ZETApress

hírportál

Megint elmaradt a kézfogás

Zsúfolt volt a vasárnapja köztársasági elnökünknek. Sólyom László délelőtt a Parlamentben adott át kitüntetéseket. A díjazottak Magyar Köztársaság Érdemrendet, Arany- vagy Ezüst Érdemkeresztet, Lovagkeresztet, illetve Nagy Imre Érdemrendet kaptak. Kilencen csak a kitüntetést fogadták el, a feléjük nyújtott kezet nem. Voltak, akik csak Gyurcsány Ferenc, mások a kormányfő mellett Szili Katalin házelnök jobbját sem fogadták el. Olyan is volt közöttük, aki még az államfővel sem jattolt.

Természetesen nem minősíthetjük viselkedésüket, hiszen március 15-én épp az államfő mutatott mintát azzal, hogy nem nyújtott kezet az egyik kitüntetettnek. Nem hagyhatjuk viszont szó nélkül azt a tényt, hogy az állami kitüntetést mindig a kormányfő terjeszti az államfő elé, tehát ez elvileg tőle származik. Ha ezt elfogadja valaki, akkor adományozóját is illik elfogadni, ellenkező esetben viszont a kitüntetést is vissza kellene utasítani!

Este az Operaházban folytatódott az államfői feladatsorozat. Sólyom László a díszelőadáson szólt az 56 országból meghívott állami vezetőkhöz. Az összefogásról beszélt ugyanúgy, mint az utána szót kapó Heinz Fischer osztrák államfő. A nézőtéri ültetési rend is ezt hivatott szolgálni az érintettek nagy derültségére.

Orbán Viktor, az ellenzék vezére a 16. sor közepén kapott helyet a húszsoros földszinten. Balján Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök ült, jobbján egy szék üresen maradt. Horn Gyulát, vagy Boross Pétert képzettük oda, de egyikük sem vett részt az ünnepségen. Jobbra tovább Lomniczi Zoltán, a Legfelső Bíróság elnöke, Bihari Mihály az Alkotmánybíróság elnöke, majd a Göncz házaspár foglalt helyet. Göncz Kinga Medgyessy Pétertől balra, a miniszterek sorában ült. A sor szélén foglalt helyet Bene László országos rendőrfőkapitány az igazságügyi és rendészeti miniszter oldalán.

Orbán Viktor mögött Lendvai Ildikó ült. Az MSZP frakcióvezetőjét a Fideszes Navracsics Tibor és a KDNP-s Semjén Zsolt fogta közre. Abban a sorban ült még a négy ombudsman, valamint az MDF elnöke és frakcióvezetője is egy SZDSZ-es képviselő szomszédságában. A nézőtéren tehát nem vették figyelembe a parlamenti szembenállásokat. Csak remélhetjük, hogy a díszvacsoránál sem volt gond ebből.

A harmadik emeleti karzatról ? ahová az írott sajtót beengedték ? kíváncsian vártuk, hogy a díszpáholyban beszélget-e majd Sólyom Gyurcsánnyal. Végül nem kerültek egymás mellé, mert az államfő két oldalán a spanyol és a norvég király kapott helyet. Igaz kevés időt töltöttek egymás társaságában, mert az államfő nem csak saját beszéde idejére távozott a páholyból, hanem csak az osztrák kollégája beszédét követően ment oda vissza. Sólyom beszédét egyébként a külföldi meghívottak és a nemzetközi sajtó képviselői fülhallgatón, szinkrontolmácsolással kísérhették figyelemmel.

A díszpáholytól jobbra miniszterelnökünk két kormányfő társaságában, míg balra a házelnök asszony két parlamenti elnök között foglalt helyet. Az ünnepi beszédek és az ünnepi koncert után egy tucat busz várta a vendégeket, hogy a Szépművészeti Múzeumba szállítsa díszvacsorára. A biztosított menet előtt haladt a főpolgármester maga vezette terepjárójában. A menetben két személyautót is felfedeztünk, melyekben állig felfegyverzett, álarcos kommandósok ültek rohamsisakban.

Azok sem jártak rosszabbul, akik nem fértek fel a buszokra. Minket az Operában vártak főtt étellel az állófogadáson. Az ünnepségsorozat ma délelőtt 10 órakor zászlófelvonással folytatódik a Kossuth téren. A tüntetőkre már nem kell számítani, mert hajnalban a rendőrök őrizetbe vételek mellett térkiürítést végeztek. A kiürített területről számos közbiztonságra veszélyes eszközt is begyűjtöttek. A teret bizonytalan időre lezárták és műveleti területté nyilvánították.

Szóljon hozzá!