ZETApress

hírportál

Gábor Dénes-díjátadás

Dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg a Gábor Dénes-díjátadási ünnepséget a Parlament Főrendházi termében. Huszadik alkalommal rendezték meg tegnap a ceremóniát. A Nobel-díjas fizikusról elnevezett díj célja, hogy elismerjék és erkölcsi támogatásban részesítsék azokat a tehetséges kutatókat, akik munkájukkal hozzájárulnak a hazai innováció fejlődéséhez.

Idén hét tudóst jutalmaztak Hazai Gábor Dénes Díjjal. Garay Tóth János kuratóriumi elnök másodmagával adta át a kitüntetéseket. Molnár Károly miniszter Kisbán Sándor építész- és Vámos Zoltán villamosmérnököt, Hiller István kultuszminiszter Tulassy Tivadar gyermekgyógyászt köszöntötte. Bársony István villamosmérnök Pálinkás József MTA-elnöktől, ?kollégája? Apáthy István Szabó Imre KVVM-minisztertől kapott kitüntetést. Gráf József agrárminiszter Duschanek Valéria élelmiszertechnológus-mikrobiológust, míg Bendzsel Miklós szabványügyi hivatali elnök Friedler Ferenc matematikust köszöntötte.

Az In Memoriam Gábor Dénes elismerő oklevelet Molnár Károly minisztertől Nyíri Lajos villamosmérnök, Pálinkás József MTA-elnöktől Detrekői Ákos akadémikus vehette át, míg Polgári Beáta III. évfolyamos műegyetemi hallgató megkapta a Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat Péceli Gábor rektortól.

Ünnepeltek a kisebbségek is

A főrendházi ünnepséggel egy időben adta át Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kisebbségekért Díjakat a Parlament Kupolatermében. December 18-a, a Kisebbségek Napja alkalmából a hazai kisebbségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző személyek, szervezetek és kisebbségi önkormányzatok elismeréseként nyújtották át a díjakat. Az eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin házelnök is.

Hét magánszemély és három társaság kapott kitüntetést. Íme a névsor alfabetikus sorrendben: Dr. Borsos Marietta, Eötvös József Cigány-magyar Pedagógiai Társaság, Farkas Tibor, Héring Istvánné, Hídvégi-Balogh Attila, Lakatos Mihály, Magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia és Lengyel Templom, Mundruczó Kornél, Nagy Sándorné és a Tessedik Táncegyüttes. Ők a Vadászteremben, míg a Gábor Dénes-díjasok a Főrendházi terem előtti folyosókon költhették el az ünnepi menüt.

Szóljon hozzá!