ZETApress

hírportál

Ingyen bérlet az EU-ba

Ujhelyi István EP-képviselőKarácsonyi ajándékként elértük Brüsszelben, hogy sok ezer fiatal kaphat jövőre ingyenes európai vonatbérletet a Szabad Európa Program keretében! ? mondta délutáni sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a Nyugati pályaudvar 12. vágánya előtti információs táblánál.

Interrail vasúti igazolványt kaphat ajándékba minden uniós fiatal a 18. születésnapjára az Európai Parlament képviselőinek karácsony előtti szavazata alapján. Ma egy ilyen havibérlet ára 20 és 473 euró között alakul, s az EP erre 12 millió eurót biztosít. Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában. Ez a turizmusra, a közlekedés- és oktatásfejlesztésre is pozitívan hat majd.

2018-tól Magyarországon évente kilencven-százezer fiatal kaphatja meg a lehetőséget, mely kilencmilliárd forintba kerül a költségvetésnek. Kérdésemre az EP-képviselő hozzátette, hogy a program elindítójaként és egyik koordinátoraként azért ezt a korosztályt célozta meg, hogy az érettségizett fiatalok a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt megismerkedhessenek az uniós országokkal. Persze a magyar kormány szíve joga, hogy más korosztályoknak is megadja a kedvezményt!

Szóljon hozzá!