ZETApress

hírportál

Rendszerváltó a Pódiumon

és az ünep mindig elmaradNovember végén jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában Kónya Imre egykori belügyminiszter 656 oldalas kötete …és az ünnepi mindig elmarad? Történetek a rendszerváltástól napjainkig címmel.

Kónya Imre megnyitotta emlékezetét azok számára, akik bepillantást szeretnének nyerni az utóbbi negyedszázad hazai politikai történéseinek színfalai mögé. Az állampárttal szemben létrejött Ellenzéki Kerekasztal megszervezője, az első szabadon választott parlament kormánypárti frakcióvezetője, majd belügyminiszter visszaemlékezései feltárnak politikai folyamatokat, de mintegy személyes ismeretségbe is hoznak bennünket a főbb szereplőkkel, felvonultatva őket erényeikkel és gyarlóságaikkal együtt. A szerző szórakoztató könyvet írt, tele humoros epizódokkal, ám ennél jóval többet is.

? Tanúskodni akarok ebben a könyvben a rendszerváltozás időszakáról s részben az utána következő negyedszázadról. Olyan történeteket írtam meg, amelyeket személyesen megéltem, de amelyek nagy részéről eddig legfeljebb csak szűk körben beszéltem. Rég kiszálltam a politikából, és eszembe se jut, hogy valaha visszatérjek. Semmi okom, hogy bármit is kozmetikázzak vagy elhallgassak. A szereplőket minden esetben néven neveztem. Bizonyára lesznek majd, akik megsértődnek. Tőlük előre elnézést kérek. A mögöttünk hagyott negyedszázad talán legfontosabb kérdése, hogy a biztató kezdet után, a rendszerváltó országok éléről hogyan jutottunk hátrább a sorban, és miként kerülhetünk ismét előbbre. Tudom, hogy mint minden valódi kérdésre, erre is többféle válasz adható. Az én válaszom csak egy a lehetséges válaszok közül. Ugyanakkor a könyvben olvasható információk ? amelyek egy részével a nyilvánosság most találkozhat először ? talán alkalmasak arra is, hogy ki-ki megfogalmazza a saját válaszát ? írta Kónya Imre, akinek weboldalán számtalan videó és háttéranyag található a tegnap este bemutatott kötetről. A Nyugati tér 7-beli Alexandra Pódiumon a szerzővel Ablonczy Bálint újságíró, a Heti Válasz rovatvezetője beszélgetett.

Szóljon hozzá!