ZETApress

hírportál

Tarlós István Ferencvárosban

Péntek este a 22+1 program keretében Tarlós István főpolgármester-jelölt Ferencvárosba látogatott. Vásárolt a Fővám téri Csarnokban, ellátogatott a József Attila lakótelepre, és az Illatos úti Dzsumbujba, találkozott a Fradi pályán a játékosokkal, kávézott a Ráday utcában helyi hírességekkel, majd a nap záróakkordjaként a Kaltenberg Étteremben látta vendégül a kerület SZDSZ-es polgármesterét. Zárt ajtók mögött tárgyaltak, a fotósok és operatőrök csak kézfogójukat rögzítették. A 9stv egy későbbi időpontban mutatja be találkozásukat.

Visszafelé haladva az időben a független jelölt csütörtökön a szomszédos Józsefvárosba látogatott. A Nemzeti Múzeum előli indulás után meglátogatta a lepusztult Ügetőt, valamint a Százados úti Művésztelepet is, ahol neves művészek, például Búza Barna szobrászművész fogadta műtermében. Felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten nincsen szükség ennyi bevásárlóközpontra és sajnálja azt, hogy ? logikátlanul, mint mindig ? az egykor patinás Ügetőt hagyták lepusztulni, majd kényszerből értékesítették, forráshiányára hivatkozva. Ez Pest egyik olyan színfoltja lehetett volna, amelyet már nem lehet pótolni, sem az élénk társadalmi élet, sem pedig a sport szempontjából, mondta.

Utolsó állomásként, Józsefváros egyik legkritikusabb területén, a Magdolna ? negyedben tett látogatást. A dzsumbuj néven elhíresült negyedben kimagasló a bűnözési ráta, valamint még jelentősen jelen van a prostitúció is. Az épületek rossz minőségűek, a lakások pedig többnyire komfort nélküliek. Magas az önkényes lakásfoglalók száma, amely ellen eddig az önkormányzat illetve a hatóság nem tudott hatékonyan fellépni.

A távolabb eső Dobozi utcában egy komplett épületet tettek a földel egyenlővé azért, hogy többet oda, senki ne költözhessen be, jogcím nélkül. A jelölt a probléma halaszthatatlan megoldását ígérte. Tud a nyolcszázmillió forintos szociális rehabilitációról ? a helyi és a fővárosi önkormányzat ide vonatkozó programja ? üdvözli is a jó szándékot, de nem tartja alkalmasnak arra, hogy valóban javuljon tőle az itt lakók életminősége, továbbá, hogy fejlődjön a helyi munkaerőpiac és csökkenjen a tartós munkanélküliség aránya.

Borkóstolás a megnyitó előtt

Mint borünnepi tudósításunkban megírtuk, Tarlós István szerda délután a Citadellától elindulva járta be az első kerületet. Útja során találkozott Nagy Gábor Tamással, a Fidesz ? KDNP kerületi polgármester-jelöltjével is. Véleménye szerint, méltatlan az a meghurcoltatás, amit az MDF idézett elő, a városrész polgármesterével szemben az elmúlt időszakban.

Az MDF identitását már nem is tudnám meghatározni, mondta ezzel kapcsolatban. A független jelölt a Tóth Árpád sétányon haladva elmondta azt is, hogy a vári önkormányzat újíttatta fel már sokadszorra a tulajdonos főváros helyett a nagy forgalmat bonyolító sétányt. Hangsúlyozta továbbá, hogy ebben a városrészben is általános probléma, hogy a kerülettel nem működik együtt Budapest vezetése. Ezen pedig halaszthatatlanul változtatni kell.

Kirakat beruházások helyett kollégiumok és jól működő támogatási rendszer kellene

Budapest kártyát kell létrehozni az egyetemistáknak és főiskolásoknak, amely felmutatásával többek között komoly utazási, fürdő és strand belépési, valamint sportolási kedvezmények illetnék őket. Ezen kívül, ifjúsági irodákat szükséges felállítani a város több pontján ? mondta Tarlós István független főpolgármester-jelölt, miután tíz kerület bejárását követően találkozott ma a HÖOK vezetőivel. Elkeserítő hiányosságnak nevezte továbbá, hogy a főváros és felsőoktatási intézményei között nincsen megfelelő kontaktus.

A független jelölt komoly problémának látja a kollégiumi férőhelyek és szolgáltatások hiányát is, amelyen sürgősen változtatnia kell a városvezetőknek. Tarlós István azt is sérelmezte, hogy kevés Budapesten a sportolási lehetőség, a diákoknak pedig, erre is szükségük volna. A méltánytalanul elhanyagolt sportszövetségek többnyire együttműködnének egy új, fővárosi koncepció létrehozásában, amely szintén a hallgatók érdekeit helyeznék előtérbe. Tarlós István elmondta, hogy amennyiben főpolgármester lesz, önálló apparátust hoz létre a Városházán ezeknek a kérdéseknek a megoldására. Hétfőn fél 3-kor a kerületlátogatások sora Újbudán folytatódik a Molnár Gyula MSZP-s polgármesterrel a Városháza előtt.

Szóljon hozzá!