ZETApress

hírportál

Elbúcsúztunk Zwack Pétertől

Végső búcsút vettünk az augusztus 5-én 85 éves korában elhunyt Zwack Pétertől, a Zwack Unicum Nyrt. korábbi elnök-vezérigazgatójától, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselőtől ma délután a Fiumei úti temetőben, ahol a hamvait tartalmazó urnáját a katolikus egyház szertartása szerint a családi sírhelyben helyezték el.

Zwack Pétert özvegye, hét gyermeke, számos unokája, rokonai, barátai és a vállalat több száz dolgozója kísérte utolsó útjára. A temetési szertartást Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi bencés főapát végezte. A Zwack Péter hamvait tartalmazó urnát hagyományőrző díszhuszárok szállították a délelőtti gyászmise helyszínéről, a Szent István-bazilikából a Fiumei úti temetőbe.

A temetésen részt vett mások mellett az Egyesült Államok budapesti nagykövet-asszonya, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, Gál Zoltán, az Országgyűlés volt szocialista elnöke, Kuncze Gábor volt SZDSZ-es belügyminiszter, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Gulyás Kálmán volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Zwack Izabella, Zwack Péter legkisebb lánya a temetőbeli búcsúbeszédében azt mondta: édesapja tele volt élettel, túlcsordult benne az élet. Megjegyezte, Zwack Péter egyik legfőbb erénye a remény volt, halálával pedig a család körüli tengernyi szeretetet engedik a földbe. A temetői sírbolt mellett Izabella felidézte, mennyire szorgalmas életet élt Zwack Péter, aki összesen 6323 teleírt jegyzetfüzetet hagyott maga után. Mindegyiket édesapjának, Zwack Jánosnak írta, s mindet úgy írta alá, hogy A. N. R. Ez azt jelenti, hogy Apa, nézz rám! Ugyanezt kérte most Izabella is a hőn szeretett Danditól.

Zwack Sándor, Zwack Péter legkisebb fia a gyászmisén mondott beszédében megköszönte édesapjának, hogy mindig ott volt mellette, és megtanította arra, hogy soha ne adja fel, történjen bármi. Mint mondta, édesapja arra nevelte, hogy a legfontosabb az életben: embernek maradni, hogy higgyen Istenben, és legyen mindig toleráns. Édesapját idézve rámutatott: az életben nincs kudarc, csak az, ha nem próbálod meg véghezvinni az életben azt, amiben hiszel.

Peter Zwack Jr. amerikai dandártábornok, Zwack Péter nagyobbik fia a gyászmisén elmondta: édesapja egyesült államokbeli évei alatt soha nem gondolta volna, hogy élete utolsó negyed százada ilyen szerencsés fordulatot vesz, és hazajöhet Magyarországra. Utalt arra, hogy édesapja 1956-ban gyűjtést szervezett az emigráns magyaroknak az Egyesült Államokban. Mint közölte, Zwack Péter gyermekei nem tanultak meg magyarul az Egyesült Államokban, de a családját körülvette a magyar kultúra. A néhai vállalatvezető gyűlölte a szélsőségesség és az intolerancia minden formáját. Édesapja hihetetlen jó képviselője volt Magyarországnak a rendszerváltás után az Egyesült Államokban nagykövetként.

A gyászmisén megjelent többek között Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, Kuncze Gábor volt belügyér, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Hende Csaba hadügyér, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Demján Sándor vállalkozó, Gémesi György, Gödöllő független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Közreműködött a Budapesti Fesztiválzenekar és Sebestyén Márta énekművész.

A temetés után a Zwack család a Zwack Unicum Nyrt. Soroksári úti Székházában fogadta a vállalat dolgozóit és partnereit Zwack Péter közös búcsúztatásán. Búcsúbeszédet mondott Frank Odzuck, a Zwack Unicum Nyrt. vezérigazgatója. Az eseményen részt vett Ilan Mor Izrael magyarországi nagykövete is. A gyárkapuban álló biztonsági őrök szigorúan megkövetelték az alkalomhoz illő öltözetet. Az augusztusi kánikulában is ragaszkodtak a sötét öltönyhöz, nyakkendőhöz, fehér inghez. Szerencsére a remek unikumok, finom gyümölcsök és gyümölcslevek, valamint a saláták, szendvicsek és desszertek kárpótoltak az izzadásért.

A rendezvényre nem nyomtattak meghívókat, előzetes regisztrációt azonban kértek a sajtótól. A gyárkapuban mégsem volt sajtólista, helyette a biztonsági őrök a semmitmondó Segíthetek? ? kérdéssel állták utunkat. Öt nap múlva újra a Zwack Múzeum és Látogatóközpont vendégei leszünk, mert ott lesz vasárnap délután a XVII. Magyar Borok Útja Rallye utolsó állomása. Szerencsére ott már nem kell megküzdenünk a bejutásért, mert a beléptetést a versenyt is végigkísérő Szentinel Kft. biztonsági emberei végzik, akik ismernek mindnyájunkat. A ruhánkkal sem kell foglalkozniuk, mert sem az autóvezetők, sem a navigátorok nem fognak gyászruhában versenyezni!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Véget ért a pálinkázás | ZETApress
  2. Zwack Anne magyar lett | ZETApress

Szóljon hozzá!