért bíznánk meg benned? ? kérdezte Nagy ?, hisz alig ismerünk. Bárki mondhatja magát betörőnek. Mutass valamit, meséld el, hova törtél be!

? Épp tegnap rámoltam ki a fiúkkal egy lakást a szomszéd kerületben. A gazdája még hetekig külföldön lesz, csak sokára fedezi fel a betörést. Betétkönyveket, meg aranytárgyakat vittünk ki a lakásból. Ne is kérdezd az értékét, mert nagyon sok! ? felelte.

? A fenntartásos takarékot nem vehetitek fel, s az ékszereknek sem tudtok szerezni orgazdát Mit értek a szajréval?

? Ne félts minket, haver! Az ékszereket már délelőtt átvette Fekete. Régi cimboránk, mindig neki dolgozunk. A betétkönyvek meg látra szóltak. Ezt Kis Miska már ki is váltotta. Nála van az aranyakért kapott pénz is.

Referenciamunkát kértek a betörőtől

? Biztos szétverted a zárat, amikor betörted. Nekem minőségi munka kell! Előbb látni akarom a törésnyomokat, utána tárgyalhatunk. S egyébként sem dönthetek a társaim nélkül. Félrevonulunk, s megbeszéljük a továbbiakat.

A triumvirátus kivonult az előtérbe, Fehér viszont új barátairól gondolkozott. Örült, hogy a sors útjába sodorta a fiúkat Egyikük sem volt valami bizalomgerjesztő, de hát a betörő szakma nem a jólfésült vasárnapi iskolások gyülekezete. Izgatottan várta, hogyan döntenek.

Szerencséd van ? jött vissza Nagy ?, beveszünk a csapatba. Elmegyek veled, taxival a tegnapi betörés helyszínére, társaim addig itt várnak Ha tetszik, amit mutatsz, visszajövünk értük, s elmegyünk együtt az újabb címre megcsinálni a balhét.

A taxi előállt, s utasai egész úton rejtjelesen beszélgettek. A sofőr vissza sem mert nézni. Ezek biztosan nagymenők, gondolta. Sem ő, sem Fehér nem vette észre, hogy kellő távolságból egy eddig nem látott állami kocsin Nagy két társa követi őket. Fehér lakásáról a közeli presszóba korábban gyalog mentek, így a szomszédos utcában leállított kocsi nem volt szem előtt eddig.

Megérkeztek az elhagyott lakáshoz. Nagy örömmel konstatálta, hogy a betörés tényleg megtörtént s a betörő szakszerű munkát végzett. A többi helyszínen jobban szétvert zárat, megrongáltabb ajtót talált eddigi munkája során. Fehér tényleg nagymenő volt a szakmában. Már épp újra taxiba akartak szállni, hogy a helyszínről továbbinduljanak, mikor a követő kocsi is odaért. Kiugrott a két társ, és Fehért rögvest betuszkolták. S tették mindezt a törvény nevében. Nagy és két társa ugyanis ? ahogyan már bizonyára kitalálták ? nyomozó volt. Virágot is egy korábbi betörése miatt keresték. S mivel a betörőket meg más tossz fiúkat az éjszakai szórakozóhelyeken lehet megtalálni, ezért látta őket oly gyakran Fehér is a különböző lebujokban. Pechére a borostás arc láttán betörőnek nézte őket Ezért volt annyira közlékeny velük.

Most már csak a két bűntársat kellett megtalálni, de Fehér ebben is segítőkésznek bizonyuk. Elvezette újdonsült barátait ? mert továbbra is tegeződött most már a zsarukkal ?, mindkét betörő lakhelyére. A három jómadár rövidesen együtt volt, bár beszállításukhoz kellett még egy kocsit kérni. A kerületi kapitányságon sehogy sem értették, hogyan vannak meg a tettesek, mivel még bejelentés sem történt a betörésről. S nem csak az elkövetők lettek meg 24 órán belül, de az összes lopott holmi is hiánytalanul előkerült. A nyomozóknak most szerencséjük volt, de ehhez az is kellett hogy vezetőjük ? Nagy ? remekül irányította a presszóban a beszélgetést, s szép szóval szedett ki mindent az elkövetőből. A józanész győzött, mely többet ért a nyers erőszaknál.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Elhúzta a mézesmadzagot

Szóljon hozzá!