ZETApress

hírportál

Mikor szavazzunk?

Gúr RolandBelül, vagy kívül? Együtt, vagy külön? ? címmel sajtóreggelire hívott délelőtt az MSZP a Jókai utcai Szákházába, melynek házigazdája a megszólalás sorrendjében Gúr Roland, az MSZP külügyi szakértője, Gurmai Zita EP-képviselő és Szanyi Tibor országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja volt.

A kérdések az Európai Unión való bennmaradásra és az Európai parlamenti és országgyűlési választások együtt-, vagy különtartására vonatkoztak. Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár azt hangsúlyozta, hogy az egyszerre tartott választásoknak előnye lehet a magas részvétel, mely nagy legitimációt ad az európai parlamenti képviselőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy választás költsége hatmilliárd forint körül van.

Az MSZP külügyi szakértője arról is beszélt, hogy Orbán Viktor az EU-ban keresi az ellenséget, s ki szeretné vezetni belőle az országot. Szerencsére ez nem mehetne egyik napról a másikra, s a kiválás mérhetetlen károkat okozna az országnak. Szólt a fiatalok helyzetéről, a nagyszámú pályakezdő diplomás munkanélküliségéről, akik külföldön keresik a boldogulást. Az MSZP kormányra kerülése esetén nekik is szebb jövőt szeretne biztosítani.

Gurmai Zita úgy értékelte, hogy a Fidesz azért akarja, hogy az országgyűlési választást hamarabb tartsák, mint az EP-választást, mert irreális a jövő évi költségvetés, és a kormánypárt el akarja kerülni, hogy idő előtt kiderüljön: az osztogatásnak nincs fedezete. Kitért arra is, hogy a jövő évi választás után az Európai Szocialista Pártnak lehet ismét a legnagyobb frakciója az EP-ben. A szocialisták szeretnék, ha a legnagyobb frakció jelöltje vezethetné az Európai Bizottságot; erre a posztra már van is egy jelöltjük Martin Schulz, az EP elnöke személyében.

Szanyi Tibor azt mondta, nem lehet szétválasztani a magyar és az európai ügyeket, minden belpolitika Európa-politika, és minden Európa-politika belpolitika is. Pofátlanságnak nevezte, hogy a Fidesz külön akarja választani a magyar és az európai parlamenti választást ordas és aljas megfontolásokból. Szerinte a kormánypárt szórakozik az emberekkel, és kihasználja a választási rendszerben lévő negatív tényezőket, amivel szétveri az egész ország öntudatát, hogy európai összefüggésektől mentesen lehessen egy mérhetetlen demagóg és nacionalista kampányt folytatni, hogy ne zavarjanak be a nemzeti ügyek az EP-választás dolgába.

Az országgyűlési voksolást közel ötven nappal követő választásra nyilván a kutya nem fog elmenni, kivéve azt, akit a Kubatov-lista alapján ezek a Baján megismert kápók bikacsökkel odavernek ötezerért ? mondta, s kérdésre válaszolva hozzátette, biztos, hogy Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak azért, hogy egy időpontra írja ki a két választást. Arról is beszélt, hogy az előzetes várakozások szerint az EP-ben relatív többsége lesz a szocialistáknak.

Az MSZP elnökségi tagja beszámolt arról is, hogy lezárult a jelölés az MSZP EP-listáján szereplőkre. Mindhármuk több jelölést is kapott, várhatón a lista első felében lesznek. A sajtó nagyjából jól totózott arról, hogyan néz ki a lista első része, miszerint a listát Szanyi Tibor vezeti majd. Az elnökség jövő héten dönt az EP-listáról, amelyet a választmány terjeszt az október 19-i kongresszus elé. A szocialista politikusok azzal számolnak, hogy május 25-én lesz az EP-választás, míg az országgyűlésit április 6-ra írja ki az államfő ? hangzott el a sajtóreggelin.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Egy napon szavazzunk! | ZETApress

Szóljon hozzá!