ZETApress

hírportál

Piros-kék-zöld koalíció

Karácsony GergelyA Budapesti Kongresszusi Központban az MSZP kongresszusa ma délben elfogadta a szocialisták és a Párbeszéd megállapodását a 2018. április 8-ai országgyűlési választásra, amelynek értelmében a két párt közösen indít képviselőjelölteket, közös listán indul és miniszterelnöknek Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét ajánlja a választóknak.

A küldöttek 207 igen, 14 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Szövetség az igazságos Magyarországért című dokumentumot, amelyet Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Hiller István, az MSZP választmányának elnöke, valamint Karácsony Gergely és Szabó Timea, a Párbeszéd társelnökei írtak alá. A megállapodás tartalmazza, hogy a Párbeszéd képviselőjelöltjei indulnak Budapest 1-es (a teljes I. és V. kerület, valamint a VIII-IX. kerület kis hányada), 10-es (III. kerület), Hajdú-Bihar megye 5-ös (Hajdúszoboszló) és Fejér megye 3-as (Bicske) választókerületében.

A dokumentum szerint az országos lista 1., 11., 19., 33., 44., 55., 66., 77., 88., 99. és 110. helyén a Párbeszéd politikusai szerepelnek. A 15. helyet fenntartják a Liberálisoknak, melyre a Választmány Bősz Anettet, a Liberálisok egyik ügyvivőjét ajánlotta. A kongresszus az országos listát 164 igen, 42 nem szavazattal és 21 tartózkodással hagyta jóvá. A két párt közös listáját Karácsony Gergely vezeti, őt Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Hiller István, a választmány elnöke követi. A listán a további sorrend a következő: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Gurmai Zita volt Európai parlamenti képviselő.

A kongresszus elején a küldöttek elénekelték a Kölcsey Himnuszát, megnézték a párt videoreklámjait és meghallgathatták Joseph Muscat máltai miniszterelnök videoüzenetét. Egyhangúlag megszavazták a párt Tegyünk igazságot! című választási programját. A kidolgozásért felelős Hiller István, az MSZP választmányának elnöke egy győztes csapat győztes programjaként beszélt az elfogadott dokumentumról. A budapesti kampánynyitó kongresszuson a dokumentumot kézfelemeléssel szavazták meg a küldöttek.

A választmányi elnök azt is szorgalmazta, hogyha Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét megválasztják miniszterelnöknek, ne költözzön a Budai várba! ? Dolgozzon a polgárok között, pesti irodájában! ? javasolta. ? Itt az ideje szövetségre lépni és elindítani a változást! ? mondta utolsó felszólalóként a szocialisták, a Párbeszéd és a Liberálisok miniszterelnök-jelöltjévé választott Karácsony Gergely, aki nem reagált arra a felvetésre, hogy miniszterelnökként a budai polgárok helyett a pestiek között kelljen dolgoznia. Megemlékezett viszont a 2015. október 06-án elhunyt Göncz Árpádról, akinek ma lenne a 96. születésnapja. ? Én azokat akarom szolgálni, akiknek szolgálója nincsen! ? mondta az 1990-2000 közötti államfő beiktatási beszédét idézve.

Szóljon hozzá!