ZETApress

hírportál

Egy tollvonás volt a bűne

Ma délben a Parlament Gobelin termében került sor Dr. Fleisz János: Egy tollvonás volt a bűne című könyvének bemutatójára. Az ünnepi eseményt Dr. Katona Béla, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

A monográfia Szacsvay Imre (1818-1849), az Országgyűlés mártírhalált halt jegyzője életét és munkásságát ismerteti, halálának 160. évfordulója alkalmából. A könyvet Dr. Katona Tamás történész mutatta be, s az ünnepségen részt vett Szacsvay László színművész is.

Szacsvay Imre Nagyvárad első országgyűlési képviselője, az 1848-49-es Országgyűlés jegyzője, a szabadságharc legifjabb polgári vértanúja elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar polgári és nemzeti célokéit való küzdelemben. Politikai szerepe, erkölcsi megingathatatlansága, hősies helytállása egyaránt történelmünk nagy alakjai közé emelik, mégis az utókor sokáig méltatlanul megfeledkezett róla ? olvashatjuk a hátsó borítólapon.

Szacsvay kivégzésének 160. évfordulóján megjelenő nagymonográfia annak a folyamatnak az egyik tetőpontját jelenti, amely 1998-ban indult el, és amelynek hozadékai között az évente sorra kerülő Szacsvay-napok rendezvényei, a Szacsvayról megjelent újság- és folyóiratcikkek, a nagyváradi szobráról megjelent kötet, valamint a születésének 190. évfordulója alkalmából kiadott kismonográfia említhetők. A kutatások során ismét kiderült: Szacsvay Imre egyike a XIX. századi magyar történelem kiemelkedő politikusainak, közéleti személyiségeinek.

Szacsvay ImreSzacsvay-szobor

Szóljon hozzá!