ZETApress

hírportál

A törvényeket a képviselőknek is be kell tartaniuk

A kormánynak elvi álláspontja van: a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. Ez a kötelessége minden állampolgárnak, függetlenül attól, hogy képviselő vagy sem. A rendőrség jogszerű intézkedéseivel szembeni fellépés jogszerűtlen. Egészen addig, amíg a rendőrség valamely intézkedéséről a bíróság ki nem mondja, hogy jogszerűtlen, a törvényesség és a közbizalom alapján jogszerűnek kell tekinteni. Véleményezni lehet a rendőrség intézkedését, önbíráskodásnak azonban helye nincs. A rendőrség az adott kérdésben is jogszerűen fog eljárni és megteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket meg kell tennie, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Fel kell hívni mindenkinek a figyelmét: ha valaki azt a példát mutatja, hogy a rendőrséggel nyíltan szembeszegül, akkor ezt sokan felhatalmazásnak fogják tekinteni törvényellenes cselekedetekre! – folytatódik a közlemény. S hogy miért kellett a kormánynak állástfoglalnia? Mert ma délelőtt a FIDESZ országgyűlési és európai parlamenti képviselői önkezükkel bontották le a Kossuth téri kordont, mellyel a rendőrség a Parlament előtti műveleti területét védte október 23-a óta.

A kordont azóta már visszaszerelték, s a teret is körbevették a rendőrök. Miért nem mentek kapálni, miért nem dolgoztok munkaidőben? – kérdezgették tőlük a járókelők. Ne az állampolgárok pénzén álldogáljatok! – mondják nekik. Sokan árpádsávos zászlókat lobogtattak, zúgott a Gyurcsány takarodj! A szitkokból a tv2-nek is kijutott, amelyet elfogult tudósítással vádoltak a jelenlévők.

Sólyom is megszólalt

Ma a FIDESZ európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen elbontották a Kossuth téri rendőrségi kordont, és bejelentették, vállalják tettük jogi következményeit. Felelősségük azonban kiterjed a szimbolikus akció társadalmi következményeire is. Az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni, mondta a köztársasági elnök.

Nem hallgatható el viszont az sem, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem, fejeződik be az államfői állásfoglalás.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Magyarország Holnap

Szóljon hozzá!