ZETApress

hírportál

Hadüzenet a feketegazdaságnak

Zwack Péter augusztus 5-én hunyt el az olaszországi Venturinában ? írtuk meg pár nappal ezelőtt. Az üzletember 1994-től ’98-ig független országgyűlési képviselő volt, s 1996. március 6-ra a feketegazdaság kérdéseiről és az ellene való küzdelemről parlamenti vitanapot kezdeményezett.

A képviselő úr úgy vélte akkor, hogyha nem teszünk idejében ellene, az késleltetheti európai integrációnk folyamatát is. A Kormánynak és a Parlamentnek is ki kell nyilvánítania elhatározott szándékát, a káros jelenség visszaszorítására, s a Kormánynak végre kell hajtania azokat a feladatokat, melyeket a T. Ház kijelöl számára. Az Új Magyarország munkatársaként erről készíthettem interjút vele az ülésterem előtti folyosón.

? Képviselő Úr! Ön 1994. december 15-én a napirend utáni felszólalásában több dolgot is javasolt a feketegazdaság visszaszorítására. Mi valósult meg azóta terveiből?

ZP: A Bencze József vezette koordinációs bizottság úgy állt fel, ahogyan én akkor elképzeltem. Nem jött létre viszont az az ügyészség alá rendelt nyomozó hivatal, amit most újfent javasolni fogok. Célja a súlyos gazdasági bűncselekmények felderítése. Szeretném, ha a parlament hatpárti konszenzust alakítana ki a kérdésben. Mind a kormány, mind a parlament nyilvánítsa ki tántoríthatatlan elkötelezettségét a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Ne csak üres elgondolások legyenek, hanem fogalmazzunk meg kézzelfogható javaslatokat. A kormány vállalja fel azokat a feladatokat, amelyeket a parlament kijelöl számára. Konkrét döntések szülessenek a mikorról és a hogyanról egyaránt.

? Ön sokáig élt külföldön, ismeri az amerikai és olasz viszonyokat Van-e recept, amit átvehetünk tőlük?

ZP: Egy gondolkodásmódot kellene inkább átvennünk. Az olasz módszer ? a tiszta kezek ? nálunk alkotmányossági szempontból nem állná meg a helyét. Ott százával csuktak börtönbe embereket, gyanú alapján, bizonyítékok nélkül. Ez nálunk nem mehet. Mi nem boszorkányüldözést akarunk, hanem a közéletet, a gazdaságot akarjuk megtisztítani. Veszélyes tendencia azt mondani, hogy a feketegazdaság szükséges rossz, amiből milliók, főleg szegények élnek. Ez tulajdonképpen igaz is, mégis korlátoznunk kell, mert különben összeomlik a gazdaság.

A kezdeti fontos lépések nem a kispénzű sokakat kell hogy sújtsák, hanem elsősorban a súlyos gazdasági visszaélések ellen irányulnak. Már korábban is javasoltam, hogy a ciklus végére harminchat százalékra kell csökkenteni az szja-t, és el kell kezdeni a tb-járulék csökkentését, amely fokozatosan eléri majd a 33 százalékot. Utána viszont könyörtelenül be kell hajtani az adókat. Sajnos az APEH-nek és a VPOP-nak nincs ehhez kiépített informatikai bázisa, ami koordinálná a munkát. A privatizációs többletbevételből kétmilliárd forintot erre kellene fordítani. Szerdai javaslatomban ez is elhangzik majd.

? Nem lenne-e alkotmányellenes a különböző informatikai rendszerek egybekapcsolása? Korábban az Alkotmánybíróság állást foglalt már ebben a kérdésben.

ZP: Kérdés, miket kapcsolnánk egybe. Nem kielégítő a jelenlegi gyakorlat, hogy baráti alapon telefonon súgnak egymásnak az illetékesek. Nem az államadósság csökkentésére kellene felhasználni a kétmilliárdot, hiszen a feketegazdaság felszámolásának első hatékony lépéseivel is jóval többet nyerne az államháztartás. A külföldi befektetők számára fontos szempont a feketegazdaság mértéke, és jelen állapotában, ha nem teszünk ellene, késlelteti az európai integráció folyamatát is. A küzdelemnek tehát óriási tétje van.

? Vállalkozóként szenved-e a feketegazdaságtól?

ZP: Minden tisztességes vállalkozó szenved tőle. De ez egyáltalán nem csak a vállalkozók ügye. Olyan problémáról van szó, amely az ország valamennyi polgárát érinti, s amelynek megoldására csak közös akarattal tehetünk lépéseket ? írtuk meg az Új Magyarország 1996. március 6-i, szerdai számában, melyben Suchmann Tamással is készült interjúm hasonló témában. Holnap délután a gyászmiséről és a temetésről tudósítunk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elbúcsúztunk Zwack Pétertől | ZETApress
  2. Szarvas-könyv a Fészek Klubban | ZETApress

Szóljon hozzá!