ZETApress

hírportál

LMP siker a Belvárosban

Csárdi Antal, LMPCsárdi Antal, az LMP jelöltje nyerte el az országgyűlési képviselői mandátumot Budapest 1. számú egyéni választókerületében, melyhez az I. és V. kerület egésze, valamint a VIII. és IX. kerület egy-egy része tartozik. Jómagam a ferencvárosi 13. számú szavazókör elnöke voltam a Liliom utcai óvodában a tegnapi választáson.

Szavazatszámlálónak január 31-ig kellett jelentkeznünk a polgármesteri hivatalban. Nem vagyok már kezdő, 1990-től számolom a szavazatokat, kezdetben titkárként, majd a ’90-es évek közepétől elnökként. A Képviselő-testület március 8-án (a névnapomon!) 4 évre megválasztott, s másnap a megbízási szerződést is aláírtuk. Munkámért az országosan egységes 35 ezer forint mellé a helyi testülettől tízezer forintot ? összesen bruttó 45 ezret ? kapok, melynek 90%-ából 15% adóelőleget vonnak le. Ezt csak a választott tagok kapják, a párt-delegáltaknak a delegálóval kell elszámolniuk.

Április 3-án délután alakult meg bizottságunk a polgármesteri hivatalban. A 3 választott tag mellé 5 párt-delegált ? 1-1 fideszes hölgy és úr, 1-1 MSZP-párbeszédes hölgy és úr, valamint 1 együttes hölgy ? érkezett. A polgármester úr előtt esküt tettünk, majd engem újra elnöknek, s korábbi helyettesemet újra elnök-helyettesnek választottuk. Csak öten voltunk régiek, a két fideszes delegálttal és a jegyzőkönyv-vezetővel korábban is együtt dolgoztunk, míg a harmadik választott taggal és a három ellenzéki delegálttal most találkoztunk először. Egy órán át oktattak bennünket, hogy vasárnap ne legyen probléma.

Szombaton 14 órakor vettem át a hivatalban az okmányokat, a 783 fős névjegyzéket és a 3 fős mozgóurnás névjegyzéket, a 800 egyéni és ugyanannyi listás, valamint a 2 német nemzetiségi szavazólapot. Ezeket egy általam lezárt és lebélyegzett csomagban vasárnap hajnalban szállították a Liliom utcai óvodához. Ott már péntek délután berendezték a 12. és 13. szavazóhelyiséget, felállították a szavazófülkéket, a külső ajtót lezárták és lebélyegezték.

Vasárnap az óvoda dolgozójával hajnali 5 órakor mentünk be az épületbe. Az iratok előkészítésére, a plakátok és utcajegyzékek kiragasztására egy óra állt rendelkezésre, s 6 óra után pár perccel az első szavazó is megérkezett. Jelenlétében zártuk le és plombáltuk le az urnákat és megkezdődött a voksolás. Nem kellett nap közben éheznünk, reggel fejenként egész napra négy hatalmas szendvicset, délben az előre kiválasztott főtt ebédet kaptuk savanyúsággal, melyek a delegáltaknak is jártak. Volt továbbá őrölt kávé, tejszín, filteres tea, citromlé, cukor, sütemény, savas és mentes ásványvíz is a csomagban. A delegáltakat emellett pártjuk is ellátta harapnivalóval.

Remekül összedolgoztunk. Összesen 596-an szavaztunk 19 óráig, mely 76%-os részvételi arány. 15 óra után az MSZP-s úrral mozgó-urnáztam, félóra alatt könnyen bejártuk a 3 címet a Páva utca ? Mester utca ? Liliom utca ? Üllői út által határolt területen. Távollétemben az elnökhelyettes asszony gyakorolta az elnöki jogkört odabenn, de nem történt rendkívüli esemény a nap folyamán.

19 órakor az óvodavezető bezárta belülről az óvodát, s az irodájában a tévé és a komputer előtt követte az eseményeket. Tőle tudtuk meg, hogy a Bocskai úton még 21 órakor is állt a sor, így az eredményeket tilos volt közölni. Addigra mi már nagyjából végeztünk a számolással és a jegyzőkönyv-vezetőnk telefonon közölte az eredményt a IX. kerületi hivatalba. Egyéniben a nyolc érvénytelen szavazat mellett Csárdi Antal (LMP) nálunk 313, Hollik István (Fidesz-KDNP) 207, Losonczy Pál (Jobbik) 50 és Horváth András (Kutyapárt) 17 szavazatot kapott. Korábban Juhász Péter (Együtt), Fekete-Győr András (Momentum) és Váradiné Naszályi Márta (MSZP-Párbeszéd) is indult, de a hét közepéig visszaléptek és neveiket már a polgármesteri hivatalban kihúzták a kinyomtatott szavazólapokon.

Listán csak 3 érvénytelen szavazólapot találtunk, a Fidesz 205, az LMP 104, az MSZP-Párbeszéd 92, a Jobbik 64, a Momentum 63, a DK 31, a Kutyapárt 21, az Együtt 16, a MIÉP 2, a SEM, a SZEM, a Munkáspárt és a német nemzetiség 1-1 voksot kapott, míg a többi 11-re nem szavaztak. Mikor a hivatal 22:30 körül jelezte, hogy minden rendben, kocsit küldött értünk és a jegyzőkönyv-vezetővel együtt bevittük a jegyzőkönyveket, a szavazólapokat és az urnákat a Bakáts térre. Mellettünk az óvodában a 12. szavazóköri bizottság még javában dolgozott.

A sofőrtől megtudtuk, hogy a IX. kerület 53 szavazóköréből előttünk csak 13-an érkeztek be, így remek időt futottunk. A hivatal I. emeletén átadtuk intendánsainknak az iratokat, s amíg vártuk az újabb központi összesítőt, a II. emeleten finom szendvicsek és ásványvizek fogadtak. Sajnos a korábban megszokott forró tea és hideg bor már a múlté, ilyet utoljára 2010 októberében, az addigi polgármester leváltásakor kaptunk a hivatalban. Fél 1-kor végre hazamehettünk, de otthon a tévé előtt hajnali 2-ig figyeltem még az eredmények alakulását.

Szóljon hozzá!