ZETApress

hírportál

Király Béla emlékére

Szombaton hunyt el életének 97. évében egy ?56-os hős. ? Mély megrendüléssel értesültem Király Béla vezérezredes halálhíréről. Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb hősét, a XX. századi magyar történelem egyik nagy alakját veszítette el a nemzet ? írta róla Bajnai Gordon miniszterelnök.

1956-ban páratlan hősiességgel küzdött Magyarország függetlenségéért, a szabadságharc leverése után már hazájától távol, de tovább küzdött ugyanezért. 1989-ben azonban hazatért, hogy részvételével megvalósuljon végre mindaz, amit 1956-ban tűztek ki célul harcostársaival. A magyar nemzet szabadságáért küzdött egy életen át ? és végül győzelmet aratott. Minden magyar hálás lehet neki ezért ? folytatódik a levél.

Király Béla vezérezredes katonaként, országgyűlési képviselőként, történészként emberségével, bölcsességével és higgadtságával sokat tett azért, hogy méltón és tisztességgel őrizhessük ?56. emlékét, a forradalmárok örökségét. Mostantól az ő emlékét és örökségét is ilyen méltón kell őriznünk tovább. Az egész nemzettel együtt fájdalommal hajtok fejet emléke előtt ? fejeződik be a kormányfői közlemény.

Szóljon hozzá!