ZETApress

hírportál

Nem született megállapodás!

Nem állapodott meg egymással a választási együttműködésről az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Demokratikus Koalíció a három párt, illetve pártszövetség vezetőinek tegnap délutáni egyeztetésén, melyről már a szombat délelőtti programbemutatón is szó esett a terézvárosi Loffice-ban.

A DK Teréz körúti irodájában tartott megbeszélést követően Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, tudták, hogy a mostani tárgyalás csak egy folyamat kezdete lehet, ezért nem is gondolták, hogy vasárnap bármiben megállapodásra jutnak. Azt viszont fontos előre lépésnek és a választók felé küldött üzenetnek nevezte, hogy egy asztalhoz ültek. Tudomásul veszik, hogy a megbeszélésre meghívott Jobbik nem hajlandó velük tárgyalni ? közölte, de egyúttal arra kérte a baloldali pártokat, hogy ez ne korlátozza őket az egyéni választókerületi együttműködésben.

A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok szavazói sokkal nyitottabbak egymás jelöltjeinek elfogadására, mint a Jobbik szavazói. Azt is leszögezte, hogy a kormányt balról lehet leváltani. A politikus megjegyezte, reméli, hogy az LMP is kész lesz a további egyeztetésekre. A tárgyaláson részt vett Molnár Gyula MSZP-elnök is, aki az esetleges visszalépésekről beszélve hangsúlyozta, hogy 2014-ben 14 körzetet nyerhetett volna az ellenzék, ha már akkor együttműködnek. Ma ennél jobbak a számok, a három baloldali párt koordinációja megakadályozhatná a Fidesz többségét. Nem tudják elképzelni, hogy az LMP egyfajta közvetítőként helyettük tárgyaljon az egyéni választókerületi koordinációtól a Jobbikkal.

A sajtótájékoztatón a megbeszélést eredetileg összehívó Gyurcsány Ferenc DK-elnök úgy fogalmazott, értik az LMP álláspontját, hogy a Jobbikkal is szeretnének választási együttműködése törni, de a kormányváltás elsődleges feltétele az, hogy a vasárnap tárgyalóasztalhoz ült három pártszövetség megállapodjon. Az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK szavazói ? egyeztetett indulás esetén ? elegendő helyen képesek megverni a Fideszt ahhoz, hogy a kormánypárt kisebbségbe szoruljon ? mondta. Hangsúlyozta, hogy a DK az MSZP után az LMP-vel is kész egy széles körű megállapodást kötni az egyéni választókerületi jelöltekről. A pártelnök külön kiemelte, az LMP-vel való együttműködésüknek nem akadálya és nem feltétele, hogy hétfőn miben állapodik meg a Jobbikkal.

Az LMP delegációja nem a DK sajtótermében, hanem az épület előtt válaszolt a sajtókérdésekre. Szél Bernadett társelnök azt mondta, hogy a kormányváltás csak teljes ellenzéki koordinációval valósítható meg, de az LMP-n kívül más nincsen, aki elkötelezett ebben az irányban. A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: hétfőn tárgyalnak a Jobbikkal, mert megpróbálnak valamilyen konszenzust találni az ellenzéki oldalon.

A 2014-es választás és a kutatások megmutatják, hogy balról nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, ehhez szélesebb együttműködésre van szükség. Azt is megjegyezte, Gyurcsány Ferenc március 15-i meghívását úgy értelmezték, hogy a DK a Jobbikkal is hajlandó együttműködni, és csak most derült ki számukra, hogy ez nem így van. Leszögezte, értékközösséget mi nem kívánnak vállalni se jobbra, se balra senkivel, de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás megmutatta, ha az ellenzéki pártok önmérsékletet tanúsítanak és vannak megfelelő jelöltjeik, akkor képesek nyerni!

Politológusi értékelés

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök tematizált, csapdát állított az LMP-nek és a Jobbiknak az ellenzéki egyeztetésekkel, hiszen ez a két párt Gyurcsány Ferenccel és az ő politikájával szemben jött létre. A politológus tegnap az M1-en így reagált arra, hogy nem állapodott meg egymással a választási együttműködésről az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK a három párt, illetve pártszövetség vezetőinek délutáni egyeztetésén.

A politológus azt mondta: meglepő, hogy az LMP elment az egyeztetésre, és ezzel besétált Gyurcsány csapdájába, ugyanis a DK elnöke tudta, hogy március 15-én mindenki Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről és a békemenetről fog beszélni, ezért valami olyan bombasztikusat kellett mondania, amellyel Orbán Viktorral azonos hírértékben tud megjelenni. Ezért jelentette be aznap délután a Fővám téren, hogy visszalépteti a jelöltjét Budakeszin Szél Bernadett LMP-társelnök javára, az LMP miniszterelnök-jelöltje pedig elfogadta ezt a meghívást. Ugyanitt hívta tárgyalni Gyurcsány a Jobbikot is.

Ennek a két pártnak saját magát kell szembeköpnie, törzsszavazóik akaratával kell szembemennie, ha leül tárgyalni azzal, akivel eddig nem akart, akivel szemben meghatározta magát ? fogalmazott a politológus. Kitért arra is, hogy a baloldal esélyei a baloldali Közös Ország Mozgalom mérései szerint is nagyon rosszak, ezért a baloldal túlélésre játszik: az egy, illetve az öt százalék eléréséért küzdenek, az MSZP-Párbeszéd pedig a tízért, ehhez viszont a legtöbb jelöltet állva kell hagyniuk.

Szóljon hozzá!