ZETApress

hírportál

Újra áll a Tisza-szobor

Kossuth téri leleplezésA mai Pünkösdhétfő délelőtt a Kossuth tér északi oldalán Orbán Viktor kormányfő és Elek Imre, a szobor alkotója leleplezte az 1918. október 31-án, az őszirózsás forradalom napján, s épp a reformáció emléknapján ismeretlen katonák által otthonában 57 évesen agyonlőtt Tisza István református politikus újra felállított szobrát.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az I. Világháború kirobbantásának 100. évfordulója felé közeledve fontos emlékezni arra is, hogy Tisza István eleinte nemet mondott a háborúra, pedig körülötte mindenki más helyeselte. Azon kevesek közé tartozott, akik látták, hogy rövid távon a monarchia alternatívája az anarchia, amely Magyarország felbomlásához vezet. ? Sorsszerűnek látszik, hogy amíg a háború első lövése azt a Ferenc Ferdinánd trónörököst ölte meg, aki soha sem képviselte a magyarok érdekeit, addig az utolsó golyó azzal az emberrel végzett, akinek egész élete a magyarok érdekeinek védelméről szólt ? hangsúlyozta a kormányfő.

Az ünnepség elején Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója szavalta el Reményik Sándor: Magányos cipruság című versét, amelyet a költő Tisza István ravatalára írt. A nemzeti lobogóval letakart szobor leleplezése után Szabó István, a Duna-melléki Református Egyházkerület püspöke mondott imádságot, majd Szvorák Katalin elénekelte a Himnuszt. Az ünnepségen jelen volt Kövér László házelnök, Boross Péter volt miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester, valamint egyházi méltóságok, miniszterek, országgyűlési képviselők és a Tisza-család tagjai, akik a Parlament Kossuth tér alatti Látogatóközpontjában folytatták az emlékezést.

A Kossuth téri rekonstrukciót célzó Steindl Imre Program honlapja szerint az eredetileg Zala György és Orbán Antal tervei alapján 1934-ben elkészült, majd 1945 után darabjaira hullt szoborcsoport 17 méter magas volt, talapzata süttői mészkőből készült. A Tisza tragédiáját szimbolizáló oroszlánt 36 köbméter kőből faragták ki és 12 darabból állították össze. Az emlékmű hátoldalán található gyászkoszorú átmérője 3 méter volt. A szobor szinte majdnem ugyanazon a helyen áll, ahol a Kossuth tér átalakítása előtt Károlyi Mihály szobra volt, aki legnagyobb politikai ellenfelének tartotta Tiszát.

Az MSZP ellenzi Tisza István szobrának felállítását, ezért képviselői távol maradtak az ünnepségről. Szerintük a politikus sem saját korában, sem később nem fejezte ki a nemzet egységét, és ezen életének tragikus vége sem változtathat. A Botka László országos választmányi elnök, Tóbiás József megbízott frakcióvezető és Hiller István parlamenti alelnök által Pünkösdvasárnap kiadott közleményük szerint nem egy műalkotásról van szó, hanem valós politikai vitáról, érdemi nézetkülönbségről, amelyet káros és felesleges lenne elhallgatni. Az ellenzéki párt jobban szerette volna, ha Tisza István helyett Deák Ferenc szobrát helyezték volna el a Kossuth Lajos téren, mert az ő személye és tevékenysége megkérdőjelezhetetlenül jobban fejezi ki az összetartozást! ? áll közleményükben.

Szóljon hozzá!