ZETApress

hírportál

Újrázás a társasházakról

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá a társasházi törvény módosítását tartalmazó törvényt, és azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő döntéséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét ? tudatta Sajtóirodája.

A visszaküldött törvény alapján a jövőben az ügyészek gyakoroltak volna törvényességi felügyeletet a társasházak felett. Az ügyész e felhatalmazás alapján betekinthetett volna a társasház dokumentumaiba, intézkedéseket kezdeményezhetett volna, illetve, ha megítélése szerint a törvényesség másként nem állítható helyre, bírósághoz fordulhatott volna.

A köztársasági elnök álláspontja szerint az ügyész törvényességi felügyelete nem összeegyeztethető a közös tulajdonnak azzal a sajátos formájával, amely a társasházakat jellemzi. Az új rendelkezés emellett ellentétes lenne az ügyész hagyományos szerepkörével is, különös tekintettel a társasházak nagy számára.

A törvény kapcsán Sólyom László arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályozást nem támasztják alá felmérések, statisztikai adatok, az előterjesztők nem végeztek semmilyen hatásvizsgálatot, továbbá, hogy a törvény szövegébe lényeges szövegezési hiba került, mely lényegében lehetetlenné tenné az alkalmazását. A törvényjavaslattal szemben az IRM, az ÖM és a legfőbb ügyész is szót emelt.

Az államfő levelében felhívta a figyelmet arra is, hogy a társasházi törvény jelenleg is biztosít kellő jogorvoslatot a tulajdonosok részére, hiszen bírósághoz fordulhatnak jogaik védelme érdekében. Az államfő házelnöknek szóló levele, melyben érveit részletesen kifejti, megtalálható a KEH honlapján.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tisztességes magatartást!

Szóljon hozzá!