ZETApress

hírportál

Választási 100 százalék

2014-től előzetes regisztrációhoz kötik a részvételt a választásokon, s a regisztráltaknak kötelező lesz részt venni a voksoláson ? mondta Orbán Viktor miniszterelnök minapi rádióbeszédében. Az ellenzék feladatához méltóan természetesen nem értett egyet az ötlettel.

Megszoktuk már tőlük ezt a reakciót, s nézzük meg, mit jelent a regisztráció. Mivel csak az szavazhat majd, aki előzőleg feliratkozik, a választásra jogosultak létszáma nem az ország nagykorú lakossága lesz, hanem csak azok, akik feliratkoznak. Mivel nekik el is kell menni, szavazni, a részvételi arány mindig 100% lesz, tehát az érvényességi küszöb is feleslegessé válik.

Ha nem kell átlépni a küszöböt, ezután már a távolmaradással sem lehet trükközni, s a vesztes sem hivatkozhat arra, hogy a szavazáson részt nem vevő tömegek tulajdonképp őket támogatták. Ezután akiknek ők a szimpatikusabbak, iratkozzanak fel is szavazzanak rájuk, de ne a távolmaradásukkal szavazzanak! A múlt vasárnapi romániai népszavazáson is úgy tudták a törvényhozás által bukásra ítélt államfőt hivatalában tartani szimpatizánsai, hogy nem mentek el szavazni, s emiatt az érvényességhez szükséges 50% helyett, csak 46% lett a részvételi arány.

2014-ben a tavaszi egyfordulós országgyűlési választások után nyáron Európai parlamenti, ősszel meg helyhatósági választások lesznek, s nem tudni még, hogy az első regisztráció a másik kettőre is vonatkozik-e, vagy azokra is újra fel kell iratkozni. Mivel az előbbi négyévenként, a két utóbbi választás csak ötévenként lesz, így hasonló helyzet 2034-ben fordul elő legközelebb. Mivel a 2010 nyarán megalkotott önkormányzati törvény szerint az Európai parlamenti és az önkormányzati választásokat egyszerre kell lebonyolítani, már a 2014-es önkormányzatit is előrehozhatnák októberről júniusra! Nem hiszem, hogy erre a pár hónapi városatyai munkára szüksége lenne a most hivatalban lévőknek, s addig a 2/3-os parlamenti többség ebben is dönthet, ha már eredetileg nem gondoltak rá a törvényhozók!

Kormányfőnk iskolai végzettséghez, legalább 8 általánoshoz kötné a választásokon való részvételt, s az ellenzéknek ez sem tetszik. Csak arra nem gondolnak, hogy nagyon sok analfabéta azt sem tudja, kire szavazzon, s rokonaitól, ismerőseitől kér tanácsot, őket hívja el segíteni. Vannak, akik előre megírt papírt mutatnak a Szavazatszámláló bizottság tagjainak, s őket kérik, hogy ikszeljenek helyettük. Az ő voksaik tehát nem a saját, hanem tanácsadóik véleményét tartalmazzák, azok szavazata jelenik meg a szavazólapjukon. Az orbáni ötlettel ez is megszűnne, így nem azok dönthetnének a sorsunkról, akiknek sem önálló véleményünk, sem elképzelésük sincs a politikánkról!

Szóljon hozzá!