ZETApress

hírportál

A rendőrség ura volt a helyzetnek

Mára virradóra már jóval kevesebb összetűzésről lehetett hallani, mint az előző két hajnalon. Néhányan megpróbáltak még randalírozni a Belvárosban és a Nagykörút környékén, de a rendőrök határozott fellépésének köszönhetően csírájában fojtották el az erőszakot. Akadt ugyan ma is néhány sérült mindkét oldalon, de a korábbiaknál jóval kevesebb. Mintegy kétszázan kerültek rács mögé a tévészékház ostroma óta, így nem volt kiket követni a rombolásban.

Megkezdődött az őrizetbe vettek elszámoltatása a PKKB-n. Pár napos elzárásokat kaptak, amit rögvest kitöltöttnek is vettek, így többen szabadlábra kerültek. Meg kellett fizetniük néhány ezer forint eljárási költséget is. Voltak a randalírozók között hivátásos rendőrök és határőrök is, de ők nem ússzák meg ennyivel. Ők több éves börtönbüntetésre számíthatnak.

A három legfőbb közjogi méltóság elítéli az erőszakot

A tegnap esti és a ma hajnali erőszakos események tükrében különösen fontosnak és időszerűnek tartjuk megerősíteni a köztársasági elnök tegnapi kijelentését, amely szerint minden tömegrendezvény szervezőinek mérlegelnie kell, hogy a saját rendezőik és a rendőrség képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át a törvényesség határát. Figyelmeztetünk arra is, hogy az erőszakot tétlenül vagy egyetértéssel szemlélő tüntetők maguk is felelősséget viselnek, mondta ki egybehangzóan az államfő, a kormányfő és a házelnök.

Természetesen a békés gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát mindenki az Alkotmány szerint gyakorolhatja. Az Országgyűlés keddi politikai nyilatkozatának tükrében is felszólítjuk a tömegrendezvények szervezőit és résztvevőit, hogy felelősségük tudatában cselekedjenek, és tegyenek meg mindent az ország békességének és az emberek nyugalmának megőrzéséért, fejeződik be a közlemény.

Elmarad a szombati FIDESZ nagygyűlés

A legnagyobb ellenzéki párt sokáig ragaszkodott a szombatra tervezett nagygyűlés megtartásához, de a kormány ezt mindvégig ellenezte. Szilvási György kancellária miniszter az alábbi levelet küldte el Deutsch-Für Tamás fideszes képviselőnek, aki a rendőröktől várta egy korábbi levelével a rendezvény biztosítását, a nyugalom megtartását.

Leveléből egyértelműen kiderül, hogy mivel Ön, illetve pártjának elnöke az elmúlt napok köztörvényes zavargásai ellenére sem kívánják a diákok képviselőihez hasonlóan tömegrendezvényüket elhalasztani, szeretnék, ha a rendezéssel kapcsolatos felelősségben a kormány, a levelében megjelölt állami szervek (Rendőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Országos Mentőszolgálat stb.) is osztoznának. Ezzel kapcsolatban megerősítem az igazságügyi és rendészeti miniszter Orbán Viktor pártelnök úrnak küldött jelentésében foglaltakat, amely szerint a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó tömegrendezvény rendjével és biztonságával kapcsolatos felelősség a rendezőké, e felelősség alól nem bújhatnak ki.

A kormány álláspontja változatlan: a jelenlegi helyzetben a tömegrendezvény megtartása súlyos felelőtlenség, ezért ismételten, nyomatékosan felszólítom Önöket a tervezett rendezvényük elhalasztására.

Az elmúlt napok eseményei igazolták, hogy az arra illetékes szervezetek és vezetőik erejükön felül mindent megtesznek a rend fenntartása, az állampolgárok és az állami intézmények biztonságának garantálására. Százezres létszámú tömegrendezvény esetén azonban lehetőségeik korlátozottak, az ezzel kapcsolatos szakmai álláspontjukat és aggályaikat Petrétei József miniszter úr Orbán Viktor úrnak küldött jelentése pontosan tartalmazza.

Súlyos fenntartásaink hangoztatása mellett annyit tehettünk, hogy a levelében említett szervezetek vezetőit utasítottuk az Önökkel való fokozott együttműködésre és a rendezvény biztosítására. A rendezvénnyel kapcsolatos kormányzati álláspontról tájékoztattuk az Országgyűlés Nemzetbiztonsági, illetve Rendészeti Bizottságának elnökeit is.

Mindezen túlmenően a Fidesz választási nagygyűlésének előkészítésében, koordinációjában való miniszteri részvételre nem látok lehetőséget.

Az MSZP elhatárolódik a zavargásoktól

Kövér László végül ma délután bejelentette, hogy nem tartják meg a szombati Hősök teri rendezvényt, mert tudomása szerint többen bombával fenyegetőztek. A kormánypártok üdvözölték a bejelentést. Az MSZP alelnöke, Juhász Ferenc sajtóértesülésekre alapozva az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz.

Az elmúlt napokban a szimpátia kinyilvánításának sokféle formájával találkoztunk. Hálásak vagyunk mindezért. A Magyar Szocialista Párt határozottan cáfolja azonban azt az újságírói feltételezést, hogy a párt a napokban bármiféle szimpátiatüntetést kívánna szervezni. Az MSZP folytatja az önkormányzati kampányát, de arra kéri az összes pártot, hogy a közrend megzavarására alkalmas rendezvények szervezését kerülje.

Szóljon hozzá!