ZETApress

hírportál

Akciócsoport a Keletiben

Rendőrök az állomáson ? 1.

A postarabló pisztollyal tartott sakkban mindenkit a Lövölde téren. Itt mindig hideg van ? énekli Kern András, s ő sem akart ráfázni. Senkit sem engedett közel magához. Hirtelen két tántorgó részeget fedezett fel. Egyenesen ? már amennyire egy részeg egyenesen tud menni ? felé tartottak. Dülöngéltek, egymást támogatták, közben énekeltek. Fals hangjukat nagy hangerővel igyekeztek leplezni. Velük nem foglalkozott. Minek is szólította volna fel őket, minek is fenyegetőzött volna a pisztollyal, a részeg ember bátorságát nem tudta volna megtörni. Inkább nem is vett róluk tudomást.

A két fiatalember a rabló mellé ért, s hirtelen kijózanodott. Gyakorlott és összehangolt mozdulatokkal csavarták ki kezéből a pisztolyt, s máris a földre teperték. Azt se mondta: nyekk, máris bilincsben volt. Az Akció Osztály beosztottjai épp jókor érkeztek. S aki azt hiszi, hogy gyakorlat volt, az téved. A fenti történetet éles helyzetben produkálta az élet. A fegyver is igazi volt, a rabló is valódi. A rablott pénz is megkerült. Az esetet az egyik ?részeg? mesélte el, amikor éjszakai szolgálatra kísértem el a csoportot.

A BRFK beosztottjai a múlt héten bemutatott zsarukhoz hasonlóan Ferencvárosból indulnak. A Páva utcában van a bázisuk. Feladatuk, hogy távol tartsák a rossz fiukat a Keleti-pályaudvarról. 12/24 ? 12/48 órás rendszerben éjjel-nappal, a nap 24 órájában a pályaudvaron tartózkodnak. Őket nem küldik egyéb feladatra, ők helyhez kötöttek a Keletiben. A csoport néhány tagja a Nyugati-pályaudvart tartja ellenőrzése alatt, míg a küldéses szolgálatot ? a rendkívüli események megoldását ? az osztály másik szolgálatban lévő csoportja végzi. Hetente cserélik egymás között a szerepeket. Az állandó pályaudvari jelenlétet nyár végén rendelte el a BRFK vezetése, s egyelőre egy évre tervezték.

A pályaudvar kihalt, nincsenek a korábban megszokott valutázók. Meglátszik, hogy a csoport hetek óta itt dolgozik. Kitakarították a területet. A sínek mellett két vitatkozó bulgárra figyelünk fel. A civil ruhás nyomozók igazoltatják őket. Papírjaik rendben vannak, a csomagátvizsgálás következik. Egyiküknél hosszú hegymászó kötél, karabinerek, sátor és túrabakancs. Ja alpiniszt ? mondja, és fényképeket mutat. Egyiken egy ház falán kapaszkodik, másikon egy sziklát hódit meg. Lehet, hogy ő a régóta keresett pókember, aki a panelházak tizedik emeletén mászik be az ablakon kirámolni a lakást? ? kérdezem vendéglátóimat. Megnyugtatnak, hogy ilyen csak a képzeletemben létezik, s a két bolgárt útjára engedik.

A parkolóban egy kocsiban hárman várakoznak. Érkező vonat jó darabig nem várható, így alaposan megnézzük őket. Szakszerű a személyi motozás, s amíg a kocsi mellett sakkban tartjuk őket, az autó utas és csomagterének átvizsgálása következik. Találtak már ilyenkor az akciósok fegyvert is, meg kábítószert is. Most tiszták a fiuk, mégse bánkódunk.

Melegítős kisfiú téblábol a vonatok között. Gyanús az edzettsége, mi nagykabátban is fázunk. Bekísérjük a helyi őrsre. Elmondja, hogy délután jött fel Szolnokról, érdi nagymamájához igyekszik. Húszezer forintot hozott el otthonról a szülei tudta nélkül. Búcsúlevelet is hagyott a 11 éves legény. Elmentem a halálba, írta nekik. Többször látta a tévében a Csellengők című műsort, ebből merítette az ötletet. Egy barátjával beszélt már korábban is a dologról, de most nélküle indult útnak, nem avatta be a tervébe. Kedvenc tantárgya a torna, egyébként rosszul tanul. Kirándulni szokott, a honvédelmi szakkörben megtanult vak tölténnyel nőni. Így szép lenni céltáblának!

Telefonálunk a szülőknek. Egy ismerős kocsiján máris indulnak fiukért. A gyerek fél az atyai pofonoktól. Sokszor kikapott otthon, de úgy érzi, mindig megérdemelte. Nem szíjjal verte az apa, nem brutális, csak pofozni tud, de azt nagyon! S tette mindezt józanul. A kisfiú elmondása szerint csak egyszer rúgott be, de akkor lefeküdt aludni. Még jó, hogy most anyu is jön, talán az majd megvédi. Ígéri, hogy többször nem szökik meg.

Közben indulnak a postavonatok is, s több nemzetközi expressz is útra kel. Az akciósok erre nem szállnak fel. A nemzetközi vonatokat a Rendőri Ezred biztosítja már évek óta, s most újabb együttműködési szerződés született az ORFK és a MÁV illetékesei között az utasok biztonságának fokozására. Ez már egy másik történet, melyről következő számunkban írok. Az akciócsoport a Keletiben végez példás munkát, a vonatokon kollégáik dolgoznak hasonló odaadással.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Biztonság a vonaton | ZETApress
  2. ZETApress » Törjünk be együtt, haver!

Szóljon hozzá!