ZETApress

hírportál

Magasabb távhőtámogatás több embernek

Október 1-jétől bővül a távhőtámogatásban részesülők köre és emelkedik a támogatás összege is, tudtuk meg a ma délutáni sajtótájékoztatón. A kormány ? az igazságosság elveit figyelembe véve ? október elsejétől a nagycsaládosokra és a fogyatékkal élőkre is kiterjeszti a távfűtési támogatást. A támogatás összege az eddiginél magasabb lesz, minden érintett számára egységesen havi kétezer-ötszáz forint.

A kabinet az elmúlt év októberétől vezette be a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára ezt a támogatást, ők továbbra is az eddigi feltételekkel kérhetik. A már támogatott több mint hatvanezer nyugdíjas pedig automatikusan az emelt összeggel kapja a segítséget.

Távhőtámogatás akkor jár, ha a családokban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 51.600 forintot, míg egyedülálló nyugdíjasoknál a nyugdíjminimum háromszorosát, azaz 77.400 forintot. A számítások szerint október elseje után 28 ezer nagycsaládos és 35 ezer fogyatékkal élő embert nevelő család veheti igénybe a támogatást.

A most jogosulttá válók részére a Magyar Államkincstár július 31-ig kipostázta a szükséges igénylőlapokat. Az igénylőlapokkal együtt mindenkinek igazolást is küldtek, amivel bizonyítani tudja, hogy a jogosultak körébe tartozik. Az igénylőlapot és a szükséges dokumentumokat a lakó- vagy tartózkodási hely szerinti jegyzőhöz kell eljuttatni, legkésőbb október 31-ig. Ha valaki mégsem kapta meg az igénylőlapokat, de jogosultnak érzi magát a támogatásra, az Államkincstár területi kirendeltségein jelezheti igényét.

A jogosultak a támogatást készpénzben kapják meg a családi pótlékkal, a fogyatékossági támogatással, vagy a nyugdíjjal együtt. Ha a jogosult már augusztus 31-ig elküldi az igénylőlapot a jegyzőnek, akkor az októberre vonatkozó támogatást már november első felében kézhez kapja.

Fontos szabály még, hogy a támogatás ugyanazon háztartásban csak egyetlen jogosultnak állapítható meg, valamint a gázár- és távhotámogatás egyidejűleg nem igényelhető. A jogosultak dönthetnek arról, hogy melyikre nyújtják be igényüket. Az emelt összegű támogatás 2006. december 31-ig jár, és a kormány számításai szerint összességében mintegy kilencszázmillió forintot jelent. 2007-tol a még kidolgozás alatt lévo új támogatási rendszerben kapnak majd futési hozzájárulást az arra rászorulók.

Szóljon hozzá!