ZETApress

hírportál

Október 12-én voksolunk

Választás 2014.Az önkormányzati választást október 12-én, vasárnapra írta ki Áder János köztársasági elnök. Azzal, hogy az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől ? fogalmazott az államfő.

Az Alkotmánybíróság július 21-én meghozott határozata egyértelmű és világos helyzetet teremtett az önkormányzati választások törvényi szabályozásában. A döntést követően semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná a 2014-es önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását ? olvasható az államfő hivatalának holnapján.

Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja vasárnapra essen. Idén októberben négy vasárnap lesz: 5-én, 12-én, 19-én és 26-án. A választási eljárási törvény szerint az önkormányzati választás napjának a kitűzés napját követő 80. és 100. nap közé kell esnie. Az október 5-i időponthoz június 27-e és július 17-e között kellett volna kiírnia a köztársasági elnöknek a választást. Mivel az államfő úgy döntött, hogy az őszi önkormányzati választást október 12-re tűzi ki, erre július 24-én, csütörtök éjfélig volt lehetősége. Ha csak október utolsó vasárnapját választotta volna, a kiírására egészen augusztus 7-én, csütörtök éjfélig lett volna lehetősége.

A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat a választásért felelős igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a választáshoz kapcsolódó legfontosabb határidők. E szerint a mintegy nyolcmillió magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak augusztus 15-e, péntek után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti, a jegyző ekkor új szelvényt állít ki.

Ünnep után kampányolhatunk!

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 23-án, szombaton ? tehát csak a 20-ai állami ünnep után! ? kezdődik és a szavazás napján 19 óráig tart. A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 8-án, hétfőn 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük. A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek, négy napon belül. A listákat szeptember 9-én, kedden 16 óráig lehet bejelenteni.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar a választójogával, október 10-éig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Fontos változás, hogy a mostani választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csereszabatos élőlények? | ZETApress

Szóljon hozzá!